Πώς ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία στον κόσμο; ποια είναι τα μέτρα που παίρνουν;

Πώς ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία στον κόσμο; Για τα παιδιά κατά τα πρώτα χρόνια του δημοτικού, τα μέτρα αποστασιοποίησης πιθανότατα ήταν συγκεχυμένα και ενοχλητικά – αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς έφτασε η ώρα τα σχολεία να ανοίξουν ξανά.

Τα σχολεία ήταν μερικά από τα πρώτα μέρη που έκλεισαν καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο άρχισαν να ανταποκρίνονται στην πανδημία Covid-19 και σε ορισμένες χώρες, έχουν ήδη αρχίσει να ανοίγουν ξανά. Αλλά καθώς τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία (τα οποία είναι χώροι στους οποίους συχνάζουν τα μικρόβια) – οι γονείς και οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν ένα νέο δίλημμα: πώς κρατάτε τα παιδιά μακριά από πιθανή μόλυνση;

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν σοβαρά από το Covid-19. Εκτός από το γεγονός ότι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία διευκολύνει το βάρος των εργαζομένων γονέων, αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις που αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα και να αρχίζουν να στέλνουν τα παιδιά πίσω στο σχολείο.

Οι αρχές σε χώρες όπου τα σχολεία ανοίγουν ξανά έχουν οδηγίες σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλίσουν ότι τα σχολεία δεν θα γίνουν πηγή μετάδοσης Covid-19 εντός των κοινοτήτων.

Νορβηγία

Στη Νορβηγία, τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο επέτρεψαν στην τάξη – με αυστηρές οδηγίες. Οι γονείς αφήνουν τα παιδιά σε συγκεκριμένη ώρα και δεν επιτρέπετε να μπουν στο σχολείο. Τα σχολεία διαθέτουν περισσότερες εγκαταστάσεις πλυσίματος χεριών και οι επιφάνειες και τα παιχνίδια καθαρίζονται δύο φορές την ημέρα.

Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται σε ομάδες των τριών ή έξι – τα μεγαλύτερα παιδιά θα μπορούσαν να κοινωνικοποιηθούν σε ομάδες των έξι – και σε πολλά σχολεία, χρησιμοποιήθηκαν λευκές γραμμές, χαμογελαστά πρόσωπα και άλλα σημάδια για να σημειωθεί η απόσταση των 2 μέτρων. Επίσης, δεν επιτρέπεται στα παιδιά να φέρουν παιχνίδια από το σπίτι και τα μαθήματα έχουν μέγιστη χωρητικότητα 15 μαθητών.

Δανία

Η Δανία έχει επίσης ανοίξει ξανά τα σχολεία – όχι μόνο για παιδιά στο νηπιαγωγείο, αλλά και για παιδιά στις πρώτες πέντε τάξεις του δημοτικού. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να παίζουν σε μια σεβαστή απόσταση το ένα από το άλλο, και έχουν κλιμακωτές ώρες παιχνιδιού, και τους υπενθυμίζεται να πλένουν τα χέρια τους και να απολυμαίνουν καθώς έρχονται στο σχολείο. Σε ορισμένα σχολεία, μεμονωμένα θρανία έχουν μεταφερθεί από τάξεις που χρησιμοποιούνται, έτσι ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να τα μοιράζονται. Υπάρχει περίπου ένας δάσκαλος σε κάθε 10 μαθητές, και τα παιδιά καλούνται να κάνουν μαθήματα έξω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συνιστούν επίσης 2 μέτρα ανάμεσα σε τραπέζια και 6 τετραγωνικά μέτρα ανά κάθε παιδί. Επιφάνειες όπως λαβές πορτών, βρύσες και τραπέζια αναμένεται να απολυμανθούν δύο φορές την ημέρα.

Κίνα

Για μαθητές σε όλη την Κίνα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή άλλες διατάξεις – όπως η υποχρεωτική μάσκα και η εγκατάσταση κάμερας θερμικής απεικόνισης γύρω από τα σχολεία, ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν τη θερμοκρασία τους καθώς κατευθύνονται σε κτίρια. Σε ένα δημοτικό σχολείο στο Χανγκζού, μια ανατολική περιοχή της Κίνας, οι μαθητές υποχρεώνονται να φορούν καπέλα «ενός μέτρου» – το οποίο έχει ένα πλαστικό κομμάτι που εκτείνεται γύρω από το κεφάλι τους – για να διατηρήσει την κατάλληλη κοινωνική απόσταση.

Τα σχολεία στην Κίνα έχουν ανοίξει ξανά για όλες τις ηλικίες, όχι μόνο για νηπιαγωγεία ή παιδιά που βρίσκονται στο δημοτικό σχολείο.

Ταϊβάν

Ομοίως, στην Ταϊβάν, οι μαθητές και το προσωπικό φορούν μάσκες και πρέπει να υποβληθούν σε μέτρα ασφαλείας όταν φτάσουν στο σχολείο. Έχουν ανοίξει παράθυρα και αεραγωγοί στις τάξεις και πρέπει να κλείσουν όλα τα σχολεία με δύο ή περισσότερες επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19.

Γερμανία

Σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά σύντομα, σε σταδιακή βάση. Στη Γερμανία, η οποία χωρίζεται σε διαφορετικές περιοχές με τις δικές τους κυβερνήσεις, ορισμένες περιοχές θα ανοίξουν ξανά σχολεία στις 4 Μαΐου, με μαθητές που είναι έτοιμοι να λάβουν εξετάσεις ή να αποφοιτήσουν να μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο σε περιοχές όπως το Βερολίνο.

Τα παιδιά στο δημοτικό σχολείο θα μπορούν επίσης να επιστρέψουν στο σχολείο σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά για τα παιδιά των βασικών εργαζομένων – σε αυτά τα σχολεία – και έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα κοινωνικής απόστασης όπως αυτά της Νορβηγίας.

Φωτογραφία: Zhejiang Daily

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...