Όλα τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση

Αναστολή φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. 6% ο Φ.Π.Α. σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά μαντηλάκια και γενικότερα σε προϊόντα ατομικής υγιεινής. Αναμένονται όλες οι διευκρινήσεις με εγκυκλίους.

Βασική προϋπόθεση για να τύχει η επιχείρηση των ευεργετικών διατάξεων που αναγγέλθηκαν είναι η μή απόλυση κανενός εργαζομένου. Μάλιστα ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου είναι ήδη απογοητευτικά μιας που πολλές επιχειρήσεις ήδη έχουν απολύσει εργαζομένους.

Στην αναγγελία των κυβερνητικών μέτρων στήριξης βρέθηκαν εκτός του υπουργού εργασίας και οι υπουργοί Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Σκυλακάκης.

Όλα τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση

Τα κυριώτερα σημεία των μέτρων είναι τα εξής:

 • Οι εργαζόμενοι των οποίων η επιχείρηση έβαλε λουκέτο με κυβερνητική εντολή θα λάβουν επίδομα στις αρχές Απριλίου και θα είναι ίσο με 800 ευρώ και θα αφορά την περίοδο 15 Μαρτίου έως και 30 Απριλίου. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων καθώς και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
 • Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για διάστημα 4 μηνών, ενώ και αυτοί θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ.
 • Πακέτο χρηματοδότησης για επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση των εταιρειών για τις εταιρείες που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου και το μη μισθολογικού κόστους. Προϋπόθεση και εδώ η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
 • Όσες επιχειρήσεις κλείνουν και όσοι εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους θα πληρώνουν το 60% του ενοικίου τους και για τους ιδιοκτήτες θα υπάρχει μετάθεση υποχρεώσεων.
 • Στο 6% ο ΦΠΑ για προϊόντα που είναι απαραίτητα για αντιμετώπιση του κορονοϊου (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι κ.τλ.) και η αιθιλική αλκοόλη αν χρησιμοποιείται για παραγωγή των παραπάνω. Ο συντελεστής θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.
 • O EΝΦΙΑ του 2020 θα παραμείνει ως έχει και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν την επόμενη χρονιά.
 • Η ΑΑΔΕ επιστρέφει ποσά από αμφισβητούμενες υποθέσεις για ποσά έως 30.000 ευρώ
 • Ζητείται από τις τράπεζες παρέμβαση και για τα φυσικά πρόσωπα και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος.
Όλα τα οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

 • Η ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Ό,τι χρειαστεί το Υπουργείο Υγείας, ως επιπλέον χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα το έχει!
 • Η νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκόλυνσης της εξ αποστάσεως εργασίας και δυνατότητας λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Το Δημόσιο συμμετέχει στον επιμερισμό του κόστους.
 • Η δυνατότητα αναστολής καταβολής υποχρεώσεων πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση.

Φωτογραφία: Intime News – pool Αλέξανδρος Βλάχος

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επιστρατεύουν τους μετανάστες από τη Δομή της Καβάλας για εργατικά χέρια το καλοκαίρι.

Επιστρατεύουν τους μετανάστες από τη Δομή της Καβάλας για εργατικά χέρια το καλοκαίρι.

Σχεδιασμός από τον περιφερειάρχη κύριο Αντωνιάδη ώστε να μην ξεμείνουν οι αγρότες από εργάτες γης. Είδηση προέκυψε κατά την χθεσινή...

Φωτογραφίζοντας το Μακάβριο Θέαμα της Δημόσιας Εκτέλεσης τεσσαρων ανδρών που καταδικάστηκαν για βιασμό.

Φωτογραφίζοντας το Μακάβριο Θέαμα της Δημόσιας Εκτέλεσης τεσσαρων ανδρών που καταδικάστηκαν για βιασμό.

Ο Ebrahim Noroozi έγινε γνωστός επειδή στρέφει τον φακό του σε εικόνες που άλλοι αποφεύγουν. Φωτογραφίζει δημόσιες εκτελέσεις στο Ιραν....