To CNN αποθεώνει τους Έλληνες: Τα 10 πράγματα που κάνουν καλύτερα από όλους

Ανήμερα της εθνικής εορτής το CNN ανέβασε στην ιστοσελίδα του ένα ιδιαιτέρως εγκωμιαστικό άρθρο για την Ελλάδα. Ζούμε βέβαια την εποχή του κορονοϊού που είναι αιτία χιλιάδες συνάνθρωποι μας να έχουν χάσει την ζωή τους και που τα σύνορα έχουν κλείσει αυτό όμως έδωσε ίσως το έναυσμα στον μεγάλο ενημερωτικό κολοσσό να ανεβάσει αυτό το άρθρο.

Η Ελλάδα φέρος την Εθνική της Ημέρα – 25 Μαρτίου – έχει εγγλειστεί στα σπίτια με τους Έλληνες να έχουν εκπληκτικά συμμορφωθεί.

Ακόμη και οι συνήθως δημοφιλείς καθημερινές συνήθειες του εκκλησιασμού πριν Πάσχα έχουν καταργηθεί, ενώ οι γάμοι και τα βαπτίσεις έχουν αναβληθεί.

Όμως όσοι γνωρίζουν καλά τη χώρα και τους ανθρώπους της δεν εκπλήσσονται καθόλου από την προσαρμογή τους στα περιοριστικά μέτρα – επειδή εμείς οι Έλληνες είμαστε μερικοί από τους ανθρώπους με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής στον πλανήτη.

Για να σας βοηθήσουμε να νιώσετε λίγο καλύτερα αυτές τις σκοτεινές ώρες και να γιορτάσετε την ιδιαίτερη μέρα της χώρας, θα σας πω μερικά πράγματα που κάνει η Ελλάδα και οι Έλληνες καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο όλο.

Ευχές

Οι Έλληνες δίνουν ευχές κάθε ευκαιρία, τόσο πολύ ώστε οι αλλοδαποί και οι τουρίστες να χάνονται συχνά στον λαβύρινθο της εθιμοτυπίας.

Εκεί όπου τα “συγχαρητήρια” θα αρκούν για σχεδόν τα πάντα στην αγγλική γλώσσα, στην Ελλάδα διακρίνουμε ευχές για κάθε τι σημαντικό! Όπως μετά από ένα γάμο στους νεόνυμφους (“Να ζήσετε” – “na zisete”), σε αυτούς που τελειώνουν το σχολείο, (“καλή πρόοδος” – “kali proödo” ή στις εγγύους (“καλή λεφτεριά” – “kali lefteria”).

Ευχόμαστε στους ανθρώπους ευτυχισμένα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφανία, Σαρακοστή, Πάσχα, εβδομάδα, μήνα, Σαββατοκύριακο, χειμώνα, καλοκαίρι, στα γενέθλιά τους και φυσικά την ημέρα του ονόματος τους – τα ημερολόγια μας θυμίζουν πότε να τηλεφωνήσουμε στον Σταύρο, την Βάσω ή τον Στέλιο.

Έχουμε ευχές για ένα καινούργιο σπίτι “καλόριζικο” – “με καλές ρίζες”, για εξετάσεις, (“καλή επιτυχία”), για τον καλύτερο άνθρωπο στο είδος του, (“άξιος”) και για κάθε ανύπαντρο σε έναν γάμο (“και στα δικά σου”) αλλά για να είμαστε μέσα σε όλα, ευχόμαστε επίσης στα αγαπημένα μας πρόσωπα όταν αναχωρήσουν από αυτό τον κόσμο κατά τη διάρκεια της κηδείας τους (“καλο παραδεισο”).

Έτσι, τουρίστες για να μην αισθάνονται άβολα τις πιο πολλές φορές όταν τους απευθύνουν μία ευχή, αντεύχονται την ίδια.

Ιστιοπλοΐα

Παρά το γεγονός ότι ο Οδυσσέας είναι διάσημος για για 10 χρόνια που έκανε να γυρίσει στην πατρίδα του – ο Όμηρος και η θρυλική του “Οδύσσεια” – η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην σύγχρονη ναυσιπλοΐα με συνολική αξία ενεργητικού του στόλου της να ανέρχεται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ο Πειραιάς, κοντά στην Αθήνα, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι επιβατών στη Μεσόγειο με ετήσιο μέσο όρο 7,1 εκατομμυρίων επιβατών.

Δεν υπάρχουν λιγότερα από 227 κατοικημένα νησιά που γεμίζουν τις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είμαστε οι καλύτεροι στην ναυσιπλοΐα αλλά και έχοντας τα νησιά μας δίπλα είναι μια από τις μεγάλες απολαύσεις στην ζωή μας.

Σε κανονικές περιόδους, οι διακοπές με ένα ιστιοπλοΐκο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε το αρχιπέλαγος της Ελλάδας, ιδιαίτερα αν βαριέστε να μείνετε σε ένα μέρος και προτιμάτε να κολυμπήσετε σε μοναχικούς κολπίσκους και όχι να βρεθείτε σε παραλίες πολύ κόσμο.

Και αν θέλετε να να μάθετε πώς να κατευθύνετε ένα σκάφος, υπάρχουν μαθήματα για να διαλέξετε, με οδηγό και καπετάνιο σε μερικές από τις πιο ελκυστικές τοποθεσίες στον κόσμο.

Φωνές

Χμμμμ, Τί σχέση μπορεί να έχουν οι φωνές με την χώρα; Προφανώς, όταν επισκέπτεται κάποιος την Ελλάδα, παρατηρεί ότι οι κάτοικοί της είναι θορυβώδεις.

Απευθύνονται ο ένας τον άλλον σε υψηλούς τόνους. Αν και συνομιλούν φιλικά, ένα απαίδευτο αυτί θα συμπέραινε ότι καυγαδίζουν. Εκτός ελληνικού εδάφους, έχει κυριαρχήσει η άποψη ότι η συνήθεια αυτή προέρχεται ίσως από τους ναυτικούς που έπρεπε να φωνάζουν ο ένας στον άλλον.

Άλλοι ενοχοποιούν μία παρεξηγημένη επίδειξη ανδρισμού. Δίχως αμφιβολία, όμως, η ερμηνεία αυτή δεν εξηγεί γιατί οι γυναικείες φωνές συνήθως υπερτερούν των ανδρικών. 

Κρύος Καφές

Ξεχάστε το μουσακά, το γιαούρτι ή το τζατζίκι: η πιο σημαντική μας συνεισφορά στη διεθνή κουζίνα ήταν ο φραπές – ένα κρύος καφές που σερβίρεται με κύβους πάγου, το τέλειο συμπλήρωμα για μια μακρά ανάπαυση σε μια ξαπλώστρα.

Δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα για να τον φτιάξεις, απλά γιατί είναι ένας θρίαμβος της απλότητας έναντι της τεχνολογίας.

Μια κουταλιά στιγμιαίου καφέ σε ένα ψηλό ποτήρι και καλό κούνημα με ένα κουτάλι ενώ στη συνέχεια συμπληρώνεται πλήρως με κρύο νερό και ανακινείται σαν κοκτέιλ.

Ο θρύλος λέει ότι δημιουργήθηκε από έναν ανώνυμο barista στις αρχές της δεκαετίας του 1960 κατά τη διάρκεια της Εμπορικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν μια διακοπή ρεύματος κατέστησε αδύνατη την παρασκευή καφέ.

Χαλαρώστε και απολαύστε εκείνη την αφανή ιδιοφυία που αποτελεί παράδειγμα του εφευρετικού αυτοσχεδιασμού τόσο τυπικό και συνηθισμένο για τους Έλληνες.

Κόλλημα με το παρελθόν

Ως μαθητές μαθαίνουμε την πολύ μακρά ιστορία μας σε τρεις ετήσιες δόσεις: πρώτα, την κλασική ιστορία που σταματά γρήγορα μόλις οι Ρωμαίοι μπαίνουν στη σκηνή. Μετά το Βυζάντιο. και τέλος η Σύγχρονη Ελλάδα (με το ήμισυ του προγράμματος να είναι ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας του 1821-1829).

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που δεν δίνουμε προσοχή για πρώτη φορά, το μαθαίνουμε ξανά για άλλα τρία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το παρελθόν μας ήταν πολύ πιο λαμπρό από το παρόν μας, οπότε δεν θα σταματήσουμε να σας υπενθυμίζουμε όταν οι πρόγονοί μας εφεύρισκαν τη δημοκρατία, η υπόλοιπη Ευρώπη ζούσε ακόμα κάτω από τα δέντρα.

Συμφωνώ πάντοτε: Ναι, βεβαίως, η «Δύση» οφείλει τα πάντα στους Έλληνες – παρόλο που η προσκόλληση στις διδασκαλίες του Αριστοτέλη κατέπνιξε την επιστημονική σκέψη για αιώνες – και ναι, φυσικά, οι Έλληνες σκέφτηκαν πρώτα το άτομο, τον υπολογιστή και τον ατμομηχανή (όλα αληθινά).

Αλλά αν αρχίσουμε να διεκδικούμε την ανακάλυψη του Καναδά και των διαπλανητικών ταξιδιών, μπορεί να θέλετε να αλλάξετε το θέμα.

Κάπνισμα

Μάλλον δεν έχουν ενημερωθεί στο εξωτερικό για τον καθολικό αντικαπνιστικό νόμο και την αισθητή μείωση των καπνιστών στην χώρα, η οποία πλέον συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρ’ όλα αυτά, το CNN αναφέρεται στην υποτιθέμενη προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στο τσιγάρο, επικαλούμενο το ποσοστό του 37%, ως το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

To CNN αποθεώνει τους Έλληνες: Τα 10 πράγματα που κάνουν καλύτερα από όλους

Γιορτάζοντας το Πάσχα

Μεγάλο μέρος της χριστουγεννιάτικης λαογραφίας μας εισάγεται (δέντρο, δώρα, γαλοπούλα) και έτσι για την Εβδομάδα του Πάσχα ψάχνουμε για μια σειρά από έθιμα και παραδόσεις.

Κάθε μέρα για μεγάλη χρονική περίοδο πριν το Πάσχα έχει τη δική της έννοια με συγκεκριμένα πιάτα νηστείας κάτι που παραμένει αναλλείωτο εδώ και αιώνες.

Σε κανονικά χρόνια, όταν δεν υπήρχε ο κοροναϊός, το θρησκευτικό αίσσθημα κορυφώνεται στην Μεγάλη Παρασκευή όταν κάθε εκκλησία έχει μια πομπή του δικού της κρυμμένου Τάφου του Χριστού μέσα από τους ενοριακούς δρόμους ενώ όλοι εμείς ακολουθούμε σιωπηρά πίσω έχοντας αναμμένα κεριά.

Το Μεγάλο Σάββατο βλέπουμε όλους όσους στέκονται έξω από μια εκκλησία τα μεσάνυχτα να περιμένουν τις καμπάνες να χτυπήσουν, για να βγουν τα πυροτεχνήματα και να αντηχήσει η γνωστή μελωδία του “Χριστός Ανέστη”. Και αυτό συνεχίζεται για τις επόμενες 40 ημέρες σε περίπτωση που κάποιος χάσει τα καλά νέα μιας που πολλοί ακόμα και για καλημέρα λένε αυτή την πρόταση.

Στο σπίτι μας περιμένει μια παραδοσιακή σούπα («μαγερίτριτσα») – που έχει πολύ καλύτερη γεύση από ό, τι ακούγεται πως έχει μέσα – ενώ η μυρωδιά ψητού αρνιού εκτονώνεται από τον αέρα σε όλη την χώρα την Κυριακή του Πάσχα.

Άλλες χώρες έχουν χριστουγεννιάτικες αγορές, πυροτεχνήματα Πρωτοχρονιάς ή καρναβαλικούς εορτασμούς, αλλά κανένας λαός δεν κάνει Πάσχα όπως εμείς οι Έλληνες.

To CNN αποθεώνει τους Έλληνες: Τα 10 πράγματα που κάνουν καλύτερα από όλους

Φιλοξενία

ή αλλιώς η τέχνη να σε κάνουν να νιώθεις ευπρόσδεκτος. 

Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοξενία εθεωρείτο πράξη αρετής. Τους ξένους προστάτευαν ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία. Υπήρχε θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και εθεωρείτο αμάρτημα η κακή αντιμετώπισή τους.

Το εθνικό αυτό χαρακτηριστικό, συγκαταλέγεται ακόμα στα προτερήματα των ντόπιων. Γίνεται, μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά στο κέρασμα.

Σπουδές στο εξωτερικό
Απ’ ό,τι φαίνεται διαπρέπουμε και εκεί. Περισσότεροι από 38 χιλιάδες Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν αξιοθαύμαστες καριέρες στο αντικείμενό τους, επιλέγοντας να μην επιστρέψουν στην μαμά πατρίδα.
 
Καλό φαγητό
Τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα, αλλά και η ντόπια κουζίνα κάθε περιοχής φαίνεται να καθιστούν ιδιαίτερα μοναδική την ελληνική κουζίνα. Μουσακάς, τζατζίκι, χωριάτικη και άγιος ο θεός…

Δείτε το άρθρο στα αγγλικά κάνοντας clik ΕΔΩ το άρθρο έγραψε ο: John Malathronas

πηγή: Cnn | Φωτογραφία από το Ocean View Ηλίας Κοτσιρέας

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

Ετικέτες:

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...