Τραγωδία στο Ιράν | Ιρανική φρεγάτα χτύπησε με πύραυλο πλοίο υποστήριξης, 20 νεκροί

Το Ιράν αυξάνει τον αριθμό των θανάτων από την εκτόξευση πυραύλου σε 19 όλοι τους ναυτικοί. Πιο συγκεκριμένα ο ιρανικός στρατός αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε κατά λάθος μια πυραυλική επίθεση σε ένα ναυτικό πλοίο που συμμετείχε σε άσκηση στον Κόλπο του Ομάν και σκότωσε 19 ναυτικούς ενώ τραυματίσε ακόμα 15.

Η δήλωση της Δευτέρας αύξησε δραστικά τον αριθμό των νεκρών στο περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα την Κυριακή.

Νωρίτερα αναφορές κρατικών μέσων του Ιράν ανέφεραν ότι το Konarak, ένα πλοίο υποστήριξης Hendijan, ήταν πολύ κοντά σε έναν στόχο κατά τη διάρκεια μιας άσκησης την Κυριακή. Το σκάφος είχε θέσει στόχους για την ανάπτυξη της άσκησης. Ανέφερε ότι ο πύραυλος χτύπησε το σκάφος κατά λάθος.

Το περιστατικό

Ένας ιρανικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής άσκησης στον Κόλπο του Ομάν και χτύπησε ένα πλοίο υποστήριξης το οποίο ήταν κοντά στο στόχο του, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ναυτικόυς και τραυμάτισε άλλους 15, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ την περίοδο αυτή.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή κοντά στο λιμάνι του Γιασκ, περίπου 1.270 χιλιόμετρα (790 μίλια) νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο πύραυλος χτύπησε το Konarak, ένα πλοίο υποστήριξης κατηγορίας Hendijan, που συμμετείχε στην άσκηση.

Η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου ως ατύχημα, λέγοντας ότι ο Konarak παρέμεινε πολύ κοντά στον στόχο. Το Konarak είχε βάλει στόχους στο νερό για να πυροδοτηθούν οι πύραυλοι στο πλαίσιο της άσκησης, ανέφερε.

Ένα τοπικό νοσοκομείο δέχθηκε συνολικά 12 ναυτικούς και αντιμετώπισε άλλους τρεις με ελαφρές πληγές, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το σκάφος ήταν ολλανδικής κατασκευής μήκους 47 μέτρων (155 πόδια) και ήταν σε υπηρεσία στο ναυτικό του Ιράν από το 1988 ενώ είχε χωρητικότητα 40 τόνων. Μεταφέρει συνήθως πλήρωμα 20 ναυτικών.

Το Ιράν πραγματοποιεί τακτικά ασκήσεις στην περιοχή, στο στρατηγικό Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου μέσω του οποίου διέρχεται το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου. Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί την περιοχή, δεν έχει σχολιάσει το γεγονός μέχρι αυτή την ώρα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης σπάνια αναφέρουν περιστατικά που έχουν σχέση με τον στρατό της χώρας, κατά τη διάρκεια των ασκήσεών του, σηματοδοτώντας τη σοβαρότητα του συμβάντος. Αυτό το περιστατικό έρχεται επίσης εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2018 και επέβαλε συντριπτικές κυρώσεις στη χώρα.

με πληροφορίες από το AP | φωτογραφία AP

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 7 Μαΐου η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 με το γλυκό όνομα “Super Flower Moon”

Καβάλα: νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις με άγνωστο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας αλλά και δρόμοι προς το θέατρο των Φιλίππων

Ένα μεγάλο οικοδόμημα, που το μέγεθός του το ανάγει στην κατηγορία των δημοσίων κτηρίων και για το οποίο μέχρι σήμερα...

Όλη η λίστα με τους κωδικούς των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Γέφυρα 2: Από 5 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου οι αιτήσεις. Εως 90% το ποσοστό επιδότησης.

Άρθρο της Μαρίας ΔαλκίτσηΟικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση Επιχειρηματικών δανείων. Πως αντιμετωπίζονται...