Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων

Σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου όπου σχηματίζονται τυφώνες, οι μέγιστοι δυνατοί άνεμοί τους γίνονται πιο δυνατοί. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με μια νέα μελέτη από επιστήμονες στο Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφορίας του Ωκεανού και της Ατμοσφαιρικής Διοίκησης και το Συνεταιριστικό Ινστιτούτο Μετεωρολογικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, το οποίο ανέλυσε δορυφορικές εικόνες τυφώνων για σχεδόν 40 χρόνια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να τροφοδοτεί την αύξηση

«Μέσω της μοντελοποίησης και της κατανόησης της ατμοσφαιρικής φυσικής, η μελέτη συμφωνεί με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε σε ένα κλίμα θέρμανσης όπως το δικό μας», λέει ο James Kossin, επιστήμονας της NOAA στο UW-Madison και επικεφαλής συγγραφέας του εγγράφου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου 2020 στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η έρευνα βασίζεται στο προηγούμενο έργο του Kossin, που δημοσιεύθηκε το 2013, το οποίο εντόπισε τις τάσεις στην εντατικοποίηση των τυφώνων σε ένα σύνολο δεδομένων 28 ετών. Ωστόσο, λέει ο Kossin, ότι το χρονικό διάστημα ήταν λιγότερο πειστικό και απαιτούσε περισσότερες περιπτωσιολογικές μελέτες τυφώνα για να δείξει στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

Για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα, οι ερευνητές επέκτειναν τη μελέτη ώστε να συμπεριλάβουν δεδομένα παγκόσμιου τυφώνα από το 1979-2017. Χρησιμοποιώντας αναλυτικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της CIMSS Advanced Dvorak Technique που βασίζεται σε μετρήσεις θερμοκρασίας υπερύθρων από γεωστατικούς δορυφόρους για την εκτίμηση της έντασης του τυφώνα, ο Kossin και οι συνεργάτες του κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πιο ομοιόμορφο σύνολο δεδομένων με το οποίο να προσδιορίζουν τις τάσεις.

«Το κύριο εμπόδιο που έχουμε για την εύρεση τάσεων είναι ότι τα δεδομένα συλλέγονται χρησιμοποιώντας την καλύτερη τεχνολογία εκείνη τη στιγμή», λέει ο Kossin. «Κάθε χρόνο τα δεδομένα είναι λίγο διαφορετικά από ό, τι πέρυσι, κάθε νέος δορυφόρος έχει νέα εργαλεία και συλλαμβάνει δεδομένα με διαφορετικούς τρόπους, έτσι στο τέλος έχουμε ένα πάπλωμα από όλα τα δορυφορικά δεδομένα που έχουν υφανθεί μαζί».

Η προηγούμενη έρευνα του Kossin έδειξε άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά του τυφώνα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, όπως το πού ταξιδεύουν και πόσο γρήγορα κινούνται. Το 2014, εντόπισε μεταναστεύσεις τυφώνων από poleward, όπου οι τροπικοί κυκλώνες ταξιδεύουν μακρύτερα βόρεια και νότια, εκθέτοντας παλαιότερους παράκτιους πληθυσμούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το 2018, απέδειξε ότι οι τυφώνες κινούνται πιο αργά σε όλη τη γη λόγω αλλαγών στο κλίμα της Γης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους κινδύνους πλημμύρας καθώς οι καταιγίδες αιωρούνται σε πόλεις και άλλες περιοχές, συχνά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτές οι καταιγίδες έχουν γίνει ισχυρότερες σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, κάτι που συνάδει με τις προσδοκίες για το πώς οι τυφώνες ανταποκρίνονται σε έναν κόσμο που θερμαίνεται», λέει ο Kossin. «Είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός και αυξάνει την εμπιστοσύνη μας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει κάνει τους τυφώνες ισχυρότερους, αλλά τα αποτελέσματά μας δεν μας λένε ακριβώς πόσες από τις τάσεις προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες και πόσο μπορεί να είναι απλώς φυσική μεταβλητότητα».

Πηγή: scitechdaily.com

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Έχεις airBNB; δες τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις φορολόγηση μέχρι και το 100%

Πως μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν την Α κατοικία. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα γέφυρα.

Γράφει η Μαρία Δαλκίτση Οικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον η δυνατότητα επιδότησης δόσης δανείων με...

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, το παρελθόν του,...