Ο Θανάσης Κονδύλης συζητάει με το Fresh για την μαγειρική τέχνη

Έχουμε μαζί μας τον Θανάση Κονδύλη, ιδιοκτήτη και μάγειρα στο εστιατόριο Μποστάνι όπου έχει γίνει τόπος συνάντησης όσων αγαπούν την καλή κουζίνα και το όμορφο περιβάλλον. Ο ίδιος αγαπάει την δουλειά του και αυτό φαίνεται στο κάθε πιάτο που έρχεται στο τραπέζι που είναι φτιαγμένο με μεράκι, είναι όμορφο οπτικά, έχει αρώματα υπέροχα και πάνω από όλα πεντανόστιμο! 

Ο Θανάσης Κονδύλης συζητάει με το Fresh για την μαγειρική τέχνη

Θανάση καλώς ήρθες στην παρέα του Fresh Mag, είναι μεγάλη χαρά να μιλήσουμε μαζί σου για όμορφα θέματα όπως είναι η γεύση, το φαγητό και η τέχνη του μάγειρα. Θα θέλαμε να μας πεις πως και αποφάσισες να ασχοληθείς με το φαγητό; 

Η αλήθεια είναι τυχαία !!! Έμενα στο εξωτερικό για ένα χρονικό διάστημα και εκεί αναγκαστικά έπρεπε να μαγειρεύω μονος μου. Τα φαγητά μου, μου άρεσαν πολύ και όσοι δοκίμασαν μου έκαναν την ερώτηση… είσαι μάγειρας; Εκεί κατάλαβα ότι είμαι ικανός να κάνω αυτή τη δουλειά. 

Τι σε τράβηξε σε αυτό τον κόσμο;

Με τράβηξε η δημιουργία. Στη μαγειρική δεν υπάρχει ρουτίνα… 

Δημιούργησες έναν χώρο ο οποίος δεν είναι στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη ή στην Καβάλα αλλά βρίσκεται στο χωριό σου! Στην γραφική Μουσθένη… Τι σε ώθησε στο να αναπτύξεις κάτι στον δικό σου τόπο;

Το μαγαζί στη Μουσθενη στήθηκε με ένα προσωπικό στοίχημα στον εαυτό μου. Δεν ήθελα να είμαι άγνωστος σε μια μεγάλη πόλη και να ψάχνω πελάτες για να γεμίσω το μαγαζί…  ήθελα οι πελάτες να ψάξουν το μαγαζί μου για να ανακαλύψουν παράλληλα και το πανέμορφο γραφικό χωριό μου.

Πόσο δύσκολο ήταν να το κάνεις γευστικό «στέκι» της περιοχής;

Πραγματικα ωραία ερώτηση!!! Δεν θα σε κουράσω καθόλου. Από το 1 έως το 10 με το ένα να σημαίνει εύκολο και το δέκα πολύ δύσκολο, εγώ θα σου πω 11!!!

Εσύ πως λειτουργείς μέσα στην κουζίνα; Υπάρχει αυτή η ένταση που βλέπουμε πολλές φορές στους τηλεοπτικούς μας δέκτες ή είναι υπερβολικό όλο αυτό; 

Η μαγειρική όπως είπα και προηγουμένως δεν έχει ρουτίνα . Άρα όπως καταλαβαίνεις ρουτίνα και ηρεμία δεν πάνε μαζί ..(γέλια )

Φέτος έφερες κάτι στην Μποστάνι που πραγματικά δεν ξέρουμε πόσοι έχουν την τιμή να  το μαγειρεύουν σε όλη την Ελλάδα. Είναι το ξακουστό Wagyu το οποίο έρχεται από την Ιαπωνία, πώς και πήρες την απόφαση να το βάλεις στο μαγαζί σου;

Γιατί θεωρώ ότι ο πελάτης πρέπει να έχει τις ίδιες επιλογές και γευσεις. Δεν είναι ωραίο να βάζεις ταμπέλες και να λες στον πελάτη σου… είσαι σε ένα μαγαζί στο χωριό και έχεις μόνο αυτές τις επιλογές . Οι άνθρωποι στην επαρχία θα πρέπει δηλαδή να πάνε σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο για να γευτούν ένα συγκεκριμένο προϊόν… αυτό για μένα είναι περιορισμός!!!

Ο Θανάσης Κονδύλης συζητάει με το Fresh για την μαγειρική τέχνη

Θα έρθουν και άλλες γευστικές εκπλήξεις;

Όσο ο κόσμος εκτιμάει και επικροτεί την προσπάθεια μου έτσι και εγώ οφείλω να τους προσφέρω περισσότερα ! 

Κάθε μάγειρας έχει τα δικά του μυστικά! Όχι δεν θέλουμε να μας πεις τις συνταγές σου, αλλά θέλουμε να μας πεις αγαπημένα μυρωδικά ή μπαχαρικά που χρησιμοποιείς.

Για έναν μάγειρα ολα τα υλικα είναι αγαπημένα και δε μπορεί να ξεχωρίσει κάποιο. Απλά πρέπει να ξέρει που να χρησιμοποιήσει σωστά το καθένα ώστε να το αναδείξει και να δώσει στον ουρανίσκο του πελάτη τη απόλυτη γεύση του.

Είναι στις σκέψεις σου η δημιουργία ενός βιβλίου γεμάτου με δικές σου προτάσεις; 

Το να ξέρεις ποιος είσαι νομίζω ότι είναι βασικό στη ζωή σου… θεωρώ ότι έχω πολλά ακόμη να μάθω για να μπορέσω να συνθέσω ένα βιβλίο συνταγών.

Ο Θανάσης Κονδύλης συζητάει με το Fresh για την μαγειρική τέχνη

Αλήθεια πολλές ώρες της ημέρας τις περνάς στην κουζίνα του εστιατορίου σου. Εκτός της δουλειάς σου όμως σου αρέσει να μαγειρεύεις για τον εαυτό σου, τους φίλους, την οικογένεια σου;

Ναι μου αρέσει πολύ και με ευχαριστεί, αλλά δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου έχω βάλει τον εαυτό μου στη διαδικασία να βλέπει τους πελάτες ως φίλους και τους φίλους μου που ερχονται στο μαγαζί ως οικογένεια, για να λαμβάνω την ίδια ευχαρίστηση.

Σου δίνεται η δυνατότητα να προσκαλέσεις όποιον ή όποια θέλεις εσύ στο Μποστάνι. Ποιον θα καλούσες για να του κάνεις το τραπέζι;

Η καλύτερη ερώτηση. Θα καλούσα τον μέντορα μου τον κ.Δημήτρη Τσανανά executive chef. Ο πιο αυστηρός κριτής μου ο οποίος με μύησε στο τι σημαίνει πραγματική αγάπη για την μαγειρική πέρα από τη μόδα της εποχής… ο άνθρωπος που με έκανε πραγματικά να καταλάβω ότι το να σέβεσαι και να έχεις πειθαρχία είναι το πιο σημαντικό προσόν για έναν μάγειρα και παράλληλα επιχειρηματία.

Αν ήθελες να κάνεις ένα νέο επαγγελματικό βήμα, που θα άνοιγες το επόμενο σου εστιατόριο, στην Καβάλα, την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, ή στο εξωτερικό;

Η αλήθεια είναι ότι έχω σκεφτεί ότι ένα εστιατόριο στις Βρυξέλλες, όπου χτυπάει η  καρδιά της ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ότι καλύτερο για να δώσουμε και να γνωρίσουμε στον κόσμο της Ευρώπης την παράδοση μας, μέσα από τις γεύσεις μας.

Μπορεί ένας μάγειρας να είναι εξίσου καλός στην παρασκευή αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει για να το καταφέρει αυτό;

Νομίζω ότι είναι σαφώς απαραίτητο να υπάρχουν οι γνώσεις από έναν μάγειρα της ζαχαροπλαστική τέχνης και να το κάνει εξίσου καλά και αυτό. Θεωρω ομως οτι είναι καλό να μην το επιδιώκει μέσα σε μια επαγγελματική στέγη για να μην χάνεται η ταυτότητα του!

Τι σε ευχαριστεί στην δουλειά σου και σε κάνει να χαμογελάς. Ένα ιδιαίτερο πιάτο, μία ικανοποιημένη παρέα, ένα νέο συστατικό;

Είναι πολλά αυτά που με ευχαριστούν… θα μείνω όμως στα χαμόγελα των πελατών. 

Χειμώνας στο Μποστάνι. Τι ετοιμάζεις για όλους εμάς;  

Φέτος το χειμώνα αφουγκραζόμενοι τις επιθυμίες των πελατών μας έχουμε ετοιμάσει ένα μενού με κατά βάση μαγειρεμένα φαγητά στο ξυλόφουρνο στο οποίο υπάρχουν επιλογές όπως κατσικάκι αλλά και νέες γεύσεις όπως το οσομπουκο συνδυάζοντας τα με μοντέρνες εκδοχές.

Θα θέλαμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ για το χρόνο και την όμορφη αυτή συζήτηση που είχαμε, να σου ευχηθούμε καλό χειμώνα! Χαρούμενο το 2020 και με πολλές ευχάριστες στιγμές και βεβαίως γευστικές απολαύσεις!

Και εγώ σας ευχαριστώ! Υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο.

Φωτογραφίες: Ηλίας Κοτσιρέας | Fresh Mag

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Έχεις airBNB; δες τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις φορολόγηση μέχρι και το 100%

Πως μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν την Α κατοικία. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα γέφυρα.

Γράφει η Μαρία Δαλκίτση Οικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον η δυνατότητα επιδότησης δόσης δανείων με...

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, το παρελθόν του,...