Το Ελληνικό «θαύμα» κατά του κορονoϊού | άρθρα από την πολύπαθη Ισπανία

Η Cristina Losada γράφει για μία από τις μεγαλύτερες Ισπανικές ιστοσελίδες, την libertad digital. Το τελευταίο άρθρο της είναι ένας ύμνος για το Ελληνικό θάυμα που συντελείται αυτές της ημέρες… Αξίζει να το διαβάσουμε

Πρέπει να βρείτε χρόνο για να ρίξετε μια ματιά στα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή ναι. Αυτή τη φορά διαβάστε όχι από χόμπι αλλά για λόγους επιβίωσης. Μέσα από αυτή την διαδικασία, πρέπει να μάθουμε εμείς οι Ισπανοί πράγματα που δεν δώσαμε βάση, πρέπει να ακούσουμε τους επιστήμονες που ήταν άγνωστοι σε εμάς μέχρι χθες, αλλά και να αξιολογήσουμε την εμπειρία άλλων χωρών και να δούμε τι έκαναν καλά και τι έκαναν λάθος.

Σε αυτό το σημείο η ελληνική περίπτωση πρέπει να επιστήσει την προσοχή και τον θαυμασμό μας. Επειδή η Ελλάδα, ήταν μία χώρα που η κρίση χρέους την έφερε με ένα σύστημα υγείας πιο επισφαλές από το δικό μας (Ισπανικό), με μια αξιοσημείωτη ροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά της, και με όλες τις προβλέψεις να είναι εναντίον της στην μάχη κατά της πανδημίας.

Όμως η Ελλάδα μπόρεσε να ανταπεξέλθει με εξαιρετικό τρόπο στις επιπτώσεις του κορονοϊού στον πληθυσμό της.

Για να πάρετε μια ιδέα. Όταν γράφω, ο επίσημος αριθμός των θανάτων από covid -19 ανά εκατομμύριο κατοίκους στην Ισπανία ανέρχεται σε περίπου 279. Στην Ιταλία, 273. Στην Ελλάδα, στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλά από το 8. Ναι Οκτώ. Η χαμηλή θνησιμότητα, δεν εξηγείτε από το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει νεώτερο πληθυσμό. Το αντίθετο μάλιστα! Το ποσοστό άνω των 65 ετών είναι υψηλότερο από το δικό μας. Όχι πολύ ανώτερο, αλλά ανώτερο. Η Ιταλία έχει ακόμα πιο γερασμένο πλυθησμό. Συγκρίνοντας την Ισπανία με την Ελλάδα, η γερασμένος πληθυσμός θέτει τους Έλληνες σε πιο επικίνδυνη χώρα από την Ισπανία.

Ωστόσο, υπάρχουν τα δεδομένα. Παρά την έναρξη της πανδημίας με χειρότερες συνθήκες στην Ελλάδα, υπάρχουν αυτή την στιγμή αναλογικά λιγότεροι θάνατοι και λοιμώξεις από ό, τι στην Ισπανία και την Ιταλία. Είτε το αποδίδουμε σε καθαρή τύχη είτε πρέπει να υποθέσουμε ότι η στρατηγική του ενάντια στον ιό ήταν καλύτερη. Και είναι καλύτερη από την δική μας! Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δεδομένα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι δεν είναι απολύτως αξιόπιστα; Μπορεί να είναι, αλλά ούτε και οι δύο μας δεν είμαστε 100% αξιόπιστοι.

Οι διαφορές μεταξύ των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης και της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι πολύ μεγάλες. Σε έναν πίνακα δεδομέων που δείχνει τον αριθμό των ημερών που παρέμεινε ανοιχτή η κοινωνία σε κάθε μία από τις τρεις χώρες μεταξύ της πρώτης επιβεβαιωμένης περίπτωσης και του πρώτου θανάτου και τον περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν: το κλείσιμο των σχολείων, το κλείσιμο των καταστημάτων, και το γενικό κλείσιμο υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον χρόνο αντίδρασης!

Χρειάστηκαν περίπου τριάντα ημέρες για την Ιταλία και την Ισπανία να αποφασίσουν για το πλήρες κλείσιμο από τον πρώτο θάνατο από το covid-19. Στην Ελλάδα πήρε έντεκα. Και ενήργησε ακόμη πιο γρήγορα για να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια και να απαγορεύσει μαζικές εκδηλώσεις: μηδέν ημέρες. Επειδή το έπραξε πριν από τον πρώτο θάνατο, και τα κρούσματα στην χώρα δεν είχαν φτάσει καν τα εκατό.

Το είδος κυβέρνησης είναι σημαντικό, σημειώνεται στο άρθρο και επισημαίνεται ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περιφερειακές κυβερνήσεις, ούτε ένας κυβερνητικός συνασπισμός με εσωτερικές διαμάχες. Ούτε εντός της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν κόμματα – όπως οι Podemos στην Ισπανία – τα οποία τείνουν να αντιτίθενται στους τεχνοκράτες και στο κριτήριο των ειδικών. Επίσης, υπάρχει άλλος ένας παράγοντας: Η ελληνική κυβέρνηση είχε σίγουρα επίγνωση του πόσο εύθραυστο ήταν το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν υπερβολική εμπιστοσύνη στα δικά τους συστήματα υγείας».

Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα παρουσιάζουν αυτές τις μέρες εικόνες του χάους που εξαπλώνεται εδώ αλλά και σε άλλες χώρες. Κάποιοι έδειξαν τα πτώματα σε σακούλες που συσσωρεύτηκαν σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Παρόμοιες εικόνες της πατρίδας μας (Ισπανία) φαίνεται να είναι πολύ πιο σεβαστές και ευτυχώς δεν έρχονται στο φως.

Υπάρχει όμως μια γειτονική χώρα, ευρωπαϊκή, για την οποία κανείς δεν μπορεί να βρει σκληρές εικόνες, και δεν είναι άλλη από την Ελλάδα! Σύμφωνα με της αρχές της χώρας αν καθηστερούσαν όσο εδώ τα μέτρα θα υπήρχαν χιλιάδες νεκροί. Στην Ελλάδα, όμως κάποιος ήταν πολύ μπροστά από τις εξελίξεις και γνώριζε. Ας θυμηθούμε πάλι τα δεδομένα. Ελλάδα, 8 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, Ισπανία, 279, Ηνωμένες Πολιτείες, 32.

Διαβάστε το άρθρο (στα Ισπανικά ΕΔΩ)

Άρθρο και στην Ισπανική ιστοσελίδα ΟΚ Diario

Στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ok Diario δημοσιεύεται άρθρο του Pelayo Barro, που κάνει τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ισπανία στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Αρχικά, στο άρθρο, αναφέρεται ότι Ισπανία και Ελλάδα έχουν κοινωνίες με παρόμοια έθιμα, μεσογειακό κλίμα και παρόμοιες πληθυσμιακές πυραμίδες, αλλά στην Ισπανία καταγράφονται πλέον πάνω από 13.000 θάνατοι λόγω του κορωνοϊού, ενώ στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί μόνον 68 μέχρι πριν από λίγες μέρες. Η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, από τον πρώτο κιόλας θάνατο, υπήρξε κομβικής σημασίας: ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιόρισε την κυκλοφορία των πολιτών ενώ είχαν σημειωθεί 13 θάνατοι.

Τέλος, στο συγκεκριμένο άρθρο σημειώνεται ότι η Ισπανία και Ελλάδα – εκτός από τις διαφορές σε γεωγραφική έκταση και πληθυσμό (45,6 εκατ. και 10,7 εκατ. αντίστοιχα) – είναι δύο χώρες που μοιάζουν πολύ ως προς την κοινωνική τους δομή, το προσδόκιμο ζωής (83 έτη και 80 έτη αντίστοιχα), το κλίμα και τις κοινωνικές συνήθειές τους. Ωστόσο, ο χρόνος αντίδρασης κάθε χώρας στην πανδημία του κορωνοϊού ήταν διαφορετικός, όπως και τα αποτελέσματα αυτής της αντίδρασης: 135.032 κρούσματα στην Ισπανία έναντι 1.673 στη Ελλάδα, και 13.055 θάνατοι έναντι 68 πριν από λίγες ημέρες.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...