Οι αποφάσεις που άλλαξαν την Α’ Εθνική – Καβάλα, Βόλος, Ηρακλής – Στημένα και πλαστά χαρτιά

Το 2011 ήταν μία χρονιά που σημάδεψε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο υποβιβασμός της Καβάλας, του Ολυμπιακού Βόλου και του Ηρακλή άλλαξαν τα δεδομένα.  Η πολιτεία θέλησε να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο κι έτσι άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την μεγάλη κατηγορία παίρνοντας στο… κατευόδιο ιστορικά σωματεία.

Στημένα παιχνίδια και πλαστές φορολογικές ενημερότητες, συνθέτουν το παζλ εκείνων των ημερών.  Ωστόσο τι έφταιξε; Αποδόθηκαν ευθύνες εκεί που έπρεπε; Ή απλά, Καβάλα, Βόλος και Ηρακλής θυσιάστηκαν άδικα στον βωμό της κάθαρσης;  Επιχειρώντας να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω, στο ταραγμένο καλοκαίρι του 2011, θα δούμε ότι το πρωτάθλημα βρισκόταν πραγματικά στον… αέρα.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είχε αποφασίσει τον υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική (ερασιτεχνικό πρωτάθλημα) δύο ΠΑΕ: Της Καβάλας και του Ολυμπιακού Βόλου. Η απόφαση έγινε δεκτή με επεισόδια στη θεσσαλική πόλη όπου οπαδοί συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ έξω από τα τοπικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Αντιδράσεις υπήρξαν και στην πόλη της Καβάλας. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Σκάνδαλο “KORIOPOLIS” και υποβιβασμός στην Β’

Το σκάνδαλο στημένων αγώνων, ή αλλιώς το σκάνδαλο “koriopolis” είναι ποδοσφαιρικό σκάνδαλο που ήρθε στο φως τον Ιούνιο του 2011 στην Ελλάδα. Με τη συνδρομή της UEFA και της ΕΥΠ, οι δικαστικές αρχές εντόπισαν 68 υπόπτους, ανάμεσα στους οποίους ποδοσφαιρικούς παράγοντες, διαιτητές, παίκτες και αστυνομικούς υπαλλήλους οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση. Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες περιλαμβάνονταν αδικήματα δωροδοκίας, εξαγοράς, νόθευσης ανταγωνισμού, καθώς και απειλής χρήσης βίας. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ήταν οι Αχιλλέας Μπέος (Ολυμπιακός Βόλου), Μάκης Ψωμιάδης (Καβάλα), Βαγγέλης Μαρινάκης (Ολυμπιακός Πειραιώς) που αθωώθηκε.

Δωροδοκία και χειραγώγηση

Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα κρίθηκαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ ένοχες για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της χειραγώγησης αγώνων και τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική δια της τοποθετήσεώς τους στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα της αγωνιστικής περιόδου 2010-2011 και πρόστιμο 300.000 ευρώ. Με πρόστιμο 90.000 ευρώ και απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ όρου ζωής, με παράλληλη απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους τιμωρήθηκαν αντίστοιχα οι ιδιοκτήτες τους Αχιλλέας Μπέος και Μάκης Ψωμιάδης.

Κατ’ εξακολούθηση χειραγώγηση αγώνων

Ο αθλητικός δικαστής στηρίχθηκε κυρίως στις εκθέσεις της UEFA και τις καταθέσεις των στελεχών της για τα στημένα παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν οι δύο ομάδες, αλλά και στις τηλεφωνικές συνομιλίες των Αχιλλέα Μπέου και Μάκη Ψωμιάδη από τις οποίες κατά την απόφαση προκύπτει ότι ασχολούνταν κατ΄ εξακολούθηση με την χειραγώγηση αγώνων.

Για την Καβάλα η Πειθαρχική Επιτροπή έκρινε ότι ο Μάκης Ψωμιάδης ήταν ο πραγματικός πρόεδρος, διοικητής και εκπρόσωπός της, όπως προκύπτει από το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο γιος του και κατά το νόμο πρόεδρος της ΠΑΕ Σταύρος Ψωμιάδης και σύμφωνα με το οποίο «στην ΠΑΕ Καβάλα μετέχω τυπικά ως πρόεδρος, καθώς ο πατέρας μου Μάκης Ψωμιάδης βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από τη διοίκηση της ΠΑΕ», ενώ την ίδια ώρα η Πειθαρχική Επιτροπή απάλλαξε τον πρώην προπονητή της Καβάλας Γιάννη Παπακώστα κρίνοντας ότι «δεν αποδείχτηκε ανάμειξη ή συμμετοχή του στον προκαθορισμό αποτελεσμάτων».

Οι αποφάσεις που άλλαξαν την Α' Εθνική - Καβάλα, Βόλος, Ηρακλής - Στημένα και πλαστά χαρτιά

Στην αρχή έπεσαν στα… μαλακά

Τον Ιούλιο του 2011 αποφασίστηκε από την Πειθαρχική Επιτροπή της Σούπερ Λιγκ, ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στη Β’ Εθνική. Μετά από έφεση των ομάδων, αποφασίστηκε η παραμονή τους στην πρώτη κατηγορία, αλλά με αφαίρεση βαθμών από την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου από το Γιουρόπα Λιγκ εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο.

Μία απόφαση έφερε τα πάνω τελείως… κάτω

Τον Αύγουστο του 2011 η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ανακοίνωσε πως δεν χορηγεί πιστοποιητικό για την συμμετοχή τόσο του Ολυμπιακού Βόλου όσο και της ομάδας της Καβάλας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ και έτσι οι δύο ομάδες υποβιβάστηκαν στην ερασιτεχνική Δ’ Κατηγορία.

Οι σκέψη και τα αίτια για τον υποβιβασμό

Το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού ήταν το εξής: ότι δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των δύο ομάδων, μετά τις τότε αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης που επέβαλε ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο στον προφυλακισμένο Αχιλλέα Μπέο και τον καταζητούμενο τότε Μάκη Ψωμιάδη.

Το… αφεντικό της Καβάλας

Για την υπόθεση της ΠΑΕ Καβάλας δεν είχε πείσει ο πρόεδρος της ομάδας Σταύρος Ψωμιάδης ότι αυτός είναι το αφεντικό της ομάδας και όχι ο πατέρας του.  Σύμφωνα με το πόρισμα της κυρίας Παπανδρέου αλλά και με την πρωτόδικη απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης για υποβιβασμό της Καβάλας, ο Μάκης Ψωμιάδης θεωρείται το… αφεντικό της ΠΑΕ παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκαν στα παιδιά του Σταύρο και Χριστίνα και σε μια εξαδέλφη του.

Οι αποφάσεις που άλλαξαν την Α' Εθνική - Καβάλα, Βόλος, Ηρακλής - Στημένα και πλαστά χαρτιά

Που ανήκε ο Βόλος

Σχετικά με τον Ολυμπιακό Βόλου υποστηρίχθηκε ότι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ήταν από το 2008 ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς και ότι από το 2009 έλαβε άδεια μετόχου από την ΕΕΑ, η οποία όμως δεν δέχτηκε το επιχείρημα θεωρώντας ότι πραγματικό αφεντικό του Ολυμπιακού Βόλου ήταν ο τότε έγκλειστος στις φυλακές Ναυπλίου, Αχιλλέας Μπέος.

Η Επιτροπή επισήμανε ότι ο Βασίλης Καρράς είναι «παρένθετο πρόσωπο» και εντολοδόχος του Αχιλλέα Μπέου ο οποίος δημοσίως εμφανίζεται ως το αφεντικό της ΠΑΕ. Επικαλείται μάλιστα τις δηλώσεις του Μπέου τον περασμένο Μάρτιο ότι «θα πουλήσω τον Ολυμπιακό Βόλου και θα αφήσω τους Βολιώτες στη μιζέρια τους.

Οι αποφάσεις που άλλαξαν την Α' Εθνική - Καβάλα, Βόλος, Ηρακλής - Στημένα και πλαστά χαρτιά

Ο Γερουλάνος και οι εξαγγελίες για κάθαρση

«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στη βία και τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Οι σημερινές αποφάσεις (σ.σ. καλοκαίρι 2011) του ΟΠΑΠ και της ΕΕΑ δείχνουν αυτή την αποφασιστικότητα. Κάνουν λάθος όσοι τις υποτιμούν. Κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, κάθε εργαλείο που έχουν στη διάθεσή τους οι παράγοντες που εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο, θα το χρησιμοποιήσουμε μέχρι να μπει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα», είχε δηλώσει από το περιστύλιο της βουλής ο αρμόδιος υπουργός Παύλος Γερουλάνος.

Οι αποφάσεις που άλλαξαν την Α' Εθνική - Καβάλα, Βόλος, Ηρακλής - Στημένα και πλαστά χαρτιά

Τρέξτε να συμπληρώσετε την κατηγορία

Το πρωτάθλημα έπρεπε να ξεκινήσει και ο υποβιβασμός Καβάλας και Βόλου φέρνουν τα πάνω κάτω, ανοίγοντας τεράστιο θέμα για το ποιες ομάδες πρέπει να συμπληρώσουν την μεγάλη κατηγορία λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Το «μπαλάκι» τελικά έπεσε στην ΕΠΟ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ της εποχής, το διοικητικό συμβούλιο της Super League είχε αποφασίσει ότι αν κάποια ομάδα ή ομάδες τιμωρηθούν με υποβιβασμό, τη θέση τους στο νέο πρωτάθλημα θα καταλάβουν κατά σειρά οι ομάδες που υποβιβάστηκαν, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ είχε αντιδράσει αποφασίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο Κανονισμός που ορίζει ότι «ομάδα που υποβιβάζεται είτε βάσει της προκήρυξης, είτε βάσει άλλης απόφασης, δεν έχει δικαίωμα προαγωγής σε καμία περίπτωση για την περίοδο που υποβιβάστηκαν».

Ο Λεβαδειακός και η… θυσία της Δράμας

Έτσι λοιπόν, τη θέση της Καβάλας και του Βόλου κατέλαβαν ο Λεβαδειακός, ο οποίος εκείνη την περίοδος είχε μπλεξίματα για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια, και η Δόξα Δράμας η οποία δήλωσε σαν έδρα της για τα εντός έδρα παιχνίδια το «Καυταντζόγλειο» στάδιο της Θεσσαλονίκης και αυτό διότι η φυσική της έδρα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές και δεν είχε χρόνο για παρεμβάσεις.

Οι αποφάσεις που άλλαξαν την Α' Εθνική - Καβάλα, Βόλος, Ηρακλής - Στημένα και πλαστά χαρτιά

Βέβαια Λάρισα και Πανσερραϊκός επικαλέστηκαν τις αποφάσεις της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής της Super League και της δευτεροβάθμιας της ΕΠΟ οι οποίες στην περίπτωση του υποβιβασμού του Ηρακλή για χρήση πλαστών εγγράφων απεφάνθησαν ότι τη θέση του καταλαμβάνει ο Αστέρας Τρίπολης που σύμφωνα με τη βαθμολογία είχε επίσης υποβιβαστεί.

Οι «Βυσσινιοί» αλλά και η ομάδα των Σερρών προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια σε αντίθεση με το Καταστατικό της ΕΠΟ που το απαγορεύει ρητά και προβλέπει την αποπομπή τους από τα πρωταθλήματα, ζητώντας να μην ξεκινήσει η Super League, προτού εκδοθούν οι αποφάσεις από το Τακτικό Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, στο οποίο επίσης έχουν προσφύγει, όπως επίσης και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού της ΓΓΑ με αίτημα την αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος έως ότου εκδοθούν τελεσίδικες αποφάσεις επί του παραπάνω θέματος.

Παραλίγο «καμπάνα» στην Ένωση

Προειδοποιητική καμπάνα ήχησε και για την ΑΕΚ η οποία προσκόμισε εκείνες τις μέρες χειρόγραφη φορολογική ενημερότητα που δεν έγινε δεκτή. Ωστόσο φάνηκε πως συμμορφώθηκε και δεν είχε τελικά την τύχη της Καβάλας και του Βόλου.

Η «Οδύσσεια» του Ηρακλή

Με αποφάσεις των αρμόδιων αθλητικών οργάνων, το 2011 ο Ηρακλής γνώρισε τρεις διαδοχικούς υποβιβασμούς μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, εξαιτίας πλαστής φορολογικής ενημερότητας , καταλήγοντας από την πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος στην τέταρτη, παρόλο που αγωνιστικά είχε εξασφαλίσει την παραμονή του, τερματίζοντας στην 11η θέση της βαθμολογίας με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β΄Εθνική.  Τότε πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Μετά από πολλές δικαστικές μάχες, μέχρι και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, η “χαριστική βολή” για την ομάδα του Ηρακλή δόθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού υποβίβασε τον σύλλογο στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία, την Δ΄ Εθνική, επειδή δεν είχε καταθέσει φάκελο συμμετοχής στα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Οι αποφάσεις που άλλαξαν την Α' Εθνική - Καβάλα, Βόλος, Ηρακλής - Στημένα και πλαστά χαρτιά

Φωτογραφίες ΙΝΤΙΜΕ / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΜΑΚΡΗΣ ΝΙΚΟΣ, LATO KLODIAN, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...