Στην Ελλάδα του πλανήτη Άρη κυλούσε ποτάμι για 100.000 χρόνια!

Hellas Planitia προς τιμή της χώρας μας ονομάζεται η μεγαλύτερη ορατή λεκάνη πρόσκρουσης στο ηλιακό μας σύστημα! Με διάμετρο περίπου 1.200 μίλια (2.200 χιλιόμετρα), η Hellas Panitia έχει το χαμηλότερο υψόμετρο στην επιφάνεια του Άρη αλλά αυτό δεν αφαιρεί την υπέροχη ποικιλία τοπίων της.

Η πανέμορφη εικόνα της Hellas Planitia

Η παρακάτω εικόνα καλύπτει ένα μικρό κεντρικό τμήμα της λεκάνης και δείχνει ένα πεδίο αμμόλοφων με πολλά μονοπάτια σκόνης. Στη μέση, βλέπουμε να φαίνονται μακρά και ευθεία “σημάδια γρατσουνιών” που τρέχουν κάτω από τις νοτιοανατολικές (κάτω δεξιά) πλαγιές με αμμόλοφους. Αν κοιτάξουμε πιο κοντά, μπορούμε να δούμε αυτά τα σημάδια γρατσουνίσματος να τρέχουν μπρος-πίσω στο δρόμο προς τον αμμόλοφο. Αυτά τα σημάδια γρατσουνίσματος είναι μικρές ρεματιές. Η λεκάνη πιστεύεται επίσης ότι κάποτε φιλοξενούσε μια μεγάλη λίμνη και ένα δίκτυο από ποτάμια, δέλτα ποταμών και μικρότερα κανάλια. Το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA που θα εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι για τον Άρη, θα μελετήσει παρόμοιες εναποθέσεις αρχαίων ιζημάτων και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Στην Ελλάδα του πλανήτη Άρη κυλούσε ποτάμι για 100.000 χρόνια!
MRO HiRISE φωτογραφία από την Hellas Planitia του πλανήτη Άρη

Ανακαλύφθηκε μεγάλη αρχαία κοίτη ποταμού στην Hellas Planitia

Ήταν γνωστό από εικόνες της επιφάνειας του Άρη ότι στον γειτονικό πλανήτη κάποτε υπήρχαν άφθονα τρεχούμενα νερά, αλλά τώρα Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρήκαν πιο χειροπιαστές ενδείξεις για ένα μεγάλο ποταμό που κυλούσε επί τουλάχιστον 100.000 χρόνια πριν 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωλόγο Φραντσέσκο Σαλέζε της Σχολής Γεωεπιστημών του ολλανδικού Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες από την κάμερα υψηλής ανάλυσης (25 εκατοστά ανά πίξελ) του σκάφους Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον «κόκκινο» πλανήτη.

Οι εικόνες επέτρεψαν στους επιστήμονες να «διαβάσουν» τα υποκείμενα πετρώματα και να κάνουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια βαθιά χαράδρα στη βορειοανατολική άκρη της μεγάλης λεκάνης Hellas (Ελλάς) σχηματίστηκε βαθμιαία από τη ροή ενός αρχαίου ποταμού. Καθώς ο ποταμός κυλούσε, εναπόθετε ιζήματα σε διαδοχικά στρώματα.

Το φαράγγι που δημιουργήθηκε, έχει ύψος περίπου 200 μέτρων και πλάτος ενάμισι χιλιομέτρου, ενώ τα πετρώματά του εκτιμάται ότι έχουν ηλικία 3,7 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με το «New Scientist» και την «Independent». Το νερό εκτιμάται ότι κυλούσε καθ’ όλο το έτος, συνεπώς ο Άρης πρέπει να είχε ένα υδρολογικό κύκλο όπως η Γη, τροφοδοτούμενο από συνεχείς βροχές.

Δείτε την εικόνα του αρχαίου ποταμού

Στην Ελλάδα του πλανήτη Άρη κυλούσε ποτάμι για 100.000 χρόνια!
Η κοίτη του αρχαίου ποταμού

Τι άλλο άραγε μπορεί να ανακαλυφθεί στον κόκκινο πλανήτη που συνεχώς μας εκπλήσει;

με πληροφορίες από την Nasa και το ΑΠΕ | Φωτογραφίες Nasa

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...