Οι δοκιμές των πυρηνικών όπλων κατά τον ψυχρό πόλεμο άλλαξαν τις βροχοπτώσεις χιλιάδες μίλια μακριά από τα σημεία των εκρήξεων

Οι δοκιμές πυρηνικών βομβών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ενδέχεται να έχουν αλλάξει τα πρότυπα βροχοπτώσεων χιλιάδες μίλια από τους χώρους έκρηξης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Reading έκαναν έρευνα για το πώς το ηλεκτρικό φορτίο που απελευθερώθηκε από την ακτινοβολία από τις δοκιμαστικές εκρήξεις, που πραγματοποιήθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες του 1950 και 1960, επηρέασε τα σύννεφα της βροχής εκείνη την εποχή.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Physical Review Letters, χρησιμοποίησε ιστορικά αρχεία από το 1962-64 από έναν ερευνητικό σταθμό στη Σκoτία. Οι επιστήμονες συνέκριναν τις ημέρες με υψηλή και χαμηλή ραδιενεργά φορτισμένη φόρτιση, διαπιστώνοντας ότι τα σύννεφα ήταν ορατά πιο παχιά και υπήρχε 24% περισσότερη βροχή κατά μέσο όρο τις ημέρες με περισσότερη ραδιενέργεια.

Ο καθηγητής Giles Harrison, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής της Φυσικής της Ατμοσφαιρικής στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε: «Μελετώντας τη ραδιενέργεια που κυκλοφόρησε από τις δοκιμές όπλων του Ψυχρού Πολέμου, οι επιστήμονες τότε έμαθαν για τα πρότυπα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Τώρα χρησιμοποιήσαμε ξανά αυτά τα δεδομένα για να εξετάσουμε την επίδραση στις βροχοπτώσεις.

Η πολιτικά φορτισμένη ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου οδήγησε σε έναν αγώνα πυρηνικών όπλων και σε παγκόσμιο άγχος. Δεκαετίες αργότερα, αυτό το παγκόσμιο σύννεφο απέδωσε μια ασημένια επένδυση, δίνοντάς μας έναν μοναδικό τρόπο να μελετήσουμε πώς το ηλεκτρικό φορτίο επηρεάζει τη βροχή».

Εδώ και καιρό πιστεύεται ότι το ηλεκτρικό φορτίο τροποποιεί τον τρόπο σύγκρουσης και συνδυασμού των σταγονιδίων νερού στα σύννεφα, επηρεάζοντας ενδεχομένως το μέγεθος των σταγονιδίων και επηρεάζοντας τις βροχοπτώσεις, αλλά αυτό είναι δύσκολο να παρατηρηθεί στην ατμόσφαιρα. Συνδυάζοντας τα δεδομένα δοκιμών βόμβας με αρχεία καιρού, οι επιστήμονες μπόρεσαν να το διερευνήσουν αναδρομικά αυτό.

Με την εκμάθηση περισσότερων για το πώς η φόρτιση επηρεάζει τα σύννεφα χωρίς καταιγίδες, πιστεύεται ότι οι επιστήμονες θα έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση των σημαντικών μετεωρολογικών διαδικασιών.

Ο αγώνας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ήταν βασικό χαρακτηριστικό του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι υπερδυνάμεις του κόσμου προσπάθησαν να αποδείξουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες κατά τη διάρκεια αυξημένων εντάσεων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρόλο που πραγματοποιήθηκαν εκρήξεις σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου, όπως η έρημος της Νεβάδας στις ΗΠΑ, και στα νησιά του Ειρηνικού και της Αρκτικής, η ραδιενεργή ρύπανση εξαπλώθηκε ευρέως σε όλη την ατμόσφαιρα. Η ραδιενέργεια ιονίζει τον αέρα, απελευθερώνοντας ηλεκτρικό φορτίο.

Οι ερευνητές, από τα Πανεπιστήμια του Reading, Bath και Bristol, μελέτησαν αρχεία από καλά εξοπλισμένους ερευνητικούς μετεωρολογικούς σταθμούς Met Office στο Kew κοντά στο Λονδίνο και στο Lerwick στα νησιά Shetland.

Βρίσκεται 300 μίλια βορειοδυτικά της Σκoτίας, η τοποθεσία Shetland ήταν σχετικά ανεπηρέαστη από άλλες πηγές ανθρωπογενούς ρύπανσης. Αυτό το καθιστούσε πολύ κατάλληλο ως τόπος δοκιμών για την παρακολούθηση των επιπτώσεων βροχόπτωσης που, αν και πιθανότατα είχαν συμβεί και αλλού, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Ο ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός μετράται ευκολότερα σε ωραίες μέρες, επομένως οι μετρήσεις Kew χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό σχεδόν 150 ημερών όπου υπήρχε παραγωγή υψηλής ή χαμηλής φόρτισης στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ήταν νεφελώδης στο Lerwick. Οι βροχοπτώσεις στο Shetland αυτές τις μέρες έδειξαν διαφορές που εξαφανίστηκαν μετά το τέλος του μεγάλου επεισοδίου ραδιενέργειας.

Τα ευρήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για έρευνα γεωμηχανικής που σχετίζεται με τα σύννεφα, η οποία διερευνά πώς το ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να επηρεάσει τη βροχή, να ανακουφίσει την ξηρασία ή να αποτρέψει πλημμύρες, χωρίς τη χρήση χημικών.

Ο καθηγητής Harrison ηγείται ενός έργου που ερευνά ηλεκτρικές επιδράσεις στις σκόνες και τα σύννεφα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο του εθνικού τους προγράμματος στο Rain Enhancement Science. Αυτά τα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν στην εμφάνιση των τυπικών δυνατών φορτίων σε φυσικά σύννεφα που δεν έχουν καταιγίδα.

Έρευνα: «Τροποποίηση καθίζησης με ιονισμό» από τους Harrison, G., Nicoll, K., Ambaum, M., Marlton, G., Aplin, K., Lockwood, M., 13 Μαΐου 2020, Physical Review Letters.

Πηγή: scitechdaily.com

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...