Τουρκία | Παίζοντας με 80εκ ανθρώπους

Τούρκος γιατρός πιστεύει ότι θα νοσήσει το 60% του πληθυσμού της γειτονικής χώρας.

Καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του παρέμειναν στα μηδενικά κρούσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας αρνήθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις στη χώρα, ισχυρισμός που προβλήθηκε ενάντια σε αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ταξιδιώτες στην Τουρκία είχαν μολυνθεί εκεί. Ο Ergin Kocyildirim, παιδιατρικός καρδιορθοχαρικός χειρουργός στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίττσμπουργκ, έγραψε ένα λαμπρό δοκίμιο που περιγράφει τον ισχυρισμό της τουρκικής κυβέρνησης και ότι έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό κιτ δοκιμών όσο και το δόλιο των ισχυρισμών του Ερντογκάν.

Όταν αντιμετωπίσαν οι κυβερνώντες της γειτονικής χώρας τόσο την τοπική όσο και διεθνή δυσπιστία σχετικά με το γιατί ο κοροναϊός θα παρακάμψει την Τουρκία, οι τουρκικές αρχές υιοθέτησαν μια διπλή προσέγγιση. Όπως και στην Κίνα, συνέλαβαν τους καταγγέλλοντες. Πέρασαν απλές καταστολές, καθώς οι πάντες στο κρατικό ελεγχόμενο τουρκικό Τύπο επέμειναν ότι τα τουρκικά γονίδια έκαναν τους περισσότερους τουρκικούς λαούς ανοσοποιημένους. Πολλοί Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένου του Ερντογάν, υιοθετήσαν την έννοια της ισλαμικής και τουρκικής υπεροχής, έναντι όλων των υπολοίπων λαών.

Τι θα μπορούσε να έχει παρακινήσει τον Ερντογάν να πει όμως ψέματα για τον κοροναϊό και με αυτό τον τρόπο να παίζει με τη ζωή 80 εκατομμυρίων Τούρκων;

Ένα βασικό μέρος της όλης αντίδρασης μπορεί να είναι ο επικίνδυνος συνδυασμός της αλαζονείας και της άγνοιας του Ερντογάν. Η αλαζονεία του Τούρκου ηγέτη αντανακλάται στην βασική αρχή του ότι δεν γίνεται να δεχτεί κριτική. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η τουρκική αστυνομία φυλάκισε κατά μέσο όρο 4.500 ανθρώπους κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2017, με τις κατηγορίες της προσβολής του Τούρκο υηγέτη ή της επίκρισής του ή ακόμα και να μιλήσει για τη διαφθορά του. Το 2018, το καθεστώς Ερντογάν ξεκίνησε 26.000 νέες υποθέσεις.

Οι ρωγμές του συστήματος άρχισαν να εμφανίζονται στην τουρκική οικονομία, αλλά ακόμα και τότε ο Ερντογάν δεν έκανε καμία προσπάθεια να δεχθεί τις καλοπροαίρετες επικρίσεις. Αλλά και η άγνοια του τούρκου ηγέτη δεν είναι μυστικό, καθώς η καταστολή του ελεύθερου Τύπου σήμαινε ότι τα επιζήσαντα μέσα ενημέρωσης απλώς ενισχύουν τις θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες πιστεύουν ο Ερντογάν και οι κορυφαίοι βοηθοί του, όπως οι Εβραίοι που τους στοχεύουν με τηλεκινητική ή οι ομάδες μεταναστών και προσφύγων που εισέρχονται στην τουρκική επικράτεια είναι απόδειξη της ισραηλινής κατασκοπείας. Η τουρκική κατηγορία ότι οι οπαδοί του εξορισμένου θεολόγου Fethullah Gülen συνέβαλαν στην εξάπλωση του ιού είναι πιθανό να υπάρχει στην γειτονική χώρα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ένα μεγαλύτερο κίνητρο μπορεί να είναι ο φόβος. Ενώ ακόμα και τώρα η δημοτικότητα του Ερντογάν, παραμένει σε υψηλό επίπεδο καθώς οι συντηρητικές οικογένειες από την Ανατολική καρδιά της Τουρκίας αναπτύσσονται σε μέλη, σε σχέση με τους εξευρωπαϊσμένους Τούρκους από την κεντρική Κωνσταντινούπολη και τις ακτές της Μεσογείου, η οικονομία παραπαίει.

Το 2010, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα είναι μία από τις δέκα πρώτες οικονομίες του κόσμου από το έτος 2023. Ακόμη και πριν από τον κορονοϊό, όμως η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς η διαφθορά, ο νεποτισμός, οι πολιτικές παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις και η ευρεία κακοδιαχείριση έχουν συνδυάσει την αποστολή εμπιστοσύνης στην οικονομία της Τουρκίας στην φυγή κεφαλαίων από την χώρα

Καθώς η οικονομία της Τουρκίας λοιπόν καταρρέει, τα μέσα αποφυγής της καταστροφής μειώνονται. Η λεηλασία του κυπριακού φυσικού αερίου ήταν μια στρατηγική, αλλά ακόμα κι αν τα τουρκικά εξερευνητικά πλοία κατάφερναν να το κάνουν ενάντια στην διεθνή κοινότητα, θα έπερνε ακόμα και χρόνια να φέρουν το φυσικό αέριο στην αγορά. Αυτό που φοβάται πραγματικά ο Erdoğan είναι η κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Το 2018, η τουρκική τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις πριν από ένα χρόνο, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει 50 εκατομμύρια τουρίστες, ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό κατά τουλάχιστον 20%.

Προσθέστε στο μείγμα την επένδυση της Τουρκίας ύψους περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, και στον οποίο ο Ερντογάν και η οικογένειά του έχουν επενδύσει έντονα. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν προσπάθησε να μειώσει τις αναφορές της επιδημίας, προκειμένου να ενθαρρύνει τους τουρίστες στο να συνεχίσουν να επισκέπτονται την χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, επιδίωξε όχι μόνο να περάσει τους Ρώσους, αλλά και τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς για ανόητους, αλλά έμμεσα με την επίσκεψη τους στην Τουρκία απειλούσε τη ζωή τους λόγω της πανδημίας.

Δυστυχώς για την Τουρκία, θα είναι οι Τούρκοι που πληρώνουν περισσότερο την τιμή καθώς η Τουρκία απειλεί να γίνει το επόμενο μεγάλο σύμπλεγμα του ιού. Ένας Τούρκος γιατρός εκτιμά ότι μπορεί να μολυνθεί μέχρι και το 60% των Τούρκων και ότι ο Ερντογάν επιβραδύνει τα τέστ για να αποτρέψει την αποκάλυψη της κλίμακας της καταστροφής. Οι θάνατοι ήταν αναπόφευκτοι, αλλά η ανέντιμη στάση του Ερντογάν πιθανότατα θα προκαλέσει πολλούς χιλιάδες επιπλέον θανάτους στη χώρα του, που προστέθηκαν στις δεκάδες Τουρκία που έχουν ήδη βιώσει, αλλά δεν θα αναφέρουν επίσημα..

άρθρο του Michael Rubin μελετητή στο American Enterprise Institute (AEI) στην αμερικάνικη ιστοσελίδα nationalinterest.org

Τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην χώρα

Εκατοντάδες Τούρκοι σχηματίζουν ουρές έξω από αρωματοπωλεία στην Άγκυρα και τη Σμύρνη, για να αγοράσουν χύμα κολόνια που -σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν- καταπολεμά τον κορονοϊό.

Ακόμα και τώρα η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο κορονοϊός άργησε να φτάσει στη χώρα, χάρη στα έγκαιρα μέτρα που λήφθηκαν, ειδικά στα διεθνή αεροδρόμια, με τις απαγορεύσεις πτήσεων από και προς τις ενδημικές χώρες, αλλά και την τοποθέτηση θερμικών καμερών που καταγράφουν όσους επισκέπτες έχουν πυρετό.

Ωστόσο, οι θερμικές κάμερες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να περάσουν στη χώρα φορείς του κορονοϊού -Τούρκοι από το εξωτερικό ή τουρίστες- που, όμως, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ειδικά, όταν πρόκειται για μία χώρα που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες όλο το χρόνο.

Το… μυστηριώδες τεστ που είναι το καλύτερο στον κόσμο κατά την τουρκική κυβέρνηση

Εκτός από τα έγκαιρα μέτρα, η κυβέρνηση Ερντογάν… καμαρώνει και για το δικό της τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, το οποίο είναι το πιο γρήγορο από όλα όσα έχουν παραχθεί, καθώς δίνει αποτέλεσμα σε μόλις 90 λεπτά. Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι είναι το πλέον αξιόπιστο με ποσοστό 99,6%. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί – ενώ χρειάζονται μόλις 90 λεπτά για το αποτέλεσμα- τα τεστ από όλα τα νοσοκομεία της χώρας πρέπει να αποστέλλονται σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο της Άγκυρας, όπου γίνεται η επεξεργασία τους; Μήπως, για να είναι και το μοναδικό νοσοκομείο που ελέγχει τα αποτελέσματα; Στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί και νοσηλευτές από οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο που θα λάβουν τα αποτελέσματα του εκάστοτε ασθενή, δεν θα μπορούν να ελέγξουν αν για παράδειγμα το τεστ ήταν όντως αρνητικό. Αυτό σημαίνει, ότι η πνευμονία που θα οφείλεται στην κορονοϊό, θα καταγραφεί ως περιστατικό απλής πνευμονίας. Και φυσικά, στην περίπτωση που ο ασθενής καταλήξει, η αιτία θανάτου του θα είναι η πνευμονία και όχι ο κορονοϊός!

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...