ΥΠ.ΕΞ. Τουρκίας: “οι δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ανιστόρητες για την περίοδο του 1919”

101 χρόνια μετά την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η Τουρκία κατήγγειλε Ελληνικό κοινοβούλιο την Τρίτη για τις «αβάσιμες και παραληρητικές δηλώσεις» όπως υποστηρίζει για την περίοδο των τραγικών γεγονότων του 1919. Το κείμενο του ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας βρίσκεται σήμερα σε όλες τις ιστοσελίδες της και τις εφημερίδες.

«Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ιερή ημέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραφρονητικές δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των θεσμικών οργάνων του με το πρόσχημα του εορτασμού της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμφωνούν με ιστορικά γεγονότα ή αξίες του 21ου αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η δήλωση συνεχίζει ξεχνώντας τις θηριωδίες που υπέστει ο Ελληνισμός της Μικτάς Ασίας χαρακτηρίζοντας ως εισβολή την παρουσία του Ελληνικού Στρατού στην Σμύρνη. “Ότι ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στην επαρχία της Σμύρνης μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα.”

«Αυτή η επώδυνη κατοχή μετατράπηκε σε μια προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή που δεν είχε καμία δικαιολογία και ήταν η σκηνή των φρικαλεών».

Ουσιαστικά οι Έλληνες αναφέρει το ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας έχουν διαπράξει τα εγκλήματα πολέμου

«Η ελληνική ηγεσία, η οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τη δική της ιστορία, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα που διέπουν το άρθρο της Συνθήκης της Λωζάνης για εγκλήματα πολέμου. Το άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης καθόρισε ότι οι πράξεις του ελληνικού στρατού που κατέλαβαν την Ανατολία ήταν αντίθετες με τον νόμο του πολέμου», πρόσθεσε.

Η δήλωση συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μια άλλη απόδειξη ότι οι ανεύθυνοι πολιτικοί και οι ριζοσπάστες προσπαθούν να αντιστρέψουν την ιστορία σήμερα», και αναφέρουν πως και ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1934 μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα επίσης είναι υπεύθυνη για τα προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα που κρατά το χέρι της φιλίας που επεκτείναμε όπως στο παρελθόν είναι επίσης αναγκαιότητα να διαβάσουμε σωστά τις αλλαγές του κόσμου. Είναι επίσης αναγκαία η σωστή ανάγνωση των αλλαγών του κόσμου για την Ελλάδα, η οποία επιμένει να είναι αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, να κρατήσουμε το χέρι μας σε φιλία όπως το έχουμε επεκτείνει προηγουμένως».

Η δήλωση καταλήγει πως “Η 19η Μαΐου είναι ένα ορόσημο στην τουρκική ιστορία, την ημέρα που ο Ατατούρκ έφτασε στην πόλη Σαμσούν της Μαύρης Θάλασσας από την Κωνσταντινούπολη το 1919 για να ξεκινήσει τον πόλεμο που μετέτρεψε το έθνος σε σύγχρονη Τουρκία τέσσερα χρόνια αργότερα.”

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Έχεις airBNB; δες τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις φορολόγηση μέχρι και το 100%

Πως μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν την Α κατοικία. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα γέφυρα.

Γράφει η Μαρία Δαλκίτση Οικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον η δυνατότητα επιδότησης δόσης δανείων με...

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, το παρελθόν του,...