Ρώσικη εφημερίδα για την Ελλάδα | “τα διδάγματα της πανανθρώπινης αλληλεγγύης, επαναλαμβάνονται και πάλι στην ελληνική κοινωνία”

Η εφημερίδα Kommersant της Ρωσίας αναφέρει στην αρχή του άρθρου της από τον ανταποκριτή της στην Αθήνα Αντρέι Πλακόφ: “Στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού και των πληροφοριών που μας έρχονται συνεχώς για χιλιάδες θανάτους, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε χώρες που μέχρι στιγμής κατάφεραν να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες της επιδημίας. Μια τέτοια χώρα είναι η Ελλάδα, όπου η προθυμία των αρχών να ακολουθήσουν τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων αλλά και της ενσυναίσθησης των πολιτών για την τήρηση των μέτρων αυτών συνέβαλαν στη συγκράτηση της εξάπλωσης του COVID-19.”

“Ο Τσιόδρας είναι ένας ευγενής άνθρωπος, ο πατέρας επτά παιδιών, τις Κυριακές ψέλνει στην εκκλησία. Πάντα μιλάει με καταπραϋντικό και αξιόπιστο τόνο και όλος ο κόσμος τον ακούει” – με αυτά τα λόγια μιλάει για τον Έλληνα επιστήμονα ο Έλληνας δημοσιογράφος και μεταφραστής Δημήτριος Τριανταφυλλίδης καθώς περιγράφει τον Σωτήρη Τσοδρά, έναν επιδημιολόγο παγκόσμιας κλάσης και έναν από τους κύριους δημιουργούς του ελληνικού «θαύματος». «Σήμερα ονομάζεται σωτήρας του έθνους. Έχει απίστευτη αναγνωρισημότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλον άνθρωπο που εμφανίζεται στην τηλεόραση. Πήγε ο ίδιος στην Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής εκκλησίας και εξήγησε στους δεσπότες ότι οι εκκλησίες πρέπει να κλείσουν, εκείνοι όμως ήθελαν να περιοριστούν σε ημίμετρα – και τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να τις κλείσει.»

και συνεχίζει «Ήμασταν πολύ τυχεροί που άνθρωποι σαν τον Τσιόδρα υπάρχουν στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα που είναι ικανοί να αντέξουν τις προκλήσεις και να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα χωρίς πολλά λόγια, και το σημαντικότερο – χωρίς επιπλέον έξοδα».

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η εξέλιξη της πανδημίας σε έντονο βαθμό στην Ελλάδα αλλά αυτό ωστόσο, δεν χαλαρώνει καθόλου τις αρχές – από πολλές απόψεις αυτό είναι και το πλεονέκτημα του Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακόμη και ο καλύτερος γιατρός δεν μπορεί να σώσει τη χώρα μόνος του, αν οι πολίτες της δεν μπορούν να συσπειρωθούν μπροστά στον κοινό κίνδυνο.

Οι Έλληνες ενώνονται

Ο Αντρέι Πέτκοφ συνεχίζει να αναγράφει για τα γεγονότα στην Ελλάδα: “Οι Έλληνες φαίνεται να τα έχουν καταφέρει πολύ καλά μέχρι τώρα – στη χώρα σήμερα δεν υπάρχει έλλειψη προϊόντων, υπάρχουν αντισηπτικά, το πρόβλημα ήταν μόνο η έλειψη στις μάσκες και αυτό λύνεται σιγά – σιγά. Αλλά και οι άνθρωποι, σύμφωνα με όσους μίλησα, ζουν για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.
Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο εθελοντικό κίνημα γυναικών, ενώ άλλο παράδειγμα είναι μία γυναίκα μετανάστης από την Αλβανία, ιδιοκτήτρια ενός εργαστηρίου όπου επισκευάζονται ρούχα, η οποία έφτιαξε μόνη της 700 μάσκες μέσα σε τρεις μέρες και τις μετέφερε στο νοσοκομείο.

Κάτοικος της Αθήνας, η Ιρίνα Ζαλνίνα, συγγραφέας βιβλίων για τη ρωσική μετανάστευση, μιλάει επίσης για την αλληλεγγύη που σάρωσε την κοινωνία και συγκρίνει την κατάσταση με την κατάσταση στην Ιταλία και την Ισπανία: “Ήμασταν στα πρόθυρα να ακολουθήσουμε το σενάριό τους. Έχουμε επίσης μεγάλο ποσοστό σε ηλικιωμένους. Όπως και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μειώνοντας τους δημόσιους υπαλλήλους. Μόνο στον τομέα της ιατρικής στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Έσκυψα ευλαβικά το κεφάλι μου τώρα μπροστά στους Έλληνες. Αποδείχτηκαν ότι είναι ένα ενωμένο έθνος, ικανό να θέσει τον εγωκεντρισμό τους στην άκρη για χάρη μιας κοινής αιτίας”.

Η πρώτη αντίδραση στην πανδημία

Ο εγωκεντισμός φαίνεται να έχει ξεχαστεί τόσο από τον λαό όσο και από τις αρχές. Ακόμη και πριν εμφανιστεί ο πρώτος ασθενής, με πρωτοβουλία του Σωτήρη Τσώρρα, δημιουργήθηκε μια επιχειρησιακή ομάδα 26 επιστημόνων, προετοιμάστηκαν 13 ιατρικά κέντρα. Την εποχή εκείνη, μόνο 11 θάνατοι και 330 περιπτώσεις καταγράφηκαν στη γειτονική Ιταλία · η κατάσταση δεν φαινόταν κρίσιμη ακόμη…

Στις 26 Φεβρουαρίου, η πρώτη περίπτωση της νόσου καταγράφηκε στην Ελλάδα: μία γυναίκα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη από τη Βόρεια Ιταλία. Οι αρχές ενήργησαν με αστραπιαία ταχύτητα: το σχολείο στο οποίο το παιδί ήταν μολυσμένο ήταν κλειστό για καραντίνα. 27 Φεβρουαρίου – ήδη τρεις περιπτώσεις (δύο στη Θεσσαλονίκη, μία στην Αθήνα). Και πάλι αποφασιστική δράση: τα ταξίδια των μαθητών στο εξωτερικό, τα μαζικά φεστιβάλ, τα καρναβάλια, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ακυρώθηκαν.

5 Μαρτίου – 21 νέες μολύνσεις από τους προσκυνητές που επιστρέφουν από το Ισραήλ. Η ιατρική κοινότητα ανέλαβε κύριο ρόλο στην υπόθεση: το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν απευθύνθηκε στην κυβέρνηση με αίτημα να εκπονήσει επειγόντως ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Οι αρχές άκουσαν και άρχισαν τη σταδιακή εισαγωγή καραντίνας: Στις 8 Μαρτίου, ακυρώθηκαν διαδηλώσεις με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας, αποφασίστηκε να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια, νηπιαγωγεία. Μέσα σε λίγες μέρες, γυμναστήρια, αίθουσες χορού και αθλητισμού, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους είναι κλειστά και οι επισκέψεις σε νοσηλευτικά σπίτια είναι περιορισμένες. Οι παρελάσεις την 25 Μαρτίου – Εθνική Εορτή των Ελλήνων ακυρώθηκαν. Ακολούθησαν ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα. Στις 17 Μαρτίου, ένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης έφτασε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα ζητώντας τους να μείνουν στο σπίτι σε σχέση με την εξάπλωση του ιού.

Παρ ‘όλα αυτά, τα κοινωνικά μέτρα δεν πήγαν πίσω, για παράδειγμα, ένας από τους γονείς των παιδιών που λόγω των συνθηκών δεν πήγαινει σχολείο έχει το δικαίωμα να λάβει άδεια μετ’ αποδοχών.
Περίπου 600 χιλιάδες εργαζόμενοι επιχειρήσεων και εταιρειών των οποίων η εργασία αναβλήθηκε λόγω κορωναϊού απαλλάχθηκαν από την καταβολή φόρων μέχρι τις 31 Ιουλίου και όσοι έμειναν χωρίς εργασία τον Απρίλιο παίρνει επίδομα από το κράτος 800 ευρώ.

Η κυβέρνηση ανέλαβε επίσης τον έλεγχο των τιμών για προϊόντα υψηλής ζήτησης για να αποφευχθεί η κερδοσκοπία και αποφάσισε να προσλάβει επιπλέον 2.000 ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, στις 23 Μαρτίου άρχισε πλήρης καραντίνα. Εκείνοι που πηγαίνουν στην εργασία ή το αντίστροφο πρέπει να έχουν συμπληρωμένο έντυπο μαζί τους αναφέροντας τον τόπο κατοικίας, τη διεύθυνση εργασίας και το χρόνο εργασίας τους.

Τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να εγκαταλείψουν το σπίτι για έναν από τους έξι λόγους: να επισκέφθούν υο φαρμακείο, ή τον γιατρό (εάν είναι απαραίτητο), να πάνε στο Super Market, στην τράπεζα (αν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή), ή να βγάλουν βόλτα το σκύλο. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό (και, όπως φαίνεται, οι αρχές της Μόσχας έχουν ξεχάσει): μεταξύ των καλών λόγων – βοήθεια σε όσους συγγενείς έχουν ανάγκη.
Για κάθε έξοδο προηγείται ένα μήνυμα SMS ή υπογράφουν το αντίστοιχο χαρτί. Όσοι δεν συμμορφώνονται με αυτούς τους κανόνες τιμωρούνται αυστηρά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών καραντίνας, εκδόθηκαν περισσότερα από 2 χιλιάδες πρόστιμα ύψους € 150 εκάστο, και σήμερα έχουν φτάσει τα 10 χιλιάδες. Όλες οι ειπράξεις των κλήσεων πηγαίνουν στη συντήρηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Πάντως οι περισσότεροι Έλληνες κατάλαβαν ότι μόνο η απομόνωση και η αυτοπειθαρχία μπορούν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κατάσταση, παρόλα αυτά βοηθούν τους γύρω τους. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτες σπιτιού που ενοικιάζουν διαμερίσματα μέσω της πλατφόρμας Airbnb έχουν δημιουργήσει μια ομάδα εθελοντών και παρέχουν δωρεάν στέγαση στο προσωπικό του νοσοκομείου για χαλάρωση και απομόνωση. Ιδιοκτήτες της πλατφόρμας Doctor Next2Me, που σας επιτρέπει να δίνονται συμβουλές μέσω βίντεο από γιατρό, το έχουν κάνει δωρεάν. Έλληνες επιχειρηματίες εξοπλίζουν μονάδες εντατικής θεραπείας και παρέχουν ιδιωτικά αεριωθούμενα αεροπλάνα για την παράδοση εξοπλισμού και εξοπλισμού ειδικής προστασίας. Απλοί πολίτες συλλέγουν προϊόντα για κοινωνικές καντίνες και βοηθούν μεμονωμένους γείτονες να αγοράζουν προϊόντα.

Και αυτό, προφανώς, το πιο σημαντικό πράγμα – τα διδάγματα της πανανθρώπινης αλληλεγγύης, επαναλαμβάνονται και πάλι στην ελληνική κοινωνία. Είναι ακριβώς ο συνδυασμός της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και της προθυμίας των πολιτών να ακολουθήσουν τις συστάσεις των ειδικών που μέχρι τώρα ίσως σώζουν την Ελλάδα από το ιταλικό σενάριο.

το άρθρο στα Ρωσικά ΕΔΩ | Φωτογραφία αρχείου Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...