Τα 5 ατέλειωτα λεπτά ενός αλλιώτικου θρήνου εν μέσω πανδημίας στην Ισπανία

Πολλές φορές ο χρόνος δεν φτάνει για να αποχαιρετήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο… Πολλές φορές χάνεται η διάστασή του και οι στιγμές γίνονται αιώνιες για τον καθένα μας, που έχει χάσει τον πατέρα, την μητέρα, τον παππού, την γιαγιά και ακόμα πιο δύσκολα έναν νεότερο σε ηλικία άνθρωπο. Φανταστείτε το πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό να μπορέσεις να το διαχειριστείς σε μόλις 5 λεπτά… αυτός είναι ο χρόνος στην Ισπανία του κορονοϊού.

Κάθε περίπου 15 λεπτά, μια σκοτεινή νεκροφόρα περνάει μπροστά από το κρεματόριο του νεκροταφείου La Almudena της Μαδρίτης.

Ο πατέρας Edduar, ένας καθολικός ιερέας, περιμένει έξω από το κτίριο για να χαιρετήσει τα μέλη της οικογένειας που έχουν έρθει να αποχαιρετήσουν τον άνθρωπό τους – με τον νόμο να περιορίζει σε κάθε τελετή να βρίσκονται πέντε ή ακόμα και λιγότεροι ανθρώποι. Ο οδηγός της νεκροφόρας ανοίγει το αυτοκίνητο για να αποκαλύψει ένα απλό ξύλινο φέρετρο.

Βρίσκοντας από το όχημα, κάτω από ένα σκιερό υπόστεγο, οι στενοί συγγενείς κρατούν την απαραίτητη απόσταση. Φορούν μάσκες, ακόμα και γάντια. Οι αγκαλιές και τα φιλιά λόγο της κατάστασης είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα.

Τα 5 ατέλειωτα λεπτά ενός αλλιώτικου θρήνου εν μέσω πανδημίας στην Ισπανία

Η όλη τελετή, οι ευλογίες και οι προσευχές διαρκούν μόλις πέντε λεπτά. Ο πατέρας Edduar ρίχνει στο τέλος αγιασμό και οι άνθρωποι του κραφείου κηδειών τοποθετούν το φέρετρο πάλι μέσα. Αυτό ήταν… 5 αιώνια λεπτά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, καμία επίσκεψη στον τάφο,δεν υπάρχει καν χρόνος για ένα τελευταίο αντίο.

Καθώς η νεκροφόρα απομακρύνεται, μια άλλη παίρνει την θέση της λίγα λεπτά μετά. Οι σύντομες τελετές είναι τόσο σταθερές και αδιάκοπες όσο ο καπνός από την καμινάδα του κρεματόριου.

Είναι ένα περίεργο σκηνικό, ακόμη και για ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της δυτικής Ευρώπης, που έχει «περάσει» από λιμό, παγκόσμιο πόλεμο και την ισπανική γρίπη.

Τα 5 ατέλειωτα λεπτά ενός αλλιώτικου θρήνου εν μέσω πανδημίας στην Ισπανία

Έτσι πενθούν οι Ισπανοί υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και έχει κλείσει στα σπίτια τους κατοίκους -με ελάχιστες εξαιρέσεις- τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με τουλάχιστον άλλες τρεις να έπονται.

“Μπορείς να το δεις στα πρόσωπά τους, τον αφόρητο πόνο”, λέει ο πατέρας Edduar. “Όχι μόνο έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους, αλλά πρέπει και να τον αποχαιρετίσουν με ελάχιστους δίπλα τους.” Κάποιοι μεταδίδουν την σύντομη τελετή από τα τηλέφωνά τους, ώστε να την παρακολουθήσουν συγγενείς και φίλοι που δεν μπορούσαν να είναι παρόντες. Σίγουρα δεν είναι το αντίο που θα ευχόταν οποιοσδήποτε.

Με τις εκκλησίες κλειστές σε όλη τη χώρα, αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου μπορεί κανείς να συναντήσει από κοντά κάποιον ιερέα.   “Προσπαθώ να είμαι κοντά τους. Τους λέω πως είμαι μαζί τους και πως δεν είναι μόνοι. Μερικές φορές με στενοχωρεί πολύ και κλαίω”, λέει ο πατέρας Edduar, που αν και φοβάται μην κολλήσει τον ιό, ωστόσο επιμένει να μην φορά μάσκα ή γάντια. “Μπορεί να ακουστεί λίγο παράξενο, αλλά σε αυτήν την ιστορική στιγμή, το θεωρώ προνόμιο… η ζωή μου ανήκει στον κόσμο, να βρίσκομαι μαζί τους σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή“, εξηγεί.

5 λεπτά για να αποχαιρετήσεις έναν άνθρωπο που είχες δίπλα σου μία ολόκληρη ζωή…

με πληροφορίες από το Cnn.com

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...