Χριστούγεννα: Άκρως Οικογενειακά!

#εργοθεραπεία #special yoga από την Ευαγγελία Κωνσταντινίδου ιδιοκτήτρια του Open Therapy

Χριστούγεννα: Άκρως Οικογενειακά!

Χριστούγεννα, μια λέξη γεμάτη συναισθήματα και μαγεία. Είναι τόσο όμορφα και τόσο πολλά αυτά που συμβαίνουν την περίοδο των Χριστουγέννων για όλους μας. Δρόμοι στολισμένοι, φωτάκια, χριστουγεννιάτικά δέντρα, φαγητά, γλυκά και δώρα. Η πραγματική μαγεία όμως κρύβεται αλλού. Κρύβεται εκεί που υπάρχει η αληθινή και ουσιώδης αγάπη. Και ποια είναι μεγαλύτερη αγάπη από την αγάπη από και προς τα παιδιά μας;

Πως μπορούμε λοιπόν την περίοδο των Χριστουγέννων, να προσφέρουμε στα παιδιά μαζί με την αγάπη μας, πολλή χαρά και αξέχαστες στιγμές; Αγχωνόμαστε και σκεφτόμαστε τι θα τους πάρουμε, που θα τους πάμε βόλτα? Θέλουμε το καλύτερο για αυτά. Πάντα θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Όμως τελικά εμείς οι μεγάλοί χρειάζεται να σκεφτούμε με πιο απλό τρόπο. Με εκείνο τον τρόπο που σκέφτονται και οι μικροί μας φίλοι.

Τα παιδιά φυσικά και εντυπωσιάζονται από τα αγαπημένα τους παιχνίδια και τα χριστουγεννιάτικα μέρη που δεν έχουν πάει. Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο πάντα σε όλα αυτά τα όμορφα που κάνουμε για τα παιδιά μας δεν είναι κανένα αγαθό υλικό παρά εμείς μαζί με τα παιδιά μας. Όσο περίεργο και να σας φαίνεται πολλαπλασιαστής της χαράς τους είμαστε εμείς, οι μεγάλοι!! Εμείς, οι γονείς, οι θείοι-θείες, οι παππούδες-γιαγιάδες, οι νονοί.

Χριστούγεννα: Άκρως Οικογενειακά!

Με ποιο τρόπο;
Με το να γίνουμε οι μεγάλοι ξανά μικροί, παίζοντας! Χρειάζεται λοιπόν συνειδητά να αποφασίσουμε ότι αυτή την μέρα ή την ώρα ή εκείνο το δεκάλεπτο της ημέρας που θα παίξουμε να είμαστε σε πραγματικό χρόνο δίπλα τους. Όχι απλά σωματικά, αλλά ουσιαστικά με όλη μας την ενέργεια και την προσοχή σε αυτό που κάνουμε μαζί τους. Να αφήσουμε για λίγο τα δικά μας θέλω στην άκρη, τα κινητά μας ή οτιδήποτε άλλο.

Τα παιδιά σας περιμένουν και είναι πάντα εκεί για εμάς, εμείς με ποιον τρόπο είμαστε;
Να μην αγχωνόμαστε. Χρειάζεται να σκεφτούμε μόνο ένα πράγμα.. ότι τα παιδιά δεν ζητάνε πολλά. Είναι ολιγαρκή. Θέλουν απλά εμάς, να τους κοιτάμε, να τους μιλάμε, να τους επιβραβεύουμε, να τους λέμε κάτι καινούργιο. Πριν παίξουμε μαζί τους ή κατασκευάσουμε κάτι ή μαγειρέψουμε ή τους πάμε βόλτα κάπου, τους μιλούμε με λογάκια απλά και καθαρά όπως «ξέρεις, τώρα θα είμαστε μαζί και εγώ είμαι εδώ για σένα να κάνουμε ότι θες…». Χρειάζεται να μείνουμε πιστοί στην υπόσχεση μας για όσο χρόνο έχουμε πει είτε είναι 5, 10, 20 λεπτά είτε κάποιες ώρες.

Προσπαθούμε όσο είμαστε με το παιδί να αποφύγουμε πηγές διάσπασης π.χ. κινητό, μαγείρεμα, πλυντήριο, τηλεόραση ή συζήτηση με συνομήλικους μας. Η χαρά τους αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων διπλασιάζετε αν τους προτείνουμε και κάποια διαφορετική δραστηριότητα από αυτές που κάνουμε συνήθως. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις παρακάτω δραστηριότητες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού μας. Αν το παιδάκι μας δυσκολεύεται να συμμετάσχει σε κάποιο από τα παρακάτω ή στο οτιδήποτε άλλο φτιάχνουμε ή παίζουμε, το ενθαρρύνουμε με όμορφα λογάκια και με το χαμόγελο μας.

Δραστηριότητες:

  • Παίξτε με τα παιχνίδια του παιδιού που ήδη έχει και φτιάξτε ιστορίες. Εμπλακείτε στην ιστορία του ρωτώντας το παιδί τι ρόλο θα πάρετε. Το παιδί θα σας κατευθύνει. Ξέρει καλύτερα από εμάς.
  • Διοργανώστε οικογενειακές βραδιές επιτραπέζιων παιχνιδιών ή μόνοι σας με το παιδί (παντομίμα ή κάποιο δικό του υπάρχον επιτραπέζιο).
  • Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με υλικά απλά όχι πολύ ακριβά που μπορείτε να αγοράσετε (χαρτί, κόλλα, ψαλίδια, νερομπογιές) ή υλικά που μπορείτε να πάτε και να συλλέξετε από την φύση (φύλλα δέντρων, κουκουνάρια κτλ.)
  • Γράψτε μέσα ευχές για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και βάλτε τες κάτω από το δέντρο.
  • Δημιουργείστε την αίσθηση του Άγιου Βασίλη γράφοντας ένα γράμμα ή ετοιμάζοντας κουλουράκια για την επίσκεψη του. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχει το ίδιο το παιδί μέσα στον μύθο.
  • Μαγειρέψτε μαζί κάποιο φαγητό ή γλυκό. Εξηγείστε του τα βήματα. Υιοθετήστε το ρόλο του βοηθού και αφήστε τα παιδιά να γίνουν οι μάγειρες.
  • Διαβάστε παραμύθια τοποθετώντας μια κουβέρτα τριγύρω σας. Αυτό δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας.
  • Μάθετε χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια και τραγουδήστε μαζί τους.
  • Δημιουργείστε χορευτικά παιχνίδια μαζί του. Βάλτε μουσική και χορέψτε μαζί του.
  • Δωρίστε ρούχα και φαγητά. Μιλήστε στο παιδί για την αλληλεγγύη και πως κάποια παιδιά δεν έχουν παιχνίδια και ρούχα. Τυλίξτε μαζί κουτιά, βάλτε κορδέλα και δωρίστε σε κάποιο ίδρυμα. Δώστε τα σε μία οικογένεια που έχει ανάγκη.

Απλές οδηγίες:

Εξηγείστε στο παιδί τα υλικά, τα βήματα, το μέρος που θα πάτε. Αφήστε το να έρθει σε επαφή με την δραστηριότητα ή το μέρος που θα πάτε και ξεκινήστε συζήτηση μαζί του. Κάντε ερωτήσεις για την κατασκευή, ή για κάτι που τον ενδιαφέρει ή για το μέρος. Βάλτε το στην διαδικασία να σας ρωτήσει κάτι και αυτό. Αν το δυσκολεύει κάτι στη δραστηριότητα που επιλέξατε βοηθήστε το και υπενθυμίστε το ότι είστε μαζί του σε όλη τη διαδικασία και ότι αυτό, δεν χρειάζεται να αγχώνεται γιατί απλά διασκεδάζετε και περνάτε όμορφα.

Χριστούγεννα: Άκρως Οικογενειακά!

Μην ξεχνάτε τα παιδιά αναζητάνε την προσοχή μας, το ζεστό μας χαμόγελο τους ηρεμεί και τους δημιουργεί ασφάλεια. Τέλος, θυμηθείτε να τον ευχαριστήσετε που κάθισε μαζί σας και που περάσατε πολύ ωραία. Να είστε έτοιμοι να δεχτείτε ένα πανέμορφο γούρλωμα ματιών και ένα σκαστό χαμόγελο.

Σαν εργοθεραπεύτρια σας διαβεβαιώνω πως η αυτοπεποίθηση του παιδιού σας θα αυξηθεί και πως θα κάνετε την μέρα του διαφορετική και κυρίως αξέχαστη. Άλλωστε τι είναι πιο σημαντικό απ’αυτό; Τίποτα!!

Γιατί, όπως εγώ έτσι και εσείς σαν ενήλικες σήμερα, τι είναι αυτό που θυμόμαστε τελικά; Ναι, είναι εκείνες οι στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους, τους μεγάλους, που τώρα τις ξαναθυμόμαστε, χαμογελάμε και τις αναπολούμε με μια απέραντη ηρεμία και ομορφιά στο πρόσωπο μας!

Δημιουργείστε στα παιδιά σας τέτοιες αναμνήσεις για να χαμογελάσουν όπως χαμογελάσατε και εσείς σήμερα! Αγκαλιάστε σφιχτά τους δικού σας ανθρώπους.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Σας Ευχαριστώ, Ευαγγελία Κωνσταντινίδου

Χριστούγεννα: Άκρως Οικογενειακά!

Κέντρο Ειδικής Αγωγής & Πολυαισθητηριακής Θεραπείας
Τ. 2511 11 23 89 & 6945 93 45 93
Δαγκλή 10 | Καβάλα

email: info@opentherapy.gr 
www.opentherapy.gr

H Επιστημονική Υπεύθυνη του Open Therapy Κέντρου Ειδικής Αγωγής & Πολυαισθητηριακής Θεραπείας είναι η Ευαγγελία Κωνσταντινίδου η οποία έχει σπουδάσει Εργοθεραπεία στα ΑΤΕΙ Αθηνών, ενώ έχει Μεταπτυχιακό MSc Εξειδίκευσης Αυτισμού στο Πανεπιστήμιο Σκωτίας Strathclyde, είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτων και Eιδικός θεραπευτικού παιχνιδιού, μέλος Play Therapy Greece και μέλος της Play Therapy International. Έχει πιστοποίηση ειδικότητας στο Special Yoga, και είναι μέλος της Yoga Alliance Professionals.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Επίδομα Επιστημόνων – Ποιοι δικαιούνται τα 400 ευρώ, άρθρο της Μαρίας Δαλκίτση

Σημαντικά κίνητρα για επαναπατρισμό μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Προβλέπεται μειωμένος φόρος  50% για εφτά χρόνια  και  απαλλαγή από τεκμήρια αυτοκινήτων  Επιτέλους θεσπίστηκαν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό ανθρώπων...

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια μετά θυμόμαστε, αγωνιζόμαστε, συσπειρωνόμαστε

Μήνυμα μνήμης, αγώνα και συσπείρωσης έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...