Βρετανία και Ιαπωνία δίνουν χέρι βοηθείας στην Τουρκία

Η Άγκυρα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία swap ύψους 10+10 δισ. δολαρίων με τις Κεντρικές Τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, αναφέρει ο τουρκικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Habertürk.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ανακοίνωση της οικονομικής συμφωνίας θα γίνει την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα εγκαινιάσει μαζί με τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το νέο γιγαντιαίο νοσοκομείο στην περιοχή Μπασάκσεχιρ στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Το νοσοκομείο Μπασάκσεχιρ, που θα είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε αριθμό μονάδων ΜΕΘ, με περίπου 3.000 κλίνες και 90 χειρουργεία, είναι προϊόν τουρκο-ιαπωνικής κοινοπραξίας.

Σε συνέντευξή του το περασμένο Σαββατοκύριακο στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Διοικητής της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ουισάλ είχε παραδεχτεί ότι η τράπεζά του βρίσκεται σε διάλογο με τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών για συμφωνίες swap. Δεν αποκάλυψε ωστόσο με ποιες χώρες διεξάγονται οι συνομιλίες.

Η άμεση εύρεση πόρων φαίνεται να είναι απαραίτητη για την Τουρκία, καθώς τα καθαρά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας σε συνάλλαγμα μειώθηκαν στα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 13% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Haberturk, η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με συνολικά τέσσερα κράτη για συμφωνίες swap. Οι συνομιλίες με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών απέτυχαν επειδή η Τουρκία δεν είχε στην κατοχή της ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας

Η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει ξένα κεφάλαια για να στηρίξει την οικονομία της απέναντι στις επιπτώσεις από την πανδημία του κοροναϊού και να αποκαταστήσει τα εξαντλημένα αποθέματα ξένου νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, τα οποία έχουν μειωθεί επικίνδυνα αφού οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας προσπάθησαν να στηρίξουν την λίρα στην πορεία διολίσθησής της τους τελευταίους μήνες.

Οι φήμες περί σύναψης συμφωνιών swap εκ μέρους της Τουρκίας είχαν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της τουρκικής λίρας η οποία άρχισε σήμερα να ανακάμπτει. Το τουρκικό νόμισμα αυξήθηκε κατά 0,4% και έφτασε στο 6,85, από το χαμηλό όλων των εποχών των 7,269 ανά δολάριο που είχε φτάσει στις 7 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Στις 7 Μαΐου η τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 με το γλυκό όνομα “Super Flower Moon”

Καβάλα: νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις με άγνωστο δημόσιο κτήριο της αρχαιότητας αλλά και δρόμοι προς το θέατρο των Φιλίππων

Ένα μεγάλο οικοδόμημα, που το μέγεθός του το ανάγει στην κατηγορία των δημοσίων κτηρίων και για το οποίο μέχρι σήμερα...

Όλη η λίστα με τους κωδικούς των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση

Γέφυρα 2: Από 5 Απριλίου μέχρι 9 Μαΐου οι αιτήσεις. Εως 90% το ποσοστό επιδότησης.

Άρθρο της Μαρίας ΔαλκίτσηΟικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση Επιχειρηματικών δανείων. Πως αντιμετωπίζονται...