Θαυμάστε το σπάνιο φακοειδές νέφος

Η φύση μας γεμίζει υπέροχες εικόνες συνεχώς, ένα τοπίο, η θάλασσα, ένα βουνό, πολλές φορές τα σύννεφα! Ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς μοιράστηκε στο twitter μία φωτογραφία χθεσινή του Αλέξανδρου Καμπαλίτση από το Καϊμακτσαλάν που δείχνει ένα υπέροχο αλλά και σπάνιο νέφος πάνω από το βουνό, το φακοειδές νέφος.

Δείτε την Φωτογραφία

Θαυμάστε το σπάνιο φακοειδές νέφος
Αλέξανδρος Καμπαλίτσης | Φακοειδές νέφος – Καϊμακτσαλάν

Πώς όμως δημιουργούνται τα νέφη αυτά;

Ο Θεόδωρος Κολυδάς αναφέρει: “Τα περίεργα σύννεφα που θυμίζουν… UFO και είναι στην ουσία τα φακοειδή νέφη (lenticular clouds). To φακοειδές σύννεφο είναι ένα στατικό με σχήμα φακού νέφος που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες (ACSL), φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες (SCSL) και φακοειδείς στάσιμους θύσανους (CCSL).

και συνεχίζει: “Όταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα.

Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μια μακριά σειρά μπορεί να σχηματιστεί στις κορυφές συνεχομένων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα (wave cloud). Αυτό τo σύστημα δημιουργεί έντονη κάθετη κίνηση αέρα και έτσι αρκετό νερό μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματιστεί υετός. Κάποιες φορές παρατηρείται ιριδισμός στις άκρες του σύννεφου.

Πριν από ένα περίπου χρόνο ανάλογα νέφη παρατηρήθηκαν και στο Ρέθυμνο, Η παρακάτω πολύ όμορφη φωτογραφία και η επόμενη που ακολουθεί τραβήχτηκαν από το φακό του Γιάννη Γκίκα, και σύμφωνα με το cretapost.gr δημοσιεύθηκαν από την Ειρήνη Καλαϊτζάκη στους “Μετεωκρήτες”.

Τα αεροπλάνα τα αποφεύγουν, ενώ τα λατρεύουν τα ανεμόπτερα

Οι πιλότοι μηχανοκίνητων αεροσκαφών τείνουν να αποφεύγουν αυτά τα σύννεφα, εξαιτίας των αναταράξεων που τα συνοδεύουν. Αντίθετα οι πιλότοι ανεμόπτερων τα ψάχνουν ενεργά, διότι είναι εύκολο να εντοπιστεί η μάζα του θερμού αέρα από τον προσανατολισμό του σύννεφου. Αυτό το είδος “βοήθειας” είναι συνήθως ομαλό και δυνατό, και αυτό βοηθά τα ανεμόπτερα να φτάνουν σε αξιοσημείωτα ύψη και αποστάσεις. Το σημερινό ρεκόρ για απόσταση (πάνω από 3.000 km) και υψόμετρο (15.460 m) πραγματοποιήθηκε με αυτό το τρόπο.

με πληροφορίες από το kolydas.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...