Οι επιθέσεις Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλούν τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης όλων των Αμερικανών

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να χρησιμοποιεί το Twitter σχεδόν ενστικτωδώς, οι πρόσφατες επιθέσεις του στην πλατφόρμα μπορεί να φαίνονται αντιφατικές.

Ωστόσο, η διαμάχη του με το Twitter είναι ένα άλλο παράδειγμα των τρόπων με τους οποίους ο πρόεδρος διαστρεβλώνει συστηματικά τις αρχές της πρώτης τροπολογίας, προκειμένου να υπονομεύσει τις ίδιες τις ελευθερίες που ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται – καθώς και την αμερικανική δημοκρατία ευρύτερα.

Στις 26 Μαΐου, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι -σε αντίθεση με όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία- η ψηφοφορία μέσω αλληλογραφίας μαστίζεται από την ανεξέλεγκτη απάτη ψηφοφόρων. Το Twitter τοποθέτησε μια ετικέτα factcheck στο tweet που συνδέεται με πληροφορίες που αποδεικνύουν το ψέμα των ισχυρισμών του Trump.

Σε απάντηση, ο Τραμπ επιτέθηκε στο Twitter, κατηγορώντας το ότι καταπιέζει την «ελεύθερη ομιλία» και απείλησε να λάβει μέτρα για να ρυθμίσει έντονα τις κοινωνικές πλατφόρμες μεσαίου επιπέδου ή να τις κλείσει εντελώς.

Στις 28 Μαΐου, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που φέρεται να αποτρέπει την ηλεκτρονική λογοκρισία, η οποία προτείνει σαρωτικές αλλαγές στις προστασίες που παρέχονται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων βάσει του αμερικανικού νόμου.

Αυτές οι καταχρήσεις πρέπει να αναγνωριστούν και να αμφισβητηθούν. Ο Τραμπ καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας της Αμερικής με στόχο τη διάβρωση της εμπιστοσύνης του κοινού στα αποτελέσματα των εκλογών και καθιστά πιο δύσκολο για τους Αμερικανούς να ψηφίσουν στις εκλογές του 2020. Είναι μια άμεση επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία.

Οι προστασίες της Πρώτης Τροποποίησης, που συνήθως αναφέρονται ως δικαιώματα «ελεύθερης έκφρασης», δεν ισχύουν για περιορισμούς στην ομιλία που επιβάλλονται από μη κυβερνητικούς φορείς. Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος δεν μπορεί νομίμως να ισχυριστεί ότι οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων παραβιάζουν τα δικαιώματά του – ή οποιουδήποτε άλλου – ελεύθερου λόγου. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει δικαίωμα πρώτης τροποποίησης για χρήση κοινωνικών μέσων.

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνωρίζει ρητά ότι οι εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς έχουν τα δικά τους δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης και ότι η Πρώτη Τροποποίηση απαγορεύει στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στις συντακτικές αποφάσεις των ιδιωτικών ομιλητών – συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών οντοτήτων – σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μπορεί να μην πει σε έναν ιδιωτικό ομιλητή τι να συμπεριλάβει ή να μην συμπεριλάβει στην ομιλία σχετικά με τέτοια θέματα.

Έτσι, όταν ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να παρέμβει στο περιεχόμενο των πλατφορμών κοινωνικών μέσων μέσω κυβερνητικών κανονισμών, θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου και δεν το προστατεύει.

Αλλαγή των κανόνων

Ο κύριος στόχος της παραγγελίας είναι ο Communency Decency Act (CDA), ο οποίος καθιέρωσε μια ολοκληρωμένη ασυλία για τους ψηφιακούς διαμεσολαβητές για αστική ευθύνη που προκύπτει από το περιεχόμενο τρίτων χρηστών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το Twitter ενδέχεται να μην θεωρηθεί υπεύθυνο για δυσφημιστικά σχόλια που έγιναν στην πλατφόρμα του από τρίτα μέρη.

Εάν το CDA καταργούνταν από το Κογκρέσο, αυτό θα σήμαινε ότι οι διαμεσολαβητές όπως οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων θα αντιμετωπίζονταν ως παραδοσιακοί εκδότες όπως εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικοί σταθμοί. Όλες αυτές οι οντότητες μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνες για τη δημοσίευση ή τη διανομή άσεμνου ή δυσφημιστικού υλικού που γράφεται ή προετοιμάζεται από άλλους και είναι όλοι ελεύθεροι να δημοσιεύσουν κριτική για τον πρόεδρο και να ελέγξουν τις αξιώσεις του.

Σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση δεν υπάρχει υποχρέωση οι εκδότες να είναι ουδέτεροι σε θέματα που απασχολούν το κοινό. Πράγματι, αυτό θα ήταν αντίθετο με τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης των ΗΠΑ. Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει στην «ανοιχτή αγορά» ιδεών και δεν ενδιαφέρεται να «εξισώσει» τη σχετική ικανότητα ατόμων και ομάδων να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών προειδοποιεί ότι η εντολή αποτελεί άμεση απειλή για τις πλατφόρμες ότι θα τιμωρηθούν εάν συμμετάσχουν σε ομιλία που δυσαρέστησε τον πρόεδρο και επισημαίνει σωστά ότι ο πρόεδρος «το έχει προς τα πίσω: η πρώτη τροπολογία μας προστατεύει από την κυβέρνηση, όχι η κυβέρνηση από εμάς».

Ο διευθυντής του Προγράμματος Κανονισμού Πλατφόρμας στο Κέντρο Πολιτικής στον κυβερνοχώρο του Στάνφορντ, Daphne Keller, περιγράφει τη σειρά ως «95% πολιτικό θέατρο – ρητορική χωρίς νομική βάση και χωρίς νομικό αντίκτυπο». Η εντολή πρέπει να ζητηθεί για το τι είναι – μια κατάφωρη προσπάθεια του προέδρου να εκφοβίσει και να εκφοβίσει πλατφόρμες σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει ακατάλληλα τον δημόσιο λόγο.

Φαίνεται ότι, προς το παρόν, το Twitter αρνείται να εκφοβιστεί από τον πρόεδρο. Στις 29 Μαΐου, το Twitter έκρυψε ένα από τα tweets του Trump σχετικά με τις ταραχές στη Μινεάπολη μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρείας, οι διαχειριστές επισύναψαν προειδοποίηση ότι το συγκεκριμένο tweet «δοξάζει τη βία».

Όποιος επιθυμεί να δει το tweet μπορεί να το κάνει, αλλά μόνο αφού κάνει κλικ στην προειδοποίηση.

Ελεύθερος λόγος; Ή αυταρχικός κανόνας

Οι επιθέσεις του Τραμπ σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και στον Τύπο αποκαλύπτουν την πραγματική του πρόθεση – η οποία δεν είναι να προστατεύσει τα δικαιώματα του ελεύθερου λόγου των Αμερικανών. Αντίθετα, η στρατηγική του φαίνεται να στοχεύει στην καταστολή κάθε έκφρασης που προσπαθεί να λογοδοτήσει αυτόν και τη διοίκησή του. Η χρήση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για να επιτεθεί στον Τύπο ως «κακό» και «εχθρός του λαού» – και να κακοποιήσει όποιον τον επικρίνει – είναι κατάφωρες προσπάθειες να μονώσει τον εαυτό του από κάθε μορφή λογοδοσίας.

Μια τέτοια συμπεριφορά είναι αντιδημοκρατική και υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της Πρώτης Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο Τύπος χρησιμεύει ως ένας σημαντικός περιορισμός στην κυβέρνηση και ότι ο δημόσιος λόγος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος και ανοιχτός για να εμποδίσει την κυβέρνηση να ελέγξει την αναζήτηση «πολιτικής αλήθειας».

Ο Τραμπ θέλει να ελέγξει ελεύθερα τον αμερικανικό λαό σχετικά με ζωτικά ζητήματα που απασχολούν το κοινό χωρίς κανέναν περιορισμό, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της πραγματικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, συμπεριφέρεται αποτελεσματικά σαν αυταρχικός, προσπαθεί να ελέγξει και να χειριστεί τον δημόσιο λόγο χωρίς κριτική ή λογοδοσία.

Οι προσπάθειες του προέδρου να υπονομεύσουν την ελευθερία του λόγου και να παραπληροφορήσουν το αμερικανικό κοινό αποτελούν σοβαρή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία, η οποία δεν πρέπει να χαθεί στην κακοφωνία του σύγχρονου πολιτικού λόγου στις ΗΠΑ. Ενώ χτυπά κουδούνια συναγερμού, όλοι πρέπει να ανησυχούμε ότι με τόσο πολύ θόρυβο, δεν θα το ακούσουν αρκετοί άνθρωποι.

Κείμενο: Ελίζα Μπέχτολντ | υποψήφια Διδάκτορ Νομικής, Πανεπιστήμιο Durham

Πηγή: theconversation.com

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...