Τα σωματεία του Ελληνικού Τραγουδιού καταγγέλλουν

ΥΠΟΠΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ

Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης των σκανδάλων που ανέδειξαν οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων του ελληνικού metoo, οι άνθρωποι του χώρου του τραγουδιού, σταθήκαμε δίπλα στα θύματα με δηλώσεις μας, τοποθετηθήκαμε υπέρ της κάθαρσης του χώρου της τέχνης.

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο σκάνδαλο και την συνεχιζόμενη φτώχεια του κλάδου μας λόγω της πανδημίας και της ανύπαρκτης οικονομικής ή φορολογικής στήριξης, φοβούμαστε πως επωάζεται κι ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο που αφορά το ελληνικό τραγούδι.

Τα σωματεία του Ελληνικού Τραγουδιού καταγγέλλουν

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα διαδικτυακοί λογαριασμοί φιλικοί προς την «Αυτοδιαχείριση» γράφουν πανηγυρίζοντας πως η ΕΔΕΜ χάνει την άδειά της με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το περιεχόμενο της οποίας εμφανίζονται βέβαιοι. Αν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει τελικά το περιεχόμενο που διακινούν γραπτά και ηλεκτρονικά τα παραπάνω προσκείμενα στην «Αυτοδιαχείριση» και εχθρικά στην ΕΔΕΜ μέσα, είναι προφανές ότι γεννάται ένα σοβαρό σκάνδαλο, το οποίο αφορά στην Δικαιοσύνη και το οποίο δεν μπορεί να μείνει χωρίς την οφειλόμενη απάντηση. Το σκάνδαλο αυτό θα εξηγεί πλήρως μεταξύ άλλων και την άρνηση της Αυτοδιαχείρισης να προχωρήσουμε σε κοινή είσπραξη, και την υπονόμευσή στην προσπάθεια συγχώνευσης των δύο Οργανισμών.

Δεν είναι όμως αυτό το μόνο θέμα. Στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» πριν μια εβδομάδα, διαβάσαμε δισέλιδη συνέντευξη της τοποτηρήτριας του ξένου οργανισμού CISAC εντός της Αυτοδιαχείρισης κας Σταματούδη με τον τίτλο «Η σιδηρά κυρία των πνευματικών δικαιωμάτων». Θέλουμε να θυμίσουμε πως αν και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης για συγχώνευση της Αυτοδιαχείρισης με την ΕΔΕΜ, η ίδια δεν εναντιώθηκε στην άρνηση της Αυτοδιαχείρισης να προωθήσει τον απαιτούμενο από τον νόμο -αλλά και από την εντιμότητα και διαφάνεια που αυτονοήτως πρέπει να υπάρχει και στην περίπτωση αυτή- οικονομικό και φορολογικό έλεγχο του Οργανισμού που εκπροσωπεί.Με τον τρόπο αυτό ο Οργανισμός που εκπροσωπεί η κα Σταματούδη, δηλαδή η Αυτοδιαχείριση, υπονομεύει, την άμεση ένωση σε ενιαίο φορέα που η ίδια εμφανίζεται να εύχεται στην παραπάνω συνέντευξή της. Αν με ένωση βέβαια υπονοείται απορρόφηση της ΕΔΕΜ από την Αυτοδιαχείριση χωρίς έλεγχο και των δύο Οργανισμών και η ανάληψη από τους χιλιάδες δημιουργούς που εκπροσωπούνται από την ΕΔΕΜ των σημαντικών κατά τα φαινόμενα -αλλιώς γιατί αρνείται τον έλεγχο που επιβάλλει και ο νόμος- οικονομικών της βαρών, κάτι τέτοιο είναι όπως καταλαβαίνει κανείς, απολύτως μη αποδεκτό και σκανδαλώδες.

Το λέμε λοιπόν δυνατά προς όλους και σε όλους τους τόνους. Αν οι Έλληνες δημιουργοί -που κυριολεκτικά φτύσαμε αίμα για να φτιάξουμε την ΕΔΕΜ ώστε να ελέγχουμε οι ίδιοι, μέσω του Οργανισμού που εμείς επιλέξαμε, τα δικαιώματά μας – συρθούμε, από οποιονδήποτε, σε μια κατάσταση αδιαφανή οικονομικά και ελεγχόμενη από συμφέροντα τρίτων, θα αναδείξουμε το σκάνδαλο και τις οικονομικές, πολιτικές και δικαστικές του διαστάσεις με κάθε τρόπο.

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα πάτρονα -ξένο ή Έλληνα- στα συμφέροντα του χώρου μας. Είμαστε το ελληνικό τραγούδι και θέλουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και έλεγχο στα δικαιώματά μας. Αναγνωρίζουμε μόνο τον ελληνικό νόμο περί συγχωνεύσεων και οι διατάξεις αυτού ακριβώς του νόμου είναι ο μόνος δρόμος για την λύση του δράματος με την έντιμη και διαφανή συγχώνευση των δύο ΟΣΔ. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και χειριστικό και η κυβέρνηση οφείλει, και έχει κάθε δυνατότητα να το αποτρέψει.

Η ΕΔΕΜ είναι υγιής και λειτουργεί σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες. Αν η αναμενόμενη εδώ και μήνες απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάνει τελικά αναγκαία την έκδοση νέας άδειας ή την τροποποίηση της υπάρχουσας, πέρα από ο,τιδήποτε άλλο απαιτούμε να εκδοθεί αμέσως μια καινούργια, αφού δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να μη λειτουργεί ο Οργανισμός που το ελληνικό τραγούδι επέλεξε και δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι Έλληνες δημιουργοί να υποκύψουν και να συρθούν στις μη σύννομες και από κάθε πλευρά ύποπτες μεθοδεύσεις. Θυμίζουμε ότι την άδεια που σήμερα νόμιμα διαθέτουμε την χορήγησε με ορθή της απόφαση η σημερινή κυβέρνηση. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να εξαναγκάσει, μέσω των νομίμων μηχανισμών που διαθέτει, την Αυτοδιαχείριση να παρουσιάσει αρμοδίως τα πλήρη οικονομικά της στοιχεία και να την προτρέψει να παύσει να υπονομεύει την ένωση των δύο Οργανισμών. 

Θέλουμε τέλος να καταστήσουμε σαφές προς κάθε όργανο της ελληνικής πολιτείας ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, με πρώτο και κύριο την προσφυγή στην δικαιοσύνη, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας να επιλέγουμε εμείς και όχι άλλοι μέσω σκοτεινών μεθοδεύσεων το ποιος και πως θα μας εκπροσωπεί, αλλά και την επιβαλλόμενη και από τον νόμο ακεραιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Ο χώρος του πολιτισμού, ο δικός μας και δικός σας χώρος, πλήττεται σήμερα βάναυσα και όχι μόνο από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και από άλλες μεθοδεύσεις, όπως αυτές που καταγγέλλουμε σήμερα. Ως εδώ!

ΑΣΜΑ-ΜΕΤΡΟΝ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Πηγή: 450+ Πρωτοβουλία δημιουργών και κληρονόμων

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Διευθυντής Hermes «Η Ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσµια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωµένο µας συνδέεται µε το πεπρωµένο της Ελλάδας»

Διευθυντής Hermes «Η Ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσµια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωµένο µας συνδέεται µε το πεπρωµένο της Ελλάδας»

«Η Ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσµια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωµένο µας συνδέεται µε το πεπρωµένο της Ελλάδας», λέει ο...