Τι συμβαίνει τελικά στον Έβρο;

Μετά από σωρεία δημοσιευμάτων κυρίως στον ξένο Τύπο για παραμονή επί ελληνικού εδάφους προσωπικού της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής στην περιοχή Μελισσοκομείο στις Φέρες του Έβρου το ΥΠΕΘΑ σήμερα (23 Μαΐου) έβγαλε την εξής ανακοίνωση: 

«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Αργότερα όμως το Τουρκικό ΥΠΕΞ καταρρίπτει την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ δηλώνοντας πως «η τουρκική ενέργεια έγινε μετά την τοποθέτηση από ελληνικής πλευράς συρμάτινου φράκτη στην περιοχή Φερών». Παράλληλα ζητεί «να μην παραβιάζει η Ελλάδα τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών» και δηλώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει την τουρκική πλευρά με τις συντεταγμένες της περιοχής που κατασκευάζεται το έργο». Επίσης απαιτεί να συγκλιθεί επιτροπή για τα σύνορα. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι ότι «η κοίτη του ποταμού Έβρου -που είναι το φυσικό όριο μεταξύ των δύο χωρών από τη συμφωνία του 1926- έχει αλλάξει εξαιτίας φυσικών και τεχνητών λόγων και δεν υπάρχουν σημαντικές συντεταγμένες στην συγκεκριμένη περιοχή των συνόρων, οπότε θα πρέπει προτού ξεκινήσουν τα έργα, από Ελληνικής πλευράς, να γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών». Και καταλήγει «ότι δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε τετελεσμένη ενέργεια στα σύνορά τους».

Πληροφορίες: militaire.gr, ΥΠΕΘΑ

Φωτογραφία: Intime

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόγραμμα για νέους άνεργους με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών

Πρόγραμμα για νέους άνεργους με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών

Τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Google ετοιμάζουν ένα καινούριο πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την...