Τσίπρας: Δεν θα στηρίξουμε εύνοιες και ολιγωρίες

Στην ομιλία του στην βουλή ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε την πανδημία αλλά και για νέα μέτρα που πρέπει άμμεσα να ληφθούν, στηρίζοντας την κυβέρνηση ταυτόχρονα στα περιοριστικά μέτρα που έχουν παρθεί.

Την ξεκάθαρη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ωστόσο κατηγορηματικός ότι το κόμμα του δε θα στηρίξει εύνοιες, ολιγωρίες, λάθη και αδικίες, κάνοντας εκτενή αναφορά στη συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία για την παροχή κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με διπλάσια χρέωση. 

«Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά οφείλουμε να προστατέψουμε και τη δημοκρατική λειτουργία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Cpovid-19.

Σημείωσε ότι το βασικό είναι να προστατευτούν οι άνθρωποι. Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους, κάνοντας το, όπως «συχνά καταγγέλλουν», χωρίς τα απαραίτητα εφόδια. Αυτοί οι άνθρωποι, επεσήμανε, «δίνουν σε όλους μας μαθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης». 

Υπογράμμισε ότι θα κριθούμε όλοι για όλα, όταν έρθει η ώρα, όμως τώρα προέχει η μάχη της ζωής, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με το λόγο και την πράξη του «παρών» από την πρώτη μέρα. «Μακάρι το 1/10 της υπευθυνότητας που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κρίση, να το επιδεικνύατε κι εσείς σε κρίσιμα εθνικά θέματα», είπε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ενθάρρυνα και εγώ να προχωρήσουμε τα αυστηρά μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «στηρίζουμε το υγειονομικό προσωπικό, τους επιστήμονες, τους ανθρώπους του μόχθου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σιωπούμε, ιδίως όταν ακούμε τους ανθρώπους στα νοσοκομεία, τους “ήρωες” να βγάζουν κραυγές αγωνίες ότι ακόμη δεν έχουν στηριχθεί με το κατάλληλο υλικό για αυτή τη μάχη και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα και ευχαριστώ όσους το πράττουν. Ωστόσο, τα μέτρα δεν αρκούν, μας δίνουν λίγο χρόνο μόνο για να καλύψουμε κενά. Πράγματι, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα θετικό νούμερο, όσο θετικό μπορεί να είναι ένα νούμερο, όταν κανείς μιλάει για θανάτους. Ωστόσο, οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, καθώς ούτε οι επιστήμονες γνωρίζουν επακριβώς πώς θα εξελιχθεί η νόσος», επεσήμανε ακόμη ο κ. Τσίπρας και ανέφερε σειρά μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Κανένας δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιόπιστη φροντίδα. Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία του υγειονομικού προσωπικού και πρέπει να αυξήσουμε της διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας και αυτό προβλέπει στελέχωση από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά προβλέπει και επίταξη ιδιωτικών μονάδων. Σήμερα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δίνουν τη δυνατότητα σε ασθενείς που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το τεστ εισπράττοντας 10 φορές παραπάνω. Να γίνει γενική διαχείριση με επίταξη, με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι κερδοσκοπίας. Πήγε στο διπλάσιο το κόστος μιας κλίνης. Δεν είναι λογικό».

«Οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι κάτι αναγκαίο και πρέπει να γίνει γρήγορα. Ολοκληρώστε τις. Εμείς δεν τις θεωρούμε επαρκείς, ζητήσαμε 4.000 προσλήψεις. Τώρα είναι ώρα να επενδύσουμε στο ΕΣΥ. Αναφορικά με το τεστ, αν και δεν είμαστε ειδικοί, όλοι λένε πως τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνουν μαζικά τεστ, ώστε όλα τα ύποπτα κρούσματα να ελεγχθούν. Στον τομέα αυτό έχουμε μία σημαντική υστέρηση», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δήλωσε πως πρέπει «να ενταχθούν άμεσα τα Κέντρα Υγείας, οι τοπικές μονάδες, οι συμβεβλημένοι ιδιώτες γιατροί κλπ. Θα προσφέρει στους ασθενείς μια ελπίδα», ενώ, ζητώντας κινητές μονάδες υγείας, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της 41χρονης από την Καστοριά και της ηλικιωμένης στα Γλυκά Νερά που πέθαναν μόνες στα σπίτια τους και είπε ότι τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να επαναληφθούν. Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται ειδική μέριμνα για «κάποιους συμπολίτες μας που είναι πιο ευάλωτοι από τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας (Μετανάστες, Ρομά, Γηροκομεία κλπ), πρέπει να γίνει κάτι».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο. «Κινδυνεύουμε όσες θυσίες έχουν γίνει τα χρόνια της κρίσης να χαθούν. Βέβαια μιλάμε για ένα παγκόσμιο γεγονός. Να φροντίσουμε ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες», είπε. 

«Ακούμε για την “ανοσία της αγέλης” και στην οικονομία, κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν και μετά να βοηθήσουμε όσες καταφέρουν να αντέξουν. Αυτό είναι ένα σχέδιο με μόνους κερδισμένους τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά στην αντιπαράθεση στην Ευρώπη για το ευρωομόλογο», υπογράμμισε.

«Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα γιατί αυτή τη φορά δεν αποτελούμε εξαίρεση. Είναι συμμετρική η κρίση. Ευτυχώς δεν είμαστε σε μνημόνια, ούτε σε πιστοληπτική γραμμή και έχουμε ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Να κάνουμε ότι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη και όχι λιγότερα. Να αξιοποιήσουμε την κρίση και να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και να διεκδικήσουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ένα σας λέω, δαπανήστε. Να πείτε στους τραπεζίτες να ανοίξουν τις κάνουλες και να χρηματοδοτήσουν καμιά επιχείρηση, όπως επίσης να πράξετε κι εσείς το ίδιο με την προστασία της α’ κατοικίας και να δώσετε παράταση για τουλάχιστον ένα χρόνο», σημείωσε στο κλείσιμο της παρέμβασής του.

πηγή: efsyn.gr | Φωτογραφία Intime News

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...