Οριστική καταδίκη της Τουρκίας για την κράτηση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οριστική είναι η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την κράτηση του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Η απόφαση ζητά τον τερματισμό της κράτησης του Καβαλά, ο οποίος διώκεται με κατηγορίες που σχετίζονται με το πραξικόπημα του 2016. Προς επίρρωσιν της απόφασης του ΕΔΑΔ, και το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει έκκληση για «άμεση απελευθέρωση» του Τούρκου επιχειρηματία.

Το ΕΔΑΔ απέρριψε την έφεση των τουρκικών αρχών κατά της απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση των εισηγητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Τουρκία.

«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να εκτελέσουν την απόφαση αυτή και να απελευθερώσουν αμέσως τον Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται από τις 18 Οκτωβρίου 2017», γράφουν ο Σουηδός Τόμας Χάμαμπεργκ και ο Βρετανός Τζον Χόουελ, καθώς και η γενική εισηγήτρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γαλλίδα Αλεξάντρα Λουί.

Όπως σημειώνουν, με την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, ο οποίος είναι γνωστή προσωπικότητα στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, οι τουρκικές αρχές θα εκπληρώσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές υποχρεώσεις τους και «θα στείλουν επίσης το σωστό μήνυμα στην τουρκική κοινωνία των πολιτών, ένα σήμα που αναμένεται από πολύ καιρό».

Προσθέτουν δε ότι η απελευθέρωση του Καβαλά θα ήταν ακόμη πιο σημαντική, καθώς ο κρατούμενος έχει εκτεθεί στον νέο κορονοϊό, αλλά μαζί με άλλους πολίτες που κρατούνται για λόγους συνείδησης έχει αποκλειστεί από τις πρόωρες αποφυλακίσεις λόγω πανδημίας.

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Καβαλά έχει γίνει σύμβολο της καταπίεσης και των διώξεων που έχει ενορχηστρώσει η τουρκική κυβέρνηση εις βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΔΑΔ, το δικαστικό σκέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, είχε απαιτήσει την «άμεση απελευθέρωση» του Καβαλά, αλλά τα τουρκικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνει υπό κράτηση.

Όπως είχε κρίνει τότε το ΕΔΑΔ, «έχει διαπιστωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα μέτρα» που έχουν ληφθεί σε βάρος του είχαν σκοπό να «φιμώσουν τον Καβαλά και μαζί του και όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Καβαλά κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον του νυν προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες στις αρχές Φεβρουαρίου, προτού καν μπορέσει να βγει από τη φυλακή, όπου κρατούνταν για περισσότερα από δύο χρόνια, συνελήφθη και πάλι στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

με πληροφορίες από την efsyn.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...