Είναι η βαρηκοΐα ένα απλό πρόβλημα που δε θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα ή μήπως κρύβει από πίσω σοβαρότερες καταστάσεις;

#υγεία #βαρηκοΐα από την Μαρία Κασάπογλου

Βαρηκοΐα ονομάζουμε την μερική απώλεια ακοής. Αν εσείς ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε έχει βαρηκοΐα να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού 466 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βαρηκοΐα. Από αυτούς τα 432 εκατομμύρια είναι ενήλικες και τα υπόλοιπα 34 εκατομμυρια είναι παιδιά.

Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 πάνω από 900 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πρόβλημα βαρηκοΐας. Οι στατιστικές μας δείχνουν ότι από τη στιγμή που θα καταλάβει ένας μέσος άνθρωπος ότι έχει βαρηκοΐα μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσει να αναζητήσει λύση μπορεί να περάσουν επτά χρόνια.

Η απώλεια ακοής έχει κοινωνικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, τη σχέση με το σύντροφο, τα παιδιά, τα εγγόνια και τους φίλους μας. Όταν ένας άνθρωπος δεν ακούει καλά, σταδιακά απομακρύνεται από τις παρέες του, από κοινωνικές εκδηλώσεις, από οικογενειακές συγκεντρώσεις και περνάει περισσότερες ώρες μόνος του. Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας προκαλεί εκνευρισμό, αίσθηση μοναξιάς, απομόνωση, μείωση αυτοπεποίθησης και άγχος, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, περισσότερο βεβαιως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η βαρηκοΐα ευθύνεται για τη σωματική κόπωση και δημιουργεί προβλήματα καθώς διαταράσσει την ισορροπία. Άλλες επιπτώσεις στην καθημερινότητα μας είναι το άγχος, το οποίο μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε πολλά δευτερεύοντα προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι με βαρηκοΐα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άνοια ή Αλτσχάιμερ, σε αντίθεση με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το έλλειμμα ακοής φορώντας ακουστικά βαρηκοΐας. Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε επίσης και στο χώρο εργασίας. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται δυσκολότερο να παρακολουθήσουμε μια ομιλία ή μια παρουσίαση σε μια συνάντηση με συναδέλφους και πελάτες όσο μεγαλώνει η βαρηκοΐα.

Αν η εργασία μας βασίζεται στην επικοινωνία με πελάτες η χαμηλή κατανόηση συζητήσεων μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και αγένεια. Σε κάποιες εργασίες η απώλεια ακοής μπορεί να είναι επικίνδυνη. Για παράδειγμα, σε ένα εργοτάξιο οι οδηγίες που δεχόμαστε είναι λεκτικές συνεπώς, η μη σωστή κατανόηση μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε θορυβώδη εργασιακά περιβάλλοντα, οι εργαζόμενοι με απώλεια ακοής είναι κατά 3,6 φορές πιθανότερο να τραυματιστούν στη δουλειά.

Είναι η βαρηκοΐα ένα απλό πρόβλημα που δε θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα ή μήπως κρύβει από πίσω σοβαρότερες καταστάσεις;

Άλλες επιπτώσεις της μη διάγνωσης βαρηκοΐας στο εργασιακό περιβάλλον μπορεί να μην είναι επικίνδυνες άλλα είναι σίγουρα απογοητευτικές, καθώς η απόδοση στην εργασία σταδιακά μειώνεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απόλυση.

Για να καταλάβετε αν έχετε απώλεια ακοής μπορείτε να δείτε αν συμβαίνουν τα παρακάτω:

• Ζητάτε συχνά από τους γύρω σας να επαναλάβουν αυτό που λένε

• Δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε συζητήσεις δύο ή παραπάνω ατόμων

• Πιστεύετε ότι οι συνομιλητές σας μουρμουρίζουν

• Χρειάζεται να δυναμώσετε την ένταση της τηλεόρασης τόσο πολύ που είναι ενοχλητικό για τους γύρω σας

• Δεν ξεκαθαρίζετε όταν σαν μιλάνε μικρά παιδιά ή γυναίκες

• Δυσκολεύεστε να μιλήσετε στο τηλέφωνο

• Αποφεύγετε να πηγαίνετε σε θορυβώδη μέρη ή εστιατόρια επειδή δεν ακούτε τους συνομιλητές σας

Αν βιώνετε ή αναγνωρίζετε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ελέγξετε την ακοής σας. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τη μη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας. Πολλά από τα προβλήματα που αναφέραμε μπορούν να μειωθούν σημαντικά με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς βελτιώνουν την ποιότητα ζωής!

Μόλις καταλάβετε ότι έχετε απώλεια ακοής θα πρέπει να κάνετε κάποιες κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να κατανοείτε με μεγαλύτερη ευκολία συζητήσεις.

Αρχικά θα πρέπει να ενημερώσετε τους οικείους σας ότι δεν ακούτε καλά. Να ζητάτε από το κόσμο να σας κοιτάζει στο πρόσωπο και να μιλάει αργά και καθαρά έτσι ώστε να μπορείτε να καταλαβαίνετε πιο εύκολα αυτά που σας λένε. Να δίνετε σημασία στις εκφράσεις προσώπου και στις κινήσεις του συνομιλητή σας. Κάτι που βοηθάει επίσης πολύ είναι η χειλεανάγνωση.

Σε περίπτωση που δεν καταλαβαίνετε τι σας λέει ο συνομιλητής σας ενημερώστε τον για να το επαναλάβει ή να χρησιμοποιήσει διαφορετικές λέξεις που θα σας βοηθήσουν περισσότερο στην κατανόηση της πρότασης. Αν υπάρχει δυνατότητα, να διαλέγετε ένα μέρος στο χώρο που έχει τη λιγότερη φασαρία.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού και έπειτα ανάλογα με τη βαρηκοΐα να καταφύγετε στα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας που θα λύσουν το πρόβλημα της ακοής σας και θα σας προσφέρουν ξανά ποιότητα ζωής, κοινωνική επαφή με φίλους και οικογένεια αλλά και τις δραστηριότητες που σας γεμίζουν.

Όταν το πρόβλημα υπάρχει θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο.

Είναι η βαρηκοΐα ένα απλό πρόβλημα που δε θα πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα ή μήπως κρύβει από πίσω σοβαρότερες καταστάσεις;

Χρυσοστόμου Σμύρνης 6 | Καβάλα
Τ: 251 600 7003
mkasapoglou@akoustikakentra.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...