Συνεύντευξη με την Κατερίνα Κουμανίδου: “Το δικό μου όραμα είναι μία Βιβλιοθήκη ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ που θα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες”

Το Fresh συνάντησε την Κατερίνα Κουμανίδου, προϊσταμένη στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός” και μίλησε μαζί της για το παρελθόν, το παρόν, αλλά κυρίως για τις μέρες που έρχονται στην βιβλιοθήκη, στο βιβλίο και στην φιλαναγνωσία. 

Συνεύντευξη με την Κατερίνα Κουμανίδου: "Το δικό μου όραμα είναι μία Βιβλιοθήκη ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ που θα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες"

Κατερίνα, πριν ξεκινήσουμε “να τα λέμε” θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ για την ανταπόκρισή σου στο Fresh Mag και ακόμα πιο πολύ για το χαμόγελο και την θετική σου ενέργεια!

Θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε πώς και ασχολήθηκες με το βιβλίο, τι σε τράβηξε, τι αγάπησες και βρέθηκες στο μαγικό αυτό κόσμο; 

Η χαρά είναι δική μου και σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που συνομιλούμε μαζί.

Θα ήθελα να σας εξομολογηθώ πως η ενασχόληση μου με τα βιβλία και γενικά με το χώρο των βιβλιοθηκών ήταν τυχαία. Τι εννοώ; Ως τελειόφοιτη του Λυκείου, όπως χιλιάδες άλλοι μαθητές και μαθήτριες,  έφτασε η ώρα να συμπληρώσω το περιβόητο μηχανογραφικό. Εκεί λοιπόν ανάμεσα στις σχολές που επέλεξα ήταν και αυτή της Βιβλιοθηκονομίας. 

Στα εφηβικά μου χρόνια, πέρα από τη σειρά των βιβλίων του Μενέλαου Λουντέμη και  πολλά μα πάρα πολλά comics που λάτρευα, εκείνη την εποχή δεν είχα καμία μα καμία άλλη σχέση με το βιβλίο. Μπήκα στη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης το 1991. Έκτοτε γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους οι οποίοι μ΄ έκαναν να αγαπήσω αυτό τον μαγικό κόσμο των Βιβλιοθηκών τον οποίο υπηρετώ και επαγγελματικά πιστά μέχρι και σήμερα.

Συνεύντευξη με την Κατερίνα Κουμανίδου: "Το δικό μου όραμα είναι μία Βιβλιοθήκη ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ που θα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες"

Διαβάζοντας την ιστορία της βιβλιοθήκης, που ξεκινάει από το 1956, βλέπουμε μεγάλα ονόματα που πρόσφεραν υλική βοήθεια για να δημιουργηθεί ο χώρος, αλλά και βιβλία και έντυπα για να γεμίσει με γνώση. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν και που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του με νέο υλικό (είτε έντυπο, βιβλίο κτλ) είτε με άλλους τρόπους;

Το πρώτο ξεκίνημα της Βιβλιοθήκης έγινε το 1956 με τη γενναία προσφορά του ευεργέτη της περιοχής Φρίξου Παπαχρηστίδη και πολλών επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών μας. Όπως και με όλες τις διοικήσεις του Δήμου από τότε, που είδαν τη Βιβλιοθήκη ως ένα πνευματικό φάρο για τους πολίτες της Καβάλας. Η προσφορά αυτή της γνώσης βοήθησε τα μέγιστα ώστε χιλιάδες συμπολίτες μας να αποκτήσουν εφόδια κοινωνικά και επαγγελματικά που τους καταξίωσαν στη ζωή. 

Μετά από μία μακρά περιπλάνηση σε εμβληματικά κτήρια της πόλης μας, απέκτησε το δικό της χώρο το 2002 στην οδό Κασσάνδρου 6 κοντά στην πλατεία Καπνεργάτη. Έκτοτε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» είναι υπόθεση όλων μας. Κάποιοι άνθρωποι την οραματίστηκαν και δουλεύοντας σκληρά την έκαναν πραγματικότητα και όλοι εμείς τη στηρίζουμε και την εξελίσσουμε. Οι δωρεές των συμπολιτών μας σε βιβλία και έντυπο υλικό είναι συγκινητική. Αξίζει να σημειωθεί το όνομα του πολυβραβευμένου και πολυμεταφρασμένου συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού.

Δεν είναι τυχαίο που η Βιβλιοθήκη της Καβάλας φέρει το όνομά του.  Δεν είναι απλά μία ονοματοδοσία. Είναι η άρρηκτη σχέση του δημιουργού με τον τόπο που τον γέννησε, με τους πολίτες που ζουν στην περιοχή μας, με τα εμβληματικά σημεία που αναφέρει στα πονήματά του και τα χιλιάδες βιβλία που δώρισε και συνεχίζει να δωρίζει αθόρυβα μέχρι και σήμερα στη Βιβλιοθήκη μας.  Στο πρόσωπο του Β. Βασιλικού θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους συμπολίτες που δωρίζουν από ένα βιβλίο έως βιβλιοθήκες ολόκληρες. 

Δεν είναι όμως μόνο τα βιβλία. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μας στηρίζουν με περίσσιο μεράκι και εθελοντισμό σε ότι δράσεις πραγματοποιούμε. 

Συνεύντευξη με την Κατερίνα Κουμανίδου: "Το δικό μου όραμα είναι μία Βιβλιοθήκη ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ που θα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες"

Με την “τεχνολογική επανάσταση του διαδικτύου” σίγουρα ο κόσμος του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας πέρασε κρίση. Αντεπεξήλθε αυτής της κρίσης; Βρήκε τρόπους ανέλιξης και εξέλιξης ή ακόμα ψάχνεται και πειραματίζεται; 

Στην εποχή του βομβαρδισμού της ψηφιακής εικόνας αξίζει να σημειωθεί η διαρκής προσπάθεια εξωστρέφειας της Βιβλιοθήκης στην κοινωνία της Καβάλας και όχι μόνο. Το έργο της είναι πολυποίκιλο. Όπως όλες οι Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες έπαψε να είναι χώρος παραδοσιακός που περιορίζεται μόνο στην αγορά, φύλαξη και στο δανεισμό βιβλίων. Εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Κάθε χρόνος που περνάει παρά τις οικονομικές μας δυσκολίες αλλά και το ελάχιστο συνάμα όμως φιλότιμο προσωπικό αλλά με πολλούς υποστηρικτές και εθελοντές παραμένει ζωντανό κύτταρο γνώσης και αναζήτησης. 

Συμμετέχει σε Φεστιβάλ και σε δραστηριότητες συλλόγων και φορέων με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας, της παιδείας και του πολιτισμού. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της στο 9ο wood water wild festival με τη δημιουργία της πρώτης Υπαίθριας Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης στο Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, χώρος όπου εξελίχθηκε το Φεστιβάλ. Η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη της Παλιάς Καβάλας ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα μέσω της προβολής της τόσο Μ.Μ.Ε. όσο και του Διαδικτύου. 

Πραγματοποιούνται πληθώρα δράσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών όλων των ηλικιών τόσο στα παραρτήματά μας όσο και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η αναζήτηση μεθόδων για την προσέλκυση των παιδιών στον κόσμο των βιβλίων και της ανάγνωσης αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας.  Έχουμε καταφέρει μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων να μεταμορφώσουμε τη γνώση σε παιχνίδι και την ανάγνωση ενός βιβλίου σε δρώμενο κερδίζοντας το ενδιαφέρον και την αγάπη των μικρών μας φίλων. 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά κυρίως την προσέγγιση των παιδιών μιας και αυτά είναι το μέλλον και η ελπίδα όλων μας. 

Δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών γεμίζουν καθημερινά την παιδική γωνιά προκειμένου να παρακολουθήσουν δράσεις που διοργανώνουμε είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία με συλλόγους και σωματεία. 

«Σκοπός» μας είναι, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων οι μικροί μας επίδοξοι αναγνώστες να αγαπήσουν το βιβλίο μέσα από καινοτόμες διαθεματικές και βιωματικές προσεγγίσεις. Επιδιώκουμε η δημιουργία και το παιχνίδι να αποτελέσουν το κλειδί της εισόδου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας την οποία θέλουμε να αισθάνονται ως σπίτι τους. 

Αξίζει να τονίσουμε το γεγονός πως η Βιβλιοθήκη μας ως μέλος, από τις 7 Μαΐου του 2018, του Δικτύου των Ελληνικών Βιβλιοθηκών επισφράγισε την συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, συμμετέχοντας με πολλές βιβλιοθήκες του Δικτύου σε προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και συντονίζονται από την Εθνική Βιβλιοθήκη. 

Εκτός από τους λιλιπούτειους αναγνώστες μέλημά μας αποτελεί και η αφύπνιση και ενεργοποίηση των ενήλικων συμπολιτών μας στο να επιστρέψουν στο διάβασμα ενός βιβλίου. 

Εδώ και τρία χρόνια φιλοξενούνται με μεγάλη επιτυχία στους χώρους της Βιβλιοθήκης μας τέσσερις Λέσχες Ανάγνωσης. Ιστορικού Μυθιστορήματος, Αστυνομικού Μυθιστορήματος, Ψυχολογίας και Ρώσικης Λογοτεχνίας. Στόχος μας είναι η δημιουργία μίας πέμπτης Λέσχης, μελέτης συγγραφέων που κατάγονται από την πόλη μας.

Στις Λέσχες ανάγνωσης το βιβλίο παύει να είναι προσωπική υπόθεση και γίνεται υπόθεση των μελών μιας ομάδας ανθρώπων που συναντιούνται τακτικά και συζητούν για τα βιβλία που έχει αποφασίσει από κοινού να μελετήσουν

Συνεύντευξη με την Κατερίνα Κουμανίδου: "Το δικό μου όραμα είναι μία Βιβλιοθήκη ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ που θα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες"

Βλέπουμε με μεγάλη χαρά, να γίνονται συνεχώς νέες εκδηλώσεις στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης μας. Παρουσιάσεις νέων βιβλίων, συναντήσεις, διαλέξεις, ενημερώσεις, σεμινάρια. Υπάρχει θέληση, υπάρχει όρεξη, υπάρχει και ζητούμενη ανταπόκριση από πλευράς των πολιτών; 

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι σημαντική. Όπως σας είπα και πριν, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας είναι υπόθεση όλων των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο. Όλο και περισσότεροι αναγνώστες επισκέπτονται το φιλόξενο χώρο προκειμένου να δανειστούν βιβλία, να περάσουν το χρόνο τους δημιουργικά, να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές για το κοινό, να εκμεταλλευτούν το ήσυχο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αναγνωστηρίου και φυσικά να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που έχουμε σχεδιάσει γι αυτούς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που δεχόμαστε αιτήματα με νέες ιδέες και προτάσεις για δράσεις προς υλοποίηση από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας.  Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος μας. Η συμβολή στη μόρφωση, την παιδεία και την διαμόρφωση ενεργών πολιτών με κριτική σκέψη. 

Είδαμε το ΔΗΠΕΘΕ φέτος να βγαίνει ακόμα πιο πολύ από τους κλασικούς χώρους παρουσίασης θεατρικών έργων, έγιναν παραστάσεις στο καρνάγιο, στην παραλία, σε δημοτικό σχολείο. Θα μπορούσε κάτι τέτοιο να γίνει και με δραστηριότητες της βιβλιοθήκης; 

Το ΔΗΠΕΘΕ φέτος έκανε κάτι πολύ όμορφο. Χωρίς να είμαι ειδική σε θέματα Θεάτρου είδα με ενθουσιασμό αυτό το νέο εγχείρημα. Κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτότυπο. Ίσως να είναι αυτό που λέει ο λαός: «αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πάει το βουνό στο Μωάμεθ».

 Η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, στο παρελθόν και στο πρόσφατο παρόν, πραγματοποίησε αρκετές εκδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους. Ενδεικτικά σας αναφέρω  την εθελοντική δράση wheeling2help στην οποία συμμετείχαν 19 πόλεις της Ελλάδας. Η βιβλιοθήκη ανέλαβε το συντονισμό για τη συμμετοχή της δική μας πόλης ενεργοποιώντας 30 φορείς και συλλόγους του νομού. Το όλο εγχείρημα  στόχευε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία και πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο της Καβάλας. Μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργικής απασχόλησης καθώς επίσης και δράσεις σχετικές με την υγεία.  

Με το σύνθημα «Η Βιβλιοθήκη πάει παντού» το 2017, γιορτάσαμε με ένα πρωτότυπο τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Σε συνεργασία με τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Καβάλας και το Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attak», η Βιβλιοθήκη συντόνισε ένα εορταστικό διήμερο στο Δημοτικό Κήπο για τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης μας.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφηγήσεις και δραματοποιήσεις παραμυθιών, να φτιάξουν τα δικά τους παραμύθια και να παρουσιάσουν δικά τους θεατρικά δρώμενα που είχαν κληθεί να ετοιμάσουν. Το αποτέλεσμα του εορταστικού διημέρου ήταν αντάξιο των προσδοκιών μας. Ο Δημοτικός Κήπος πλημμύρισε από παιδιά που «δραπέτευσαν» από τη σχολική καθημερινότητα και συμμετείχαν με κέφι και μεράκι στα δρώμενα.

Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως αυτή του 9ο wood water wild festival, που η Βιβλιοθήκη μας δηλώνει ένα δυνατό παρόν κάνοντας αισθητή την παρουσία της. 

Φέτος το καλοκαίρι ξεκινήσαμε μία νέα σειρά εκδηλώσεων με κοινωνικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας το αίθριο της Βιβλιοθήκης. Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε τη φέρουσα ικανότητα του χώρου με αποτέλεσμα να επαναληφθούν οι εκδηλώσεις προκειμένου να συμμετέχουν όλοι/ες οι ενδιαφερόμενοι/ες.

Φυσικά δεν σταματάμε και συνεχίζουμε να αναζητούμε, με αμείωτο ενδιαφέρον, τρόπους εναλλακτικής προσέγγισης αναγνωστών.

Συνεύντευξη με την Κατερίνα Κουμανίδου: "Το δικό μου όραμα είναι μία Βιβλιοθήκη ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ που θα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες"

Σήμερα υπάρχουν πολλά παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς να διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία; Σε πολλές περιπτώσεις ακούς και το “Δεν θέλω να διαβάσω βιβλίο” πως θεωρείς ότι ένας γονιός μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο;

Χωρίς να είμαι ειδική σε θέματα που αφορούν την παιδική ηλικία θα σας μιλήσω εμπειρικά και με την ιδιότητα της Βιβλιοθηκονόμου. 

Ξεκινώντας με  το πιο απλό ερώτημα. Εμείς διαβάζουμε; Θεωρώ πως η αγάπη για το διάβασμα εμποτίζεται στο παιδί από πολύ μικρή ηλικία. Όταν ένα παιδί έχει συνηθίσει από μικρό να του διαβάζουν ή να βλέπει τον γονιό να διαβάζει βιβλία, κάποια στιγμή θα νιώσει την ανάγκη να κάνει κι αυτό το ίδιο. Τα παιδιά μας βλέπουν ως πρότυπο κι αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τους δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια δείχνοντάς τους δρόμους που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία τους. Ένα λάθος που έκανα εγώ με το δικό μου παιδί , ήταν ότι το πίεζα να διαβάσει βιβλία που αρέσουν σ΄εμένα.

Βασικό λοιπόν κριτήριο για να πείσουμε το μικρό μας να παρατήσει το τάμπλετ, το κινητό ή ότι άλλο του προσφέρει ψηφιακή ψυχαγωγία και να διαβάσει, είναι να βρούμε την κατάλληλη θεματολογία  γνωρίζοντας τι αρέσει στο ίδιο. Σαφώς και οι τακτικές επισκέψεις στη Βιβλιοθήκη βοηθούν στην καλλιέργεια της ανάγνωσης από μικρή ηλικία που θα πρέπει να συνδυάζεται πάντα με το παιχνίδι.  

Κάθε βιβλίο είναι και ένα ταξίδι. Πες μας το βιβλίο που εσένα σε έχει κάνει να μπεις εντελώς στον κόσμο το δικό του. Και αν δεν μπορείς να πεις μόνο ένα γιατί είναι δύσκολο πες μας περισσότερα. 

Δεν θα σας πω έναν τίτλο, ούτε περισσότερους. Αν το κάνω αυτό, θα αδικήσω κάποια βιβλία που πραγματικά αξίζουν να διαβαστούν. Αυτό που μπορώ να σας εξομολογηθώ είναι η κατηγορία των βιβλίων που όταν τα διαβάζω πραγματικά «ταξιδεύω» σε άλλες μακρινές, περασμένες εποχές. Δεν είναι άλλα από τα ιστορικά μυθιστορήματα. 

Πως βλέπεις την βιβλιοθήκη της Καβάλας στο μέλλον; Ποιος ή ποιοι είναι οι στόχοι για την επόμενη χρονιά; 

Θα μπορούσα να σας μιλώ ώρες ατέλειωτες για τη Βιβλιοθήκη στην οποία δημιουργώ. Οι στόχοι είναι αδιάκοποι και προσαρμόζονται πάντα στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.  

Το δικό μου όραμα είναι μία Βιβλιοθήκη ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ που θα συνυπάρχουν όλες οι ηλικίες. 

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδες μας για να ενημερώνεστε για ότι νέο λαμβάνει χώρα στις αίθουσές μας.

Fb: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας click here

site:  http://library.kavala.gov.gr  click here

Σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου, ευχόμαστε το καλύτερο σε προσωπικό επίπεδο αλλά και το καλύτερο για την βιβλιοθήκη του τόπου μας! Εμείς θα είμαστε συνοδοιπόροι σε ότι κάνετε και θα προβάλουμε όσα κάνετε στην περιοχή μας. Σου ευχόμαστε ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2020.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...