Πως περιποιούμαστε τα σκυλιά maltese

Από τον Pet Groomer Παναγιώτη Σαμοθράκη

Τα μαλτέζ είναι πανέμορφα σκυλιά χάρη στον υπέροχο λευκό τους μανδύα. Ο μανδύας όμως είναι πολύ απαιτητικός σε περιποίηση για να αναδείξει όλη του την ομορφιά. Η περιποίηση που απαιτείται μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες σχετικά με την περιοδικότητά τους. Οπότε
έχουμε τις καθημερινές εργασίες συντήρησης, τις εβδομαδιαίες και τις μηνιαίες εργασίες που γίνονται από εξειδικευμένο pet groomer.

Χρήσιμες συμβουλές

• ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΛΕΚΕΔΩΝ
• ΔΕΝ ΛΟΥΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΠΟΥΣ
• ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΩΜΑ ΤΑΜΠΟΝΑΡΙΣΤΑ
• ΧΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ

Για την σωστή θρέψη της τρίχας συνιστούμε την τροφή Royal Canin Maltese. Είναι εμπλουτισμένη
με προσαρμοσμένο περιεχόμενο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA & DHA), λιπαρά οξέα Omega 6,
έλαιο μποράτζας και βιοτίνη.
Για την σωστή θρέψη της τρίχας συνιστούμε την τροφή Royal Canin Maltese. Είναι εμπλουτισμένη
με προσαρμοσμένο περιεχόμενο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA & DHA), λιπαρά οξέα Omega 6,
έλαιο μποράτζας και βιοτίνη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

  1. Καθημερινό χτένισμα
    Χτενίζοντας κάθε μέρα το τρίχωμα προλαμβάνει τη δημιουργία κόμπων και κετσέδων που καταστρέφουν τη γούνα. Αν δεν μπορούμε μια μέρα θα πρέπει να γίνει την επόμενη σχολαστικά. Το σωστό χτένισμα γίνεται όταν ξεκινάμε από την ρίζα προς τα έξω.Οι βούρτσες παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο για το σωστό αποτέλεσμα. Οι βούρτσες με μαλακές τρίχες είναι αναποτελεσματικές. Στη συντήρηση χτενίζουμε με pin brush και με μια ίσια χτένα που ξεμπερδεύουν χωρίς να σπάνε την τρίχα.
  2. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν και βρεθούμε αντιμέτωποι με κόμπους τότε και μόνο τότε χρησιμοποιούμε την slicker brush. Tip: Ψεκάζουμε αραιωμένο κοντίσιονερ για καλύτερο αποτέλεσμα.
  3. Περιποίηση ματιών
    Σε πολλά μαλτέζ παρατηρούμε ένα κόκκινο – καφέ χρωματισμό γύρω από τα ματιά που οφείλεται στην έκκριση δακρίων γι΄άυτο θα πρέπει καθημερινά να απομακρύνουμε τα δάκρυα σκουπίζοντας την περιοχή των ματιών με βάμβακι εμποτισμένο με ειδικό καθαριστικό υγρό ή με υγρά πανάκια κατασκεπασμένα γι αυτο τον σκοπό. Στο εμπόριο υπάρχουν προϊόντα που εφαρμόζονται στην γωνιά του ματιού λύνουν μονιμα το προβλημα όπως το Eye Envy και αλλα πολλά. Η έντονη έκκριση δακρύων που συνοδεύεται από ξερές τσίμπλες απαιτεί την γνώμη του κτηνιάτρου μας!

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Μπάνιο Το σωστό μπάνιο ξεκινάει με… χτένισμα! Πριν βρέξουμε το τρίχωμα σιγουρευόμαστε ότι δεν έχουμε κόμπους γιατί όταν θα πέσει το νερό και αυτοί βραχούν τότε θα σφίξουν και θα γίνουν ακόμα πιο συμπαγείς (γάδιασμα). Αφού βρέξουμε το χτενισμένο τρίχωμα, προσέχοντας να μην μπει νερό στα αυτιά, σαπουνίζουμε μια με δυο φορές ανάλογα με πόσο βρόμικο τρίχωμα έχουμε. Απαραίτητα μετά το σαμπουάν εφαρμόζουμε κοντίσιονερ.
Μετά το μπάνιο δεν αφήνουμε ποτέ το τρίχωμα να στεγνώσει μόνο του. Σκουπίζουμε ταμποναριστά για να μην μπερδευτούν οι τρίχες και σε δεύτερη φάση με πιστολάκι στην μικρή με μεσαία θερμότητα και ταυτόχρονο χτένισμα. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σαμπουάν και κοντίσιονερ που είναι για ανθρώπινη χρήση.

ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

Το κούρεμα-χτένισμα, το κόψιμο νυχιών, το ξεκόμπιασμα, το καθάρισμα των αυτιών, είναι μερικές από τις εργασίες που θα πρέπει να γίνονται κάθε μήνα με επίσκεψη σε κομμωτήριο σκύλων.
Όσο περισσότερο τρίχωμα έχει το Μαλτέζ μας τόσο περισσότερες ώρες περιποίησης απαιτεί. Γι’ αυτό οι Pet Groomers είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μαζί με τους ιδιοκτήτες τις συνήθειες και τις ανάγκες τους, ώστε να προσαρμόσουν το κατάλληλο στιλ κουρέματος που ταιριάζει στο δικό τους life style!

Πως περιποιούμαστε τα σκυλιά maltese

Σαμοθράκης Παναγιώτης
Pet Groomer
Αίαντος 5
Τ: 2510 836922

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...