Προτάσεις καλής συνεργασίας με τον κτηνίατρό σας…

# Κατοικίδια από τον Στάθη Συμεωνίδη

Προτάσεις καλής συνεργασίας με τον κτηνίατρό σας...

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που διαλέγουν να προσθέσουν ένα νέο τετράποδο μέλος στην ζωή τους και την οικογένεια τους, έχουν αυξηθεί θεαματικά. Μετά την απόκτηση του ζώου έρχεται η επιλογή του κτηνιάτρου. Τη βάση για το κείμενο που ακολουθεί αποτέλεσε αντίστοιχο κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του συνδέσμου κτηνιάτρων μικρών ζώων Αττικής. Σας δίνω μερικές, καλές, ιδέες για μια σωστή συνεργασία μεταξύ δύο ανθρώπων που έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον : την υγεία και την ευζωία κάθε δεσποζόμενου και αδέσποτου ζώου …:

Προτάσεις καλής συνεργασίας με τον κτηνίατρό σας...
 1. Το κτηνιατρικό επάγγελμα περιέχει όλες τις ιδιαιτερότητες ενός αληθινά δύσκολου επαγγέλματος (είναι δεύτερη σε βαθμό δυσκολίας πανεπιστημιακή σχολή) και διασφαλίζει την καλή σχέση που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους αυτοί που από κοινού φροντίζουν ένα αγαπημένο πλάσμα.
 2. Όσο έμπειρος κι αν είναι ένας γιατρός, είναι αδύνατον να διαγνώσει μια παθολογική κατάσταση, αν δεν ξέρει τα συμπτώματα της. Ο σκύλος ή η γάτα δεν μπορούν να του περιγράψουν που πονούν ή πότε έκαναν τελευταία φορά εμετό (όσο καλή γλώσσα σώματος και να διαθέτουν) – όλα αυτά θα πρέπει να τα εξηγήσετε εσείς. Και για να τα εξηγήσετε, θα πρέπει να τα ξέρετε!
 3. Μην πάτε ποτέ απροετοίμαστοι στον κτηνίατρο, μην του στείλετε τα ζώα σας με κάποιον φίλο που ήταν «εύκαιρος» (και ξέρει καλύτερα) και βέβαια, μην απαιτείτε διάγνωση με τη θέα και μόνο, του μικρού σας φίλου. Φυσικά, ακόμα χειρότερα, μην απαιτείται τηλεφωνική διάγνωση και θεραπεία- δεν «γλιτώνετε» χρήματα έτσι..
 4. Δεν τελειώσατε με το ζήτημα επειδή τον πήγατε στον γιατρό για την ακρίβεια μόλις έχετε αρχίσει…Και για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, δεν υπάρχει «μια ένεση» που κάνει το θαύμα και οδηγεί το ζώο στην ταχεία ανάρρωση του…..
 5. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, φροντίστε να είστε μαζί του απόλυτα ειλικρινής ακόμη κι αν ντρέπεστε για ότι κάνατε… Το ότι πάνω στην απελπισία σας ψεκάσατε τον σκύλο με εντομοκτόνο για να φύγουν τα τσιμπούρια μπορεί να μην είναι προς τιμήν σας, λύνει όμως όλο το μυστήριο της τρομερής δερματίτιδας που του ζητάτε να θεραπεύσει ! Άρα, πρέπει να το ξέρει.
 6. Κάθε περιστατικό δεν είναι ίδιο, έστω και αν μοιάζουν τα συμπτώματα (κανείς σκύλος δεν είναι ίδιος με άλλον) η συζήτηση που γίνεται και οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά συμβουλευτικές. Εσείς καθορίζετε μέχρι που θέλετε να φτάσουμε διαγνωστικά με βάση αυτά που σας προτείνουμε. Αν δε θέλετε να στειρώσετε το ζώο σας (για παράδειγμα) δεν θα το εμποδίσουμε γιατί ήδη θα έχουμε εξηγήσει, με λεπτομερή τρόπο, τι πετυχαίνουμε με την επέμβαση αυτή, σε βάθος χρόνου. Εξετάσεις κάθε τύπου που προτείνονται, είναι στη δική σας διακριτική ευχέρεια να αποφασίσετε να γίνουν (αφού αναλυθεί ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να γίνουν). Εννοείτε ότι τα αποτελέσματα είναι δικά σας με τη σχετική ανάλυση της διάγνωσης που έχει γίνει.
 7. Ο σκύλος σας είναι νευρικός και ενίοτε δαγκώνει και η γάτα σας διαισθάνεται τον κίνδυνο και προβάλλει από το καλάθι της σαν τίγρης. Το δίκιο τους βουνό, αλλά αν ασχολείστ συστηματικά μαζί του θα είναι ήρεμος/η, θα σας εμπιστεύεται και θα υπακούει τη δύσκολη στιγμή που κάποιος τον ψαχουλεύει (η απαραίτητη κλινική εξέταση). Σκεφτείτε ότι ο κτηνίατρος δεν είναι θηριοδαμαστής , εξετάζει πολλά ζώα κάθε μέρα και τα χέρια του είναι τα εργαλεία της δουλειάς του. Μην σας κακοφαίνεται που προσπαθεί (όχι πάντα με επιτυχία) να τα  προφυλάσσει.
 8. Η κτηνιατρική είναι μια επιστήμη απόλυτα αντίστοιχη με την ιατρική. Η μοναδική τους διαφορά, είναι το αντικείμενο τους ( αν και μερικές φορές δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος είναι το ζώο). Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να μην κάνετε τις εργαστηριακές εξετάσεις ή το χειρουργείο που θα ζητήσει ο γιατρός σας μην το κάνετε λοιπόν όταν το ζητάει ο κτηνίατρος!
 9. Η αυξηση του μέσου όρου ζωής τους είναι γεγονός τα τελευταία χρόνια γιατί αντίστοιχα βελτιώθηκαν τα διαγνωστικά μέσα που διαθέτουμε. Όταν πλέον είναι υπερήλικα, τους κάνουμε την ζωή εύκολη (εξετάσεις, φάρμακα, ειδική διατροφή κλπ) και δε σκεφτόμαστε σε καμιά περίπτωση να τα θανατώσουμε «για να μην ταλαιπωρείται γιατρέ» (σκεφθείτε αν θα θέλατε να το υποστείτε στα γεράματα σας…).
 10. Οποιαδήποτε ασθένεια αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά στην αρχή της κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ. Μην αφήνετε πολύτιμο χρόνο να περνά και μην προσπαθείτε να βρείτε λύση από το τηλέφωνο. Επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο μόλις αντιληφθείτε κάτι που δεν είναι φυσιολογικό (και όχι ύστερα από μια εβδομάδα, Κυριακή βράδυ). Κερδίστε χρόνο αλλά και …χρήμα.
 11. Μεταφέρετε στο ιατρείο τον σκύλο σας πάντοτε υπό έλεγχο, με το λουρί του και τη γάτα σας μέσα στο ειδικό κλουβί μεταφοράς. Έτσι, θα αποφύγετε κακοτοπιές με άλλους τετράποδους πελάτες που περιμένουν στον προθάλαμο. Οι εξυπνάδες του τύπου «τον ελέγχω απόλυτα» («αζόοοοορ κάτσεεεεεεεε» με στεντόρεια φωνή να μας ακούσουν δέκα τετράγωνα παρακάτω) ή «κάθεται ήσυχα η γατούλα στο χέρι μου» έχουν, πολλές φορές, καταλήξει σε θανατηφόρα ατυχήματα… Επιπλέον θα βοηθήσετε τον κτηνίατρο να διατηρήσει τον χώρο του όπως θέλετε κι εσείς να τον βρίσκετε: καθαρό!
 12. Ο κτηνίατρος είναι γιατρός, δεν είναι εκτροφέας και αναγνωρίζει αυτό ακριβώς που βλέπει μπροστά του. Μπορεί να σας πει σε ποια ράτσα ανήκει το ζώο σας, μην έχετε όμως την απαίτηση να σας επιβεβαιώσει την καθαροαιμία 7 προηγούμενων γενεών. ! Αυτό μπορεί να αποδειχθεί με διάφορους τρόπους: είτε ένα πιστοποιητικό καθαροαιμίας, είτε με εξετάσεις DNA (πλέον ευκολότερα προσβάσιμες). Επίσης, δεν μπορεί να ξέρει τα χαρακτηριστικά (φαινοτυπικά, χαρακτήρα, εργασιακά), με λεπτομέρειες, για κάθε φυλή που κυκλοφορεί (και είναι επίσημα 185)….
 13. Όσο μεγάλη πείρα με ζώα κι αν έχετε, αυτό δεν σας κάνει κτηνίατρο (και εγώ κάνω την προσευχή μου, αλλά αρχιμανδρίτης δεν το βλέπω να γίνομαι) , μην επιχειρείτε, λοιπόν, διαγνώσεις ή/και, ακόμα χειρότερα, θεραπείες (ιδιαίτερα αν το πρόβλημα που έχει το ζώο σας, μοιάζει με αυτό που είχε και η γειτόνισσα πριν 2 μήνες). Οι ερασιτεχνικές προσεγγίσεις (με Υoutube ή google καθοδήγηση) το μόνο που καταφέρνουν είναι να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του ζώου σας γιατί καμιά έρευνα στο διαδίκτυο δε θα σας μάθει τι είναι «διαφορική διάγνωση» (τα συμπτώματα που βλέπετε στο ζώο σας δεν εμφανίζονται μόνο σε ένα νόσημα αλλά σε μια ομάδα από αυτά) και τι είναι «επιπλοκές» (οι οποίες εμφανίζονται όταν θεωρώντας ότι τα ξέρουμε όλα δίνουμε και ένα φάρμακο που δεν ταιριάζει για την περίσταση το οποίο επιδεινώνει την κατάσταση του ζώου).
 14. Η αληθινή αγάπη για τα ζώα είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί ως κτηνίατρος. Επειδή, όμως, μέσα στο ιατρείο του, εργάζεται (όπως ακριβώς εργάζεστε κάπου κι εσείς) είναι λογικό πως θα πρέπει και να αμείβεται. Επιπλέον τα ιατρεία αποτελούν επιχειρήσεις όπου έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση σε εξοπλισμό για την σωστότερη προσέγγιση και διάγνωση κάθε περιστατικού.

Αυτή, νομίζω, θα πρέπει να είναι η προσέγγιση μας για μια καλή, μακροχρόνια συνεργασία.

Φιλικά,
Στάθης Συμεωνίδης

Γαλλικής Δημοκρατίας 29

Τηλ. 251 083 5135

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://symeonidisvet.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...