Πόσο πιθανό είναι το Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πολυιδιοκτησία και υποβιβασμός

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε με την γνωμοδότηση της Επαγγελματικής Επιτροπής Αθλητισμού για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας και την τροπολογίας που πέρασαν στην Βουλή, η κυβέρνηση θέλοντας να εξισορροπήσει την κατάσταση και να κρατήσει ίσες αποστάσεις δίνει τα «κλειδιά» του ελληνικού ποδοσφαίρου στην FIFA και την UEFA. Ωστόσο τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ταξίδεψε σε Νιόν και Γενεύη προκειμένου να έχει συνομιλίες με ανθρώπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι στο ταξίδι δεν πήγε ο υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με πηγές από το Μαξίμου να αναφέρει πως αυτό έγινε προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, ωστόσο άλλες πληροφορίες βέβαια κάνουν λόγο πως ο κ. Αυγενάκης μπαίνει στον «πάγο».  

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Γεραπετρίτης διαπιστώθηκε μια βασική συναντίληψη για τα ζητήματα που συζητήθηκαν και οι κατευθύνσεις που θα τεθούν από πλευράς UEFA θα κατατεθούν σε ένα μνημόνιο που θα υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε επίσκεψή του εδώ στην Αθήνα σε λίγες ημέρες και οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψιν της ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο.

H UEFA συμφώνησε να παρέχει τεχνική βοήθεια, ενώ από την ελληνική πλευρά υπήρξε δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Πόσο πιθανό είναι το Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πολυιδιοκτησία και υποβιβασμός

Ο υπουργός επικρατείας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για τις επαφές που είχε κατά το ταξίδι του.

Στο θέμα της πολυιδιοκτησίας ξεκαθάρισε πως, σε τέτοιες  περιπτώσεις θα αφαιρούνται βαθμοί από μία ομάδα κάθε φορά που θ’ αγωνίζεται! Ουσιαστικά δηλαδή θα μιλάμε για υποβιβασμό… Κι αυτό γιατί εάν επιβάλλεται η τιμωρία σε κάθε ματς, όσο υφίσταται η πολυιδιοκτησία, τότε η συγκεκριμένη ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία! Αρα θα πέφτει και κατηγορία.

Οι κατευθύνσεις που θα τεθούν από πλευράς UEFA θα κατατεθούν σε ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA με τον Έλληνα πρωθυπουργό σε επίσκεψή του εδώ στην Αθήνα σε λίγες ημέρες και οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψιν της ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο».

Για την πολυιδιοκτησία:

«Η πολυιδιοκτησία είναι ένα ειδικό φαινόμενο που έχει να κάνει με τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυιδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης».

Η θέση της UEFA πάνω στην πολυιδιοκτησία:

«Το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυιδιοκτησία και το άλλο οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες».

Πόσο πιθανό είναι το Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Πολυιδιοκτησία και υποβιβασμός

Γνώμη για τετελεσμένο γεγονός;

«Η ΕΕΑ έκρινε ότι από τα στοιχεία που προέκυψαν ενώπιον της, φέρεται να έχει τελεστεί η παραβίαση της πολυιδιοκτησίας. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι η ΕΕΑ δεν είναι το αποφασιστικό όργανο για το ζήτημα αυτό, αλλά τα δικαιοδοτικά όργανα της Superleague και της ΕΠΟ».

Φωτογραφίες ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...