Οι επιστήμονες δημιούργησαν φυτά που φωσφορίζουν χρησιμοποιώντας γονίδια μανιταριών

Εκπέμποντας μια ιδιαίτερη πράσινη λάμψη, τα φυτά μοιάζουν με φύλλωμα από παλιό ρετρό παιχνίδι της δεκαετίας του ’90 στον υπολογιστή, αλλά στην πραγματικότητα είναι φυτά που εκπέμπουν φως και παράγονται σε εργαστήριο.

Οι ερευνητές λένε ότι το λαμπερό πράσινο δεν θα μπορούσε μόνο να προσθέσει μια ασυνήθιστη διάσταση στη διακόσμηση του σπιτιού αλλά και να ανοίξει έναν νέο τρόπο για τους επιστήμονες να εξερευνήσουν την εσωτερική λειτουργία των φυτών.

«Στο μέλλον αυτή η τεχνολογία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση των δραστηριοτήτων διαφορετικών ορμονών μέσα στα φυτά κατά τη διάρκεια ζωής του φυτού, απολύτως χωρίς καμμία άλλη επέμβαση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των φυτών σε διάφορες αλλαγές στο περιβάλλον, ή σε καταστάσεις όπως η ξηρασία ή ο τραυματισμός από τα φυτοφάγα », δήλωσε η Δρ Karen Sarkisyan, διευθύνων σύμβουλος της Planta, το ξεκίνημα που ηγήθηκε του έργου και ερευνήντρια στο Imperial College του Λονδίνου.

«Ελπίζουμε πραγματικά να το φέρουμε στην αγορά σε λίγα χρόνια από τώρα, μόλις τα κάνουμε λίγο πιο φωτεινά και μόλις φτιάξουμε καλλωπιστικά φυτά με αυτήν τη νέα τεχνολογία, και φυσικά θα περάσουν τα φυτά από όλους τους υπάρχοντες κανονισμούς ασφαλείας», προστέθηκε.

Πολλά ζώα, μικρόβια και μανιτάρια – από πυγολαμπίδες έως μύκητες μελιού – μπορούν να λάμψουν, ένα φαινόμενο γνωστό ως βιοφωταύγεια. Αυτό συμβαίνει όταν τα ένζυμα δρουν σε χημικές ουσίες γνωστές ως λουσιφερίνες εντός του οργανισμού, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενέργειας με τη μορφή φωτός. Ωστόσο, η βιοφωταύγεια δεν αναπτύσσεται φυσικά μεταξύ των φυτών και είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες δημιύργησαν χρώμα που φωσφορίζει χωρίς να είναι και ταυτόχρονα τοξικό.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν φυτά που φωσφορίζουν χρησιμοποιώντας γονίδια μανιταριών
Φωτογραφία: Planta/MRC London Institute of Medical Sciences

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

Ετικέτες:

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...