Οι Παλαιστίνιοι αποσύρονται από τις συμφωνίες ασφαλείας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, έχει κηρύξει τέλος στη συνεργασία για την ασφάλεια με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενος την επικείμενη απειλή της προσάρτησης Ισραηλινών σε τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Δήλωσε ότι: «Ο Οργανισμός Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης [PLO] και το κράτος της Παλαιστίνης απαλλάσσονται, από σήμερα, από όλες τις συμφωνίες με τις αμερικανικές και ισραηλινές κυβερνήσεις και από όλες τις δεσμεύσεις που βασίζονται σε αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών ασφαλείας».

Το PLO ψήφισε να τερματίσει τη συνεργασία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ το 2018 και το άφησε στον Αμπάς πότε να εφαρμόσει μια τέτοια κίνηση. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΑΑ) έχει απειλήσει να σταματήσει αυτή τη συνεργασία πολλές φορές πριν και δεν ήταν σαφές τι θα σήμαινε στην πράξη η δήλωσή του την Τρίτη 19 Μαΐου, ειδικά όσον αφορά το μέλλον του παλαιστινιακού μηχανισμού ασφαλείας.

«Θα πρέπει πραγματικά να δούμε τη δράση των Παλαιστινίων και αν θα κάνουν πράξη αυτή τη φορά αυτή τους τη δήλωση» είπε ο Daniel Levy, πρόεδρος του έργου ΗΠΑ / Μέσης Ανατολής

Ορισμένες αναφορές από το Ισραήλ έδειξαν ότι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας είχαν διαταχθεί να σταματήσουν να μιλούν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους. Όμως οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι πρέπει να συντονιστούν με Ισραηλινούς αξιωματικούς ακόμη και να μετακινούνται μεταξύ περιοχών εντός της Δυτικής Όχθης.

Η δήλωση του Αμπάς έγινε μετά την ανακύρηξη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης η οποία μελετά επίσημα την προσάρτηση ορισμένων περιοχών της Δυτικής Όχθης, προφανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ.

«Νομίζω ότι αυτή η στιγμή είναι ποιοτικά διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του παρελθόντος, και αυτό συμβαίνει επειδή το Ισραήλ μοιάζει να είναι διατεθειμένο να προσαρτήσει μέρος της Δυτικής Όχθης», είπε ο Zaha Hassan, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας που να εμποδίζει το Ισραήλ να προχωρήσει, αλλά και οι ΗΠΑ είναι εταίροι σε αυτό το σχέδιο» δήλωσε.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του Ισραηλινού καναλιού 13, ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Ρον Ντέρμερ, προτρέπει την προσάρτηση πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

«Πρέπει να προωθήσουμε την προσάρτηση τώρα, επειδή δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να κερδίσει», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντέρμερ σε εμπιστευτικές ενημερώσεις στην Ουάσινγκτον.

«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας τώρα, οπότε πρέπει να γίνει τώρα».

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ προειδοποίησε το Σάββατο (16/05) ότι η προσάρτηση του Ισραήλ μπορεί να οδηγήσει σε «μαζική σύγκρουση» μεταξύ της χώρας του και του Ισραήλ και δεν αποκλείει την αναστολή της ειρηνευτικής συνθήκης του 1994 μεταξύ τους.

Η δήλωση του Αμπάς θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ παλαιστινιακών, ισραηλινών και αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Αλλά δεν έδωσε καμία ένδειξη για το τι θα κάνουν οι παλαιστινιακές δυνάμεις, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν επιδρομές σε παλαιστινιακές περιοχές ή τι θα σήμαινε για το παλαιστινιακό κίνημα γύρω από τη Δυτική Όχθη μεταξύ τμημάτων που διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου η ΠΑ (Περιοχή Α), κοινές περιοχές (Β) και ισραηλινές ζώνες οικισμού (Περιοχή Γ).

Πηγή: theguardian.com

Φωτογραφία: APA Images

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...