“Στείρα” κατά την Τουρκία η Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα που “έχει παράνομες και άδικες αξιώσεις” κατά την ίδια στην Α. Μεσόγειο

Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, με το οποίο εκφράζουν προς την Άγκυρα την καταδίκη τους για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, καθώς και για την εξορυκτική δραστηριότητα της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει το ύφος του ανακοινωθέντος «στείρο», που δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν σκοπό.

Το κοινό ανακοινωθέν των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου».

Δήλωσαν δε πως, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο».

Οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών, ωστόσο τονίζουν ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».

H αντίδραση της Τουρκίας

Η αντίδραση της Τουρικής διπλωματίας ήρθε το πρωί του Σαββάτου 16 Μαΐου όπου και έκφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της στην απόφαση των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. χαρακτηρίζοντας την “στείρα”. Πιο αναλυτικά αναφέρει: «Το τελευταίο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα ενός στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Αυτή η νοοτροπία που παραμένει αδιάφορη στις καλής προθέσεως προσπάθειες της Τουρκίας και γίνεται όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, δεν πρόκειται να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα»

Καταδίκη και από την Europol για τις τακτικές της Τουρκίας στο μεταναστευτικό

Την ίδια στιγμή, η Europol, σε μια έκθεση καταπέλτη, καταγγέλλει τις τουρκικές ενέργειες στο μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας.

«Τον Φεβρουάριο του 2019 η Europol εντόπισε σε ομάδες συνομιλίας στο ίντερνετ παραινέσεις σε πρόσφυγες στην Τουρκία να προχωρήσουν προς τις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η ελληνική αστυνομία απέτρεψε τις ομάδες αυτές».

Στην συνέχεια, η έκθεση αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε οργανωμένη προσπάθεια από το ίδιο το Τουρκικό κράτος να μεταφέρει μεγάλες ομάδες μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις αρχές του 2020.

"Στείρα" κατά την Τουρκία η Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα που "έχει παράνομες και άδικες αξιώσεις" κατά την ίδια στην Α. Μεσόγειο

Κρούει καμπανάκι για το μέλλον η Europol στην έκθεσή της

«Οι πολιτικές της Τουρκίας είναι πιθανό να συνεχίσουν στην κατεύθυνση της προσπάθειας να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός μεταναστών στη χώρα. Η εμπλοκή στη Λιβύη συμβάλει στις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών. Αυτό θα επηρεάσει τις μεταναστευτικές ροές», αναφέρει η Europol και συνεχίζει αναφέροντας σενάριο που θεωρεί πως είναι πολύ πιθανόν να ξαναδούμε ότι διαδραματίστηκε στον Έβρο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο λέγοντας: «Αναμένουμε περισσότερες προσπάθειες να οδηγηθούν μετανάστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα, και σε μικρότερο βαθμό προς τα σύνορα με την Βουλγαρία».

Δείτε στα αγγλικά το χαρακτηριστικό απόσπασμα

"Στείρα" κατά την Τουρκία η Ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα που "έχει παράνομες και άδικες αξιώσεις" κατά την ίδια στην Α. Μεσόγειο

με πληροφορίες από την europol και το In.gr | Φωτογραφίες: Intimenews.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...