Τι είναι η εργοθεραπεία; Το play therapy; H special yoga; Η Ευαγγελία Κωνσταντινίδου μας δίνει τις απαντήσεις!

Τι είναι η εργοθεραπεία; Το play therapy; H special yoga; Η Ευαγγελία Κωνσταντινίδου μας δίνει τις απαντήσεις!

Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και μαθαίνει στο δικό του μοναδικό-διαφορετικό χωρόχρονο. Κάθε άτομο είναι ίσο και άξιο σεβασμού σε οποιοδήποτε κοινωνικό πλαίσιο. Με αυτές τις λέξεις και την ουσία τους, η Ευαγγελία Κωνσταντινίδου ξεκινάει την δική της πορεία με βάση τον συνάνθρωπό της, την έννοια της στήριξης και της βοήθειας, δημιουργώντας το Open Therapy στην Καβάλα! Την συναντήσαμε στον χώρο της που έχει δημιουργήσει με μεράκι και πολύ αγάπη και μας μίλησε για τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει το παιδί και τον νέο σε διάφορα θέματα που μπορεί να υπάρχουν!

Τι είναι το Open Therapy;

Το Open Therapy είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό κέντρο ειδικής αγωγής και πολυαισθητηριακής θεραπείας για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με διαταραχές ανάπτυξης και κίνησης. Όραμα του, είναι η διαφορετικότητα κάθε ατόμου να ταξιδέψει πάνω σε ένα «ανοιχτό» μονοπάτι, καθιστώντας το άτομο άξιο σεβασμού.

Ο πυρήνας της θεραπευτικής προσέγγισης του Open Therapy έχει ως κέντρο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ατόμου δημιουργώντας το έδαφος για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Παράλληλα, σέβεται και αγκαλιάζει το θεσμό της οικογένειας παρέχοντας υποστήριξη και βοήθεια για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών.

Η επίτευξη του παραπάνω στόχου γίνεται μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων αξιολόγησης, παρέμβασης και αποκατάστασης. Η πολυαισθητηριακη προσέγγιση του Open Therapy διαμορφώνει ένα χώρο θεραπειών με τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε να βοηθήσει το παιδί να έρθει σε επαφή με όλες του τις αισθήσεις ανακαλύπτοντας το εσωτερικό του κόσμο και τις δυνατότητες του. Οι υπηρεσίες και το υλικό του χώρου μας ανανεώνονται και διευρύνονται διαρκώς.

H Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Open Therapy είναι η Κωνσταντινίδου Ευαγγελία η οποία έχει σπουδάσει Εργοθεραπεύτρια στα ΑΤΕΙ Αθηνών, ενώ έχει Μεταπτυχιακό MSc Εξειδίκευσης Αυτισμού στο Πανεπιστήμιο Σκωτίας Strathclyde, είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτων και Eιδικός θεραπευτικού παιχνιδιού, μέλος Play Therapy Greece και μέλος της Play Therapy International. Έχει πιστοποίηση ειδικότητας στο Special Yoga, και είναι μέλος της Yoga Alliance Professionals.

Εργοθεραπεία! Ανάλυσέ μας λίγο παραπάνω τι σημαίνει αυτή η επιστήμη.

Ξεκινάμε με την Εργοθεραπεία που έχει ως στόχο να καταστήσει ένα άτομο λειτουργικό στην καθημερινότητα του με οποιαδήποτε κινητική, γνωστική ή ψυχιατρική διαταραχή. Η Παιδιατρική Εργοθεραπεία εντοπίζει και αξιολογεί τα δυσλειτουργικά στοιχεία στη συμπεριφορά ενός παιδιού. Παρέχει εξειδικευμένη θεραπεία μέσω στοχοκατευθυνόμενων δραστηριοτήτων που βοηθούν το παιδί να διαχειριστεί τις δυσκολίες του, να αναπτύξει και
να διατηρήσει τις δεξιότητες. Οι εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν πολλά παιχνίδια, όπως μπάλες, πλαστελίνη, υλικά για κατασκευές και ζωγραφική, παζλ, κούνιες, σχοινάκια κ.ά.

Πώς όμως καταλαβαίνουμε πότε ένα παιδί χρειάζεται εργοθεραπεία;
 • Παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του
 • Υπάρχει δυσκολία στην αυτο-εξυπηρέτηση του να φάει μόνο του, να βάλει τα ρούχα ή τα παπούτσια του, να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
 • Αποφεύγει µε ασυνήθιστο τρόπο δραστηριότητες καθημερινής περιποίησης (όπως χτένισμα, βούρτσισμα δοντιών, το κόψιμο των νυχιών ή το κούρεμα των μαλλιών)
 • Μοιάζει αδέξιο σε δραστηριότητες αδρής κίνησης (σκοντάφτει σε εμπόδια, δεν έχει καλή ισορροπία, πέφτει συχνά) έχει χαμηλό µυϊκό τόνο, δεν μπορεί να υπολογίσει καλά τη θέση του σώματός του στο χώρο (χτυπάει εύκολα)
 • Είναι ιδιαίτερα παθητικό ή αποτραβηγμένο. Αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό μιας παιδικής χαράς (κούνιες, τσουλήθρες, αναρριχήσεις)
 • ∆είχνει υπερευαίσθητο σε οσµές, θορύβους, αγγίγματα
 • Έχει δυσκολίες στο φαγητό µε αποτέλεσμα να λερώνεται υπερβολικά ή να τρώει µόνο συγκεκριμένες τροφές/υφές
 • Είναι ιδιαίτερα κινητικό, διασπάται εύκολα η προσοχή του και δεν μπορεί να ακολουθήσει τη σειρά ή τον κύκλο
 • Αποφεύγει τις δραστηριότητες που απαιτούν δεξιότητες λεπτής κινητικότητας, όπως το γράψιμο, τη ζωγραφική και το ψαλίδι ή γράφει µε υπερβολική πίεση στο χαρτί
 • Δυσκολεύεται να βάλει και να βγάλει τα ρούχα και τα παπούτσια του, να κουμπώσει κουμπιά, να δέσει τα κορδόνια του
 • Δυσκολεύεται στην κατασκευή πάζλ ή σε άλλου τύπου κατασκευές, όπως με τουβλάκια, ξύλινα εργαλεία,
Σε ποιες παθήσεις απευθύνεται η Παιδιατρική Εργοθεραπεία;

Απευθύνεται σε άτομα με: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Νοητική υστέρηση, Σύνδρομο Down, ΔΕΠΥ, Μαθησιακές δυσκολίες, Εγκεφαλική παράλυση, Ψυχοκοινωνική καθυστέρηση, Δυσπροσάρμοστη συμπεριφορά, Νευροαναπτυξιακές διαταραχές κ.α

Τι είναι η εργοθεραπεία; Το play therapy; H special yoga; Η Ευαγγελία Κωνσταντινίδου μας δίνει τις απαντήσεις!
Ας συνεχίζουμε με το Play Therapy – Ειδικό Θεραπευτικό Παιχνίδι, πες μας Ευαγγελία τι ακριβώς σημαίνει;

Το Play Therapy είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ως μέσον το παιχνίδι και τις δημιουργικές τέχνες. Το παιδί είναι ικανό να κατανοήσει τον εαυτό του, τις πράξεις του αλλά και τα συναισθημάτων των άλλων.

Μέσω του Play Therapy μπορούν να εξωτερικεύσουν και να εκφράσουν με συμβολικό τρόπο τους φόβους, τα άγχη, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες τους. Με την χρήση του παιχνιδιού ο θεραπευτής καταφέρνει με ή χωρίς ομιλία να ενθαρρύνει το παιδί να ανακαλύψει αυτά τα συναισθήματα. Το Play Therapy είναι πιο σύνηθες για τα παιδιά 4-12 ετών, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για εφήβους και ενήλικες.

Το Play Therapy περιλαμβάνει εργαλεία όπως: Δημιουργική απεικόνιση, Θεραπευτική ιστορία, Θεραπεία δράματος – Παίζοντας ρόλους, Κουκλοθέατρο και μάσκες, Δίσκος άμμου / Κόσμοι στην άμμο ,Μουσική και Χορευτική κίνηση , Πηλό.

Ενδείκνυται για παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετική συμπεριφορά), συναισθηματικές δυσκολίες (ζήλια, άγχος αποχωρισμού, σχολική φοβία, χαμηλή αυτοεκτίμηση), αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές και κοινωνικές δυσκολίες, τραυματικές εμπειρίες, διαζύγιο, πένθος. Όπως επίσης παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικές ή δραστικές αλλαγές στη ζωή τους, φυσικές καταστροφές, διαταραχές ύπνου ή όρεξης.

Τι είναι η εργοθεραπεία; Το play therapy; H special yoga; Η Ευαγγελία Κωνσταντινίδου μας δίνει τις απαντήσεις!

Με το Play Therapy, το παιδί καταφέρνει να αποκτήσει αυτοπεποίθησή και αυτοεκτίμηση εαυτού. Μειώνεται το άγχος, ανακαλύπτει το προσωπικό του δυναμικό ξεπερνώντας συναισθηματικά τραύματα ή συναισθηματικές δυσκολίες. Εκφράζεται ελεύθερο, αναγνωρίζει συναισθήματα, βρίσκει λύσεις στο πρόβλημα του.

Και Special Yoga στις υπηρεσίες σας. Τι ακριβώς κάνει η Special Yoga;

Επίσης στις υπηρεσίες μας είναι και η Special Yoga μια ειδικά σχεδιασμένη θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών και των ενήλικων με ειδικές ανάγκες. Η μεθοδολογία της συμπεριλαμβάνει τις κλασσικές τεχνικές της κίνησης της γιόγκα, αναπνοή, βαθιά χαλάρωση σε συνδυασμό με ήχο, ρυθμό, μασάζ κ.α.

Η φιλοσοφία της Special Yoga αγκαλιάζει την ιδέα ότι όλα τα παιδιά είναι μοναδικά και αξίζουν να βιώσουν γαληνή, ευτυχία και ολοκλήρωση των επιθυμιών τους.

Τα οφέλη της περιλαμβάνουν:

 • Βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων
 • Ανάπτυξη φυσικής δύναμης, μυϊκού τόνου και ισορροπίας
 • Προώθηση της ευελιξίας και διόρθωση της ορθοστάτης μετατόπισης
 • Αύξηση της αυτογνωσίας
 • Βελτίωση συγκέντρωσης
 • Βελτίωση ποιότητας και ποσότητας ύπνου
 • Μείωση υπερκινητικοτητας
 • Μείωση φόβου, απογοήτευσης και άγχους

Είναι η πρώτη φορά που η Special Yoga εφαρμόζεται στην πόλη της Καβάλας αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα με αυτού του είδους την θεραπευτική προσέγγιση σε άτομα με νευροαναπτυξιακές και κινητικές δυσκολίες. Πραγματοποιείται από την πιστοποιημένη επαγγελματία εργοθεραπεύτρια Ευαγγελία Κωνσταντινίδου στο σύγχρονο θεραπευτικό
κέντρο της Open Therapy.

Τι είναι η εργοθεραπεία; Το play therapy; H special yoga; Η Ευαγγελία Κωνσταντινίδου μας δίνει τις απαντήσεις!

Κέντρο Ειδικής Αγωγής & Πολυαισθητηριακής Θεραπείας
Τ. 2511 11 23 89 & 6945 93 45 93
Δαγκλή 10 | Καβάλα

email: info@opentherapy.gr
www.opentherapy.gr

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χριστούγεννα στο σπίτι με τους στενούς συγγενείς – Κλειστά εστιατόρια, bar, και απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Λίγο πιο ελαστικά φαίνεται ότι θα είναι από το Πάσχα που περάσαμε τα φετινά Χριστούγεννα. Στο γιορτινό τραπέζι θα μπορούν...

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα κρούσματα COVID-19 της ευρύτερης περιοχής

Στο νοσοκομείο της Καβάλας αντιμετωπίζονται πλέον τα περιστατικά κορονοϊού από την περιοχή, ενώ υποστηρίζονται και ασθενείς από τη Δράμα και...