Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, το παρελθόν του, το παρόν και την δύσκολη φετινή περίοδο  αλλά και το μέλλον του, μιας που υπάρχει πρόγραμμα ένταξης για την ανάπτυξή τους.

κ. Αγγελίδη θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το Πηλοθεραπευτήριο…

Από το 2011 το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων περιήλθε στον Δήμο Καβάλας όπου και ανέθεσε την διαχείρισή του ιαματικού αυτού φυσικού πόρου στην ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Μετά από μία δεκαετία το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων έχει αναγνωριστεί ως ιαματικός φυσικός πόρος και διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας ως Κέντρο Ιαματικού Τουρισμού. Ταυτόχρονα λειτουργεί ως ξεχωριστή Διεύθυνση Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού στην ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ενώ εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της λειτουργίας του σε 12μηνη βάση. Ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.091.539 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επενδύουμε στη σημαντικότητα αυτού του μοναδικού φυσικού αλλά και τουριστικού πόρου που διαθέτει ο Δήμος Καβάλας. 

Μην ξεχνάμε πως το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων συγκαταλέγεται στις προνομιούχες περιοχές που η φύση της χάρισε όχι μόνο τοπία με πλούσιες εναλλαγές αλλά και πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες όπως είναι και ο συνδυασμός πηλού και θερμού ιαματικού νερού. Ένας συνδυασμός που έχει εξαιρετικές ιαματικές ιδιότητες.

Σε τι λοιπόν ωφελεί η πηλοθεραπεία;

Ο μοναδικός αυτός φυσικός πόρος της περιοχής μας διαθέτει θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείκνυται για ρευματολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις αλλά και σαν καλλυντικό.

Φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Τι μέτρα έχετε πάρει για την ασφάλεια των επισκεπτών;

Φέτος, προτάσσοντας την ασφάλεια και προωθώντας την προστασία της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού γίνεται εφαρμογή ειδικών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει αποσκοπούν στην αποφυγή συνωστισμού στους χώρους του Κέντρου Ιαματικού Τουρισμού καθώς και στην ασφαλή διαμονή των επισκεπτών του χώρου και μάλιστα με εξασφάλιση της παρουσίας ιατρικού προσωπικού καθ΄όλη τη διάρκεια πραγματοποίησης των ιαματικών θεραπειών. Παράλληλα το προσωπικό του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων Καβάλας έχει ενημερωθεί και είναι σε θέση να εξυπηρετήσει με συνέπεια όλους τους επισκέπτες διαθέτοντας τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας και εφαρμόζοντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων.  

Γνωρίζουμε ότι είναι μία δύσκολη περίοδος για όλες τις τουριστικές μονάδες, εντούτοις με την πυρετώδη προετοιμασία που έχει γίνει από την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ καθώς και με τον επαγγελματισμό και το ζήλο που επιδεικνύει το απασχολούμενο προσωπικό στην εφαρμογή όλων των απαιτούμενων κανόνων, ευελπιστούμε ότι η επισκεψιμότητα του χώρου και κατά συνέπεια η όλη λειτουργία του θα παραμείνει σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεδομένης της έναρξης της λουτρικής περιόδου έναν μήνα μετά την συνηθισμένη έναρξη του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων για το κοινό.

Ποια είναι τα πρώτα δείγματα επισκεψιμότητας στο Πηλοθεραπευτήριο μετά και το άνοιγμά του στο κοινό την 1 Ιουλίου;

Δεδομένου των δύο ειδικών παραμέτρων που αντιμετωπίζουμε φέτος, αφενός του ότι ξεκινήσαμε έναν μήνα αργότερα από τη καθιερωμένη έναρξη και αφετέρου η κατάσταση που επικρατεί με την υγειονομική κρίση έχουν φέρει σαν αποτέλεσμα αυτή την στιγμή μείωση κατά 60% όσον αφορά τις πηλοθεραπείες, ενώ το εστιατόριο παρουσιάζει μείωση εσόδων περίπου κατά 40%.

Όπως σας είπα και παραπάνω είναι μία δύσκολη περίοδος όμως είμαστε προετοιμασμένοι κατάλληλα και σας περιμένουμε με χαρά για να σας υποδεχτούμε, να σας φιλοξενήσουμε και να σας προσφέρουμε τη μοναδική εμπειρία που χαρίζει ο χώρος με στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας που είναι ιδανικός για όλες τις ηλικίες, και τους νέους αλλά και για τους μεγαλύτερους.

Πείτε μας για το αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί για το Πηλοθεραπευτήριο.

Έγινε ένταξη του έργου προϋπολογισμού περίπου 3εκ ευρώ. Υπολείπονται κάποιες τελευταίες διευκρινίσεις να διευθετηθούν. 

Η ιδία συμμετοχή της επιχείρησης είναι στο 15% οπότε μετά την έκπτωση του έργου το ποσό που θα πρέπει να διαθέσουμε μαζί με το Φ.Π.Α. θα είναι περίπου 650.000 ευρώ.

Ας δούμε τι περιλαμβάνει η μελέτη του έργου.

Πρώτον μετατρέπει υφιστάμενο κτίριο σε χώρο ατομικής πηλοθεραπείας με θερμά επιθέματα. Θα τοποθετείται λάσπη με επιθέματα και με αυτό τον τρόπο θα γίνεται η θεραπευτική αγωγή. Παράλληλα μετατρέπει υφιστάμενο κτίριο σε χώρο ατομικής υδροθεραπείας (τζακούζι, χαμάμ, κτλ).

Προβλέπεται η κατασκευή 10 ξύλινων οικίσκων κάποιοι εξ αυτών κατάλληλοι για χρήση και για άτομα με αναπηρία που θα έχουν σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαμονής και φιλοξενίας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Η ομαδική υδροθεραπεία θα μεταφερθεί δίπλα από τον υφιστάμενο χώρο σε μία φυσική λίμνη την οποία θα καλλωπίσουμε. Στο έργο προβλέπεται πλήρης ανακαίνιση των ντουζ και των αποδυτηρίων, ενώ θα γίνει και επανασχεδιασμός του χώρου μπροστά από την ρεσεψιόν με την λογική χρήσης και για τους 12 μήνες του έτους. Επανασχεδιάζεται και η κεντρική είσοδος και ο περιβάλλον χώρος της ενώ αξιοποιείται ένα κτίριο σε εστιατόριο για παροχή γευμάτων κατάλληλα σε χώρους υγείας και ευεξίας. Τέλος είναι επίσης σημαντική η κατασκευή αποχετευτικού αγωγού που θα συνδέει το Πηλοθεραπευτήριο και την γύρω περιοχή με τον κεντρικό αγωγό λυμάτων της Λυδίας.

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη
Ο χώρος που θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις

κ. Αγγελίδη είναι πολύ σημαντικά όλα όσα μας έχετε πει. Θα θέλαμε για το τέλος να μας πείτε ποιος είναι ο στόχος που έχουν όλα αυτά τα έργα ανάδειξης και εκσυγχρονισμού;

 Όλα αυτά τα έργα στόχο έχουν την καλύτερη αξιοποίηση του πηλοθεραπευτηρίου και μετά την υλοποίηση του προγράμματος το όραμά μας είναι να εξασφαλίσουμε σε διάρκεια την πρώτη ύλη αλλά και να αξιοποιήσουμε και εμπορικά τον πηλό μέσα από συγκεκριμένη τυποποίηση. Παράλληλα διερευνούμε την δυνατότητα κατασκευής σκεπής στην πηλολεκάνη, έργο το οποίο θα συμβάλει περαιτέρω στην 12μηνη λειτουργία του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δώσατε, για έναν τόπο που έχει γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τις ιαματικές ιδιότητες του και που έχει πολλές προοπτικές ανάδειξης.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Ηλία Κοτσιρέα | Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας/Intime News Athens

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...