Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο είναι έτοιμο για την πρώτη του πτήση

Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο πρόκειται να πετάξει για πρώτη φορά.

Το Cessna Caravan, εξοπλισμένο με ηλεκτρικό κινητήρα, αναμένεται να πετάξει για 20-30 λεπτά πάνω από την πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Το αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει εννέα επιβάτες, αλλά ένας δοκιμαστικός πιλότος θα αναλάβει μόνο την εναρκτήρια πτήση, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 114 μίλια / ώρα (183 χλμ. / ώρα). Ο κατασκευαστής κινητήρων, magniX, ελπίζει ότι το αεροσκάφος θα μπορέσει να τεθεί σε εμπορική υπηρεσία έως το τέλος του 2021 και να έχει εμβέλεια 100 μιλίων.

Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο είναι έτοιμο για την πρώτη του πτήση
Με την υποστήριξη του κινητήρα της MagniX, το Cessna Caravan θα είναι το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος που θα πετάξει μέχρι στιγμής. Φωτογραφία: magniX

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, η αεροπορία ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές εκπομπών άνθρακα που οδηγούν το κλίμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές εταιρείες εργάζονται στη δημιουργία ηλεκτρικών αεροπλάνων, αν και θα απαιτηθούν σημαντικές ανακαλύψεις στη μείωση του βάρους των μπαταριών προτού μεγάλα αεροπλάνα μπορούν να πετάξουν σημαντικές αποστάσεις μόνο με ηλεκτρική ενέργεια. Άλλες πηγές ενέργειας που δοκιμάζονται περιλαμβάνουν στοιχεία καυσίμου υδρογόνου και βιοκαύσιμα.

Η αεροπορική βιομηχανία έχει προσπαθήσει σε μεγάλο βαθμό για να διασφαλίσει την ασφάλεια, αλλά η magniX ελπίζει ότι με τον εκσυγχρονισμό ενός υπάρχοντος αεροπλάνου η διαδικασία πιστοποίησης μπορεί να επιταχυνθεί. Ένα μικρότερο υδροπλάνο με κινητήρα magniX ολοκλήρωσε μια σύντομη πτήση τον Δεκέμβριο.

Τον Ιούνιο του 2019, μια άλλη εταιρεία, η Ampaire, πέταξε ένα αεροσκάφος που τροφοδοτείται από έναν υβριδικό κινητήρα ηλεκτρικών ορυκτών καυσίμων πάνω από την Καλιφόρνια. Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας UBS δήλωσαν εκείνη την εποχή ότι η αεροπορική βιομηχανία θα κινηθεί προς υβριδικούς και ηλεκτρικούς κινητήρες για διαδρομές μήκους κάτω των 1.000 μιλίων πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πιστεύουν πολλοί.

Ο Roei Ganzarski, Διευθύνων Σύμβουλος της magniX, δήλωσε ότι τα τρέχοντα αεροπλάνα ήταν και τα δύο δαπανηρά και πολύ ρυπογόνα. «Τα ηλεκτρικά αεροπλάνα θα έχουν 40% -70% χαμηλότερο κόστος λειτουργίας ανά ώρα πτήσης», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι οι αερομεταφορείς θα μπορούν να πετούν περισσότερα αεροπλάνα σε μικρότερα αεροδρόμια χωρίς επιβλαβείς εκπομπές CO2»

Ο Ganzarski είπε ότι η εταιρεία πίστευε ότι όλες οι πτήσεις μικρότερες από 1.000 μίλια θα ήταν εντελώς ηλεκτρικές σε 15 χρόνια. Αλλά είπε: «Η πυκνότητα [ενέργεια] μπαταρίας δεν είναι εκεί που θα θέλαμε να τη δούμε. Ενώ είναι καλό για εξαιρετικά μικρές πτήσεις 100 μιλίων σε ένα αεροσκάφος μετασκευής και πάνω από 500 μίλια σε ένα νέο αεροσκάφος σχεδιασμού όπως το Alice, υπάρχει αρκετό ανεκμετάλλευτο δυναμικό στις μπαταρίες. Τώρα που το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος έχει πετάξει ηλεκτρικά, οι εταιρείες μπαταριών αρχίζουν να εργάζονται πιο επιμελώς σε λύσεις μπαταριών που είναι έτοιμες για αεροδιαστημική».

Μεταξύ των άλλων εταιρειών που αναπτύσσουν ηλεκτρικά αεροσκάφη είναι η Zunum Aero, η οποία κατασκευάζει ένα αεροσκάφος 27 θέσεων με εμβέλεια 680 μιλίων, και ο κατασκευαστής κινητήρων Rolls-Royce, του οποίου το πρόγραμμα Accel στοχεύει να παράγει το ταχύτερο ηλεκτρικό αεροπλάνο μέχρι σήμερα. Ωστόσο, τον Απρίλιο, η Rolls-Royce και η Airbus ακύρωσαν τα σχέδιά τους για υβριδικά ηλεκτρικά αεροσκάφη. Η γερμανική εταιρεία Lilium εργάζεται σε πενταθέσιο ηλεκτρικό αεροπορικό ταξί.

Το Cessna Caravan που χρησιμοποιείται από το magniX είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα αεροπλάνα μεσαίας εμβέλειας στον κόσμο, με περισσότερα από 2.600 να λειτουργούν σε 100 χώρες. Η πρώτη πτήση έχει οριστεί για τις 8 π.μ. ώρα Ειρηνικού (1500 GMT) την Πέμπτη 4 Ιουνίου, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Πηγή: theguardian.com

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...