The Guardian: “Πώς η Ελλάδα νικά τον κορονοϊό παρά τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης”

Ακόμα ένα άρθρο που αναφέρετε στην χώρα μας, από τον Guradian αυτή την φορά, που αφορά στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, μιλώντας παράλληλα για την οικονομική κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.

Ας διαβάσουμε τα σημαντικότερα σημεία της ανάρτησης

Κάθε ημέρα 18:00 οι Έλληνες έχουν συντονίσει τις τηλεοράσεις τους σε μια υγειονομική ενημέρωση. Όπως και στις περισσότερες ενημερώσεις, όλα ακολουθούνται ευλαβικά: κάθε φορά συναντούν την ίδια σκηνή, δύο άνδρες, που κάθονται αρκετά μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο, πίσω από ένα μακρύ τραπέζι σε ένα φωτεινό δωμάτιο.

Στη συνέχεια, η καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοραναϊό ξεκινά με τον Σωτήρη Τσιόδρα, έναν από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους, απόφοιτο του Χάρβαρντ, που παρέχει τα τελευταία γεγονότα και στοιχεία, πολλές φορές με συναισθηματική φόρτιση. Ακολουθεί ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός πολιτικής άμυνας, που επικαλούμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης προειδοποιεί συνεχώς ότι οι Έλληνες «πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι».

Ο καθηγητής και ο πρώην δήμαρχος, είναι τα πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τη διάδοση του Covid-19 και οι προσπάθειές τους για διατήρηση της ασφάλειας από τον ιό στην χώρα φαίνεται να αποδίδουν: σε πληθυσμό άνω των 11 εκατομμυρίων, υπήρξαν, τη Δευτέρα, 2.145 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού και 99 θάνατοι, πολύ χαμηλότερα νούμερα από ό, τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ιταλία έχει μέχρι σήμερα καταγράψει 20.465 θανάτους.

Η Ελλάδα, κατά γενική ομολογία, αντιμετωπίζει καλύτερα την κρίση από ό, τι αναμενόταν. Ο Τσιόδρας πρόσφατα μίλησε «ισοπέδωση της καμπύλης» ακόμα και αν οι επίσημες αρχές δέχονται ότι το Ορθόδοξο Πάσχα, που πλησιαζει στις 19 Απριλίου, είναι είναι μεγάλη πρόκληση. Παραδοσιακά, οι Έλληνες αυτές τις ημέρες συρρέουν στα χωριά όλης της χώρας για να γιορτάσουν το μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του χρόνου.

Στην αρχή της κρίσης δεν ήταν δεδομένη η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τέτοιου εύρους έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία κρίσης χρέους – χρόνια κατά τα οποία η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 26% – το σύστημα υγείας της Ελλάδας έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

«Υπήρχαν πραγματικές αδυναμίες, τις οποίες γνωρίζαμε», δήλωσε ο Δρ Ανδρέας Μέντης, επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. «Πριν από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα, παρακολουθούνταν. Αργότερα, όταν άλλοι άρχισαν να επαναπατρίζονται από την Ισπανία, για παράδειγμα, τοποθετήθηκαν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.”

Ο Άλεξης Πατέλης, σύμβουλος οικονομικών του πρωθυπουργού, ανέφερε: «Υπάρχουν προβλήματα που μπορούν να λυθούν με διπλωματία και άλλα που απαιτούν αλήθεια και ευθύτητα. Ήταν σαφές ότι χρειαζόμασταν ειδικούς και χρειαζόταν να τους ακούσουμε. Ωστόσο, οι Έλληνες έχουν περάσει από κρίση. ξέρουν τι είναι. Νομίζω ότι τους επέτρεψε να προσαρμοστούν και να είναι στωικοί ». Και όλο αυτό συνέβει την ώρα, για μια χώρα που μόλις είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια οικονομικής ανανέωσης.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, προτού η Ελλάδα καταγράψει τον πρώτο θάνατό της, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Στις 10 Μαρτίου, αρκετές εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα σχολεία κλείσανε. Μέσα σε λίγες μέρες, κλείσανε επίσης μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι, καταστήματα λιανικής, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Οι σκηνές πόνου στην Ιταλία, συγκλόνισαν τους Έλληνες και τονίστηκαν από τον Τσιόδρα και τον Χαρδαλία καθώς προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα των κινδύνων που ενέχει η ασθένεια.

Τα μέτρα δεν έγιναν άμεσα αποδεκτά από όλους και έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα, να απαγορεύσει δημόσιες συγκεντρώσεις περισσότερων από 10 ανθρώπων, να απαγορεύσει τα ταξίδια στα νησιά σε όλους τους μόνιμους κατοίκους και διακόπηκαν οι αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.

Η πανδημία ήταν επίσης καταλύτης την κυβέρνηση – που εξελέγη στην εξουσία τον περασμένο Ιούλιο – με μια ατζέντα τεχνολογικής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αξιοποιεί την κρίση για να θέσει σε εφαρμογή καθυστερημένες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν τόσο στην προστασία της υγείας των πολιτών όσο και στον εκσυγχρονισμό του κράτος.

“Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλούστευσης των κυβερνητικών διαδικασιών κατέστη πρωταρχικής σημασίας”, δήλωσε στο Guardian ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα για τους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους ήταν να τους επιτρέψουμε να λαμβάνουν συνταγές στα τηλέφωνά τους. Αυτό, μόνο, έχει βοηθείσει 250.000 πολίτες από την επίσκεψη στο γιατρό μέσα σε 20 μόλις ημέρες. Βοήθησε δραματικά στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που βγαίνουν από το σπίτι τους, κάτι που μπορεί μόνο καλό να κάνει. “

Έγγραφα που κάποτε απαιτούσαν εμφανίσεις σε κυβερνητικά γραφεία και υπήρχε γραφειοκρατία δαιδαλώδης, διατέθηκαν στο Διαδίκτυο, εξοικονομώντας έτσι χιλιάδες χαμένες ώρες καθημερινά. “Με την αλλαγή της φύσης της αλληλεπίδρασης των πολιτών με το κράτος, η ελπίδα μας είναι ότι τελικά η δημόσια εμπιστοσύνη στους θεσμούς θα επανέλθει περαιτέρω”, δήλωσε ο Πιερρακάκης.

πηγή: Guardian δείτε εδώ το Αγγλικό κείμενο | Φωτογραφία: Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...