Οι επιστήμονες δημιούργησαν φυτά που φωσφορίζουν χρησιμοποιώντας γονίδια μανιταριών

Εκπέμποντας μια ιδιαίτερη πράσινη λάμψη, τα φυτά μοιάζουν με φύλλωμα από παλιό ρετρό παιχνίδι της δεκαετίας του ’90 στον υπολογιστή, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυτά που εκπέμπουν φως και παράγονται σε εργαστήριο.

Οι ερευνητές λένε ότι το λαμπερό πράσινο δεν θα μπορούσε μόνο να προσθέσει μια ασυνήθιστη διάσταση στη διακόσμηση του σπιτιού αλλά και να ανοίξει έναν νέο τρόπο για τους επιστήμονες να εξερευνήσουν την εσωτερική λειτουργία των φυτών.

«Στο μέλλον αυτή η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση των δραστηριοτήτων διαφορετικών ορμονών μέσα στα φυτά κατά τη διάρκεια ζωής του φυτού, απολύτως χωρίς καμμία άλλη επέμβαση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των φυτών σε διάφορες αλλαγές στο περιβάλλον, ή σε καταστάσεις όπως η ξηρασία ή ο τραυματισμός από τα φυτοφάγα », δήλωσε η Δρ Karen Sarkisyan, διευθύνων σύμβουλος της Planta, το ξεκίνημα που ηγήθηκε του έργου και ερευνήντρια στο Imperial College του Λονδίνου.

«Ελπίζουμε πραγματικά να το φέρουμε στην αγορά σε λίγα χρόνια από τώρα, μόλις τα κάνουμε λίγο πιο φωτεινά και μόλις φτιάξουμε καλλωπιστικά φυτά με αυτήν τη νέα τεχνολογία, και φυσικά θα περάσουν τα φυτά από όλους τους υπάρχοντες κανονισμούς ασφαλείας», προστέθηκε.

Πολλά ζώα, μικρόβια και μανιτάρια – από πυγολαμπίδες έως μύκητες μελιού – μπορούν να λάμψουν, ένα φαινόμενο γνωστό ως βιοφωταύγεια. Αυτό συμβαίνει όταν τα ένζυμα δρουν σε χημικές ουσίες γνωστές ως λουσιφερίνες εντός του οργανισμού, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενέργειας με τη μορφή φωτός. Ωστόσο, η βιοφωταύγεια δεν αναπτύσσεται φυσικά μεταξύ των φυτών και είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες δημιύργησαν χρώμα που φωσφορίζει χωρίς να είναι και ταυτόχρονα τοξικό.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν φυτά που φωσφορίζουν χρησιμοποιώντας γονίδια μανιταριών
Φωτογραφία: Planta/MRC London Institute of Medical Sciences

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

Ετικέτες:

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 7 Μαΐου η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 με το γλυκό όνομα “Super Flower Moon”

Καβάλα: νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις με άγνωστο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας αλλά και δρόμοι προς το θέατρο των Φιλίππων

Ένα μεγάλο οικοδόμημα, που το μέγεθός του το ανάγει στην κατηγορία των δημοσίων κτηρίων και για το οποίο μέχρι σήμερα...

Όλη η λίστα με τους κωδικούς των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Γέφυρα 2: Από 5 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου οι αιτήσεις. Εως 90% το ποσοστό επιδότησης.

Άρθρο της Μαρίας ΔαλκίτσηΟικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση Επιχειρηματικών δανείων. Πως αντιμετωπίζονται...