Συνέντευξη του Καβαλιώτη ξεναγού Ιωάννη Κιουρτσόγλου

Ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου η εμβληματικότερη φυσιογνωμία του αγώνα για την παραμονή των Αρχαίων της Βενιζέλου μιλάει στον Αντώνη Πασβάντη

Συνέντευξη του Καβαλιώτη ξεναγού Ιωάννη Κιουρτσόγλου

Είναι Τρίτη 17 Δεκεμβρίου του 2019. Μία μέρα πριν από τη σύγκληση του ΚΑΣ για την απόφαση απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου.

Το πλήθος είναι μεγάλο!

Κοντα στους 3000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στη διαμαρτυρία της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης. Η βοή και η οργή των διαδηλωτών πρωτόγνωρη. Ο Καβαλιώτης ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου ο οποίος έχει αναλάβει δωρεάν τις ξεναγήσεις του κοινού το προηγούμενο διάστημα,  ανεβαίνει αυθόρμητα σε ένα πεζουλάκι και απευθύνεται στους συγκεντρωμένους για την αναγκαιότητα τα αρχαία να μείνουν στη θέση τους (IN SITU).

Η συνέχεια γνωστή!  Ο Ιωάννης Κιουρτσόγλου συγκινεί το πλήθος και χαρακτηρίζεται ως η εμβληματικότερη φυσιογνωμία στον αγώνα για τη διάσωση των Αρχαίων της Βενιζέλου.

Τις προάλλες παρακολουθώντας το προφίλ του Κραουνάκη στο fb πέφτει στην αντίληψη μου η αναφορά του Σταμάτη στον Ιωάννη για την αφιλοκερδή συνεισφορά του στον αγώνα της Κίνησης Πολιτών. Αποφασίζω 14 μήνες μετά πως ο Καβαλιώτης ξεναγός θα πρέπει να μας μιλήσει για τότε και για τώρα. Τον βρίσκω στο διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη. Του θυμίζω τα σκηνικά των περασμένων μηνών και μου τονίζει πόσο αναγκαίο είναι κάποιες φορές ως πολίτες να θυσιάζουμε την προσωπική μας βολή για το κοινό καλό.

“Μέσα μου έχει τσιμεντωθεί για τα καλά η άποψη πως οι δωρεάν ξεναγήσεις αν είναι για καλό σκοπό μπορούν να ενημερώνουν ουσιαστικά και να αφυπνίσουν τον κόσμο”

Έχει να εργαστεί από τον περασμένο Μάρτιο και όπως μου εξηγεί είναι πολύ δύσκολο να δουλέψουν οι ξεναγοί μέσα στο 2021.

“Το ζητημα με τις ξεναγήσεις είναι πολυσύνθετο. Εμπλέκονται πολλοί φορείς: Aεροδρόμια, αρχαιολογικοί χωροι, ταξιδιωτικά γραφεία, εστιατόρια κ.α. που σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας που ανήκουμε μας τραβάει για το 2022″

Δυστυχώς 2500 ξεναγοί παραμένουν άνεργοι και ούτε έχουν λάβει κάποια βοήθεια από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία προοπτική στήριξης του κλάδου όπως μας τονίζει ο Ιωάννης.  Αυτό που τον στενοχωρεί είναι ο τρόπος που φέρονται οι κυβερνώντες στη νο1  βιομηχανία της χώρας.

Τον πηγαίνω πίσω στον αγώνα και τις δράσεις Κίνησης Πολιτών.

“Καταρχάς να σου πω πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ξενάγησα δωρεάν. Το είχα ξανακάνει το 2011 όταν και υπήρξε η φήμη πως λόγω της μικρής επισκεψιμότητας θα  κλείσει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας. Τότε αποφασίσαμε μαζί με άλλους συναδέλφους να ξεκινήσουμε τις δωρεάν ξεναγήσεις ώστε να ενημερωθεί το κοινό για το πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται στην πόλη μας

Η δράση τους ήταν αποτελεσματική.  Ενημερώθηκαν αρκετοί πολίτες μέσω των ξεναγήσεων και η αντίδραση ήταν και πάλι μεγάλη. Πήραν το κοινό με το μέρος τους. Τελικά κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτό το μουσείο.

Όταν λοιπόν η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τον αγώνα για τα αρχαία ο Γιάννης προσέγγισε τα μέλη της και τους πρότεινε τη δράση που είχαν εφαρμόσει στο Μουσείο της Καβάλας. Δωρεάν ξεναγήσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

“Οι δωρεάν ξεναγήσεις έχουν ιδιαίτερη δυναμική και ευαισθητοποιούν ουσιαστικότερα το κοινό για τη μνημειακή βαρύτητα. Είναι ένα πολιτικό εργαλείο στα χέρια ενός ξεναγού. Με αυτό τον τρόπο ο απλός πολίτης αγαπά περισσότερο το μνημείο και αντιλαμβάνεται τη διάσταση του μέσα στην πορεία του χρόνου. Οι ξεναγήσεις της Κίνησης Πολιτών είναι μία ανώτερη πολιτική πράξη και θεωρώ πως ήταν υποχρέωση μου να τις κάνω ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας”.

Θυμόμαστε όλα αυτά και μου αναφέρει:

Αυτό που μου λείπει περισσότερο αυτή τη στιγμή που δεν εργάζομαι, είναι η έλλειψη επαφής με τον κόσμο. Οι ξεναγοί βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο. Αυτό που χαρακτηρίζει το επάγγελμά μας είναι η πολυποίκιλη επικοινωνία με ανθρώπους από άλλες χώρες. Μας  γεμίζει ζωή. Έχει συντελεστεί μία κοινωνική και οικονομική αποξένωση στους ξεναγούς”.

Η Υπόθεση των Αρχαίων βρίσκεται στο ΣΤΕ και άπαντες περιμένουν την τελική απόφαση. Καλή επιτυχία Ιωάννη.

Συνέντευξη του Καβαλιώτη ξεναγού Ιωάννη Κιουρτσόγλου

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...