Τα αποτελέσματα του Remdesivir και ο ρόλος της Ελλάδας

Είναι το Remdesivir ένα όπλο για να νικηθεί ο κορονοϊός; Οι πρώτες κλινικές δοκιμές έδωσαν ελπίδες για να έχουμε ένα βέλος στην φαρέτρα μας και ο δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ αναγνώρισε τη συνεισφορά της Ελλάδας στις μελέτες που έγιναν με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Η αισιοδοξία για τη ρεμδεσιβίρη δημιουργήθηκε όταν έγινε γνωστό πως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι παρέχει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση του Remdesivir σε ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό.

Τις πληροφορίες για το Remdesivir μετέδωσε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο Άντονι Φάουτσι είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του Remdesivir δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από την FDA.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19. Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι μειώνει αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό (είναι στα όριο του στατιστικού λάθους) και το ποσοστό θνητότητας που καθώς το 8% όσων πήραν την φαρμακευτική αγωγή δεν κατάφερε να επιβιώσει ενώ το ποσοστό αυτών που πήραν το ψευδοφάρμακο ανήλθε στο 11%.

Ευχαριστίες και στην Ελλάδα

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης στον λευκό οίκο ο κ. Φάουτσι ανέφερε «Ήταν μια διεθνής δοκιμή, η οποία έγινε σε πολλά ερευνητικά κέντρα, τα οποία δεν βρίσκονταν μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...