Οι δηλώσεις του Παναγιώτη Ιωακειμίδη με την φράση “Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο” γίνεται πρώτο θέμα στο Anadolu.

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης είναι ομότιμος καθηγητής,  πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» το νέο του βιβλίο με τίτλο «Επιτεύγματα και Στρατηγικά Λάθη της Εξωτερικής Πολιτικής της Μεταπολίτευσης». Με την ευκαιρία αυτή, αλλά και γνωρίζοντας τον μετριοπαθή λόγο του και  την εμπειρία του από την συμμετοχή σε  κρίσιμες φάσεις τις εξωτερικής μας πολιτικής, ζητήσαμε και μας παραχώρησε μια  πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το Κυπριακό, για το παρασκήνιο της καταψήφισης του σχεδίου Ανάν, για την συμφωνία του Ελσίνκι και το μοιραίο λάθος της εγκατάλειψής της, για τις διερευνητικές συνομιλίες και τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μόλις δύο μέρες πριν έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “Γνώμη” της Αλεξανδρούπολης (δείτε εδώ αυτούσια την συνέντευξη) και σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu τις αναδημοσιεύει με τίτλο «Η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την Ανατολική Μεσόγειο»

Και συνεχίζει στο άρθρο του: Οι προσπάθειες της Ελλάδας να αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο απειλούν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δήλωσε πρώην ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης το Σάββατο.

Μιλώντας στην εφημερίδα Γνώμη, που δημοσιεύθηκε στην βορειοανατολική πόλη της Αλεξανδρούπολης, ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, πρώην σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συζήτησε τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις και τις περιφερειακές υποθέσεις. Ο Ιωακειμίδης είπε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για συμμαχίες με ορισμένες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν προσφέρουν λύσεις σε ζητήματα της περιοχής.

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η Τουρκία είναι μεσογειακή χώρα, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο των περιφερειακών εξελίξεων», είπε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες επανεκκινήσεις των επεξηγηματικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ιωακειμίδης σημείωσε ότι οι συνομιλίες δεν χρειάζεται να περιορίζονται στο ζήτημα της Οικονομικής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ) και ότι πολλά άλλα θέματα μπορούν να ενσωματωθούν.

«Ωστόσο, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τα οικόπεδα, οι χώρες πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πλάτος των χωρικών υδάτων», σημείωσε.

Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, ως γειτονικές χώρες, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να έχουν φιλικές σχέσεις, ο Ιωακειμίδης τόνισε ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα συμβάλει σημαντικά στην ευημερία των δύο χωρών.

«Οι παραμεθόριες περιοχές όπως η Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτό. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία και κοινά έργα στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και της εκπαίδευσης», είπε.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Ιωακειμίδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση πρέπει να αγκαλιάσει το «Πλαίσιο Γκουτιέρες» και ιδιαίτερα την αρχή της πολιτικής ισότητας.

Οι δηλώσεις αυτές ήδη ταξιδεύουν σε όλα τα μέσα της γειτονικής χώρας.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Όλη η λίστα με τους κωδικούς των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Γέφυρα 2: Από 5 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου οι αιτήσεις. Εως 90% το ποσοστό επιδότησης.

Άρθρο της Μαρίας ΔαλκίτσηΟικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση Επιχειρηματικών δανείων. Πως αντιμετωπίζονται...