Ζωή χωρίς αναπνοή; και όμως ανακαλύφθηκε παράσιτο που ζει χωρίς να αναπνέει αλλάζοντας την ιστορία!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον πρώτο ζωντανό οργανισμό που ζει χωρίς να χρειάζεται οξυγόνο!

Σπουδαία ανακάλυψη από τους επιστήμονες -που, ενδεχομένως, αποδεικνύει ότι υπάρχει ζωή και αλλού στο σύμπαν, ανεξάρτητα από την ύπαρξη οξυγόνου.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, λοιπόν, ανακάλυψε το πρώτο πολυκυτταρικό πλάσμα που ζει χωρίς οξυγόνο. Για την ακρίβεια, δεν μπορεί καν να αναπνεύσει, ακόμη και αν το επιθυμούσε.

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό παράσιτο, το οποίο ζει σε ιστό σολομού και έχει εξελιχθεί έτσι, ώστε να μη χρειάζεται οξυγόνο. Το Henneguya salminicola, όπως λέγεται, δεν έχει μιτοχόνδρια, αλλά ούτε και τα γονίδια και τις πρωτεΐνες εκείνες, που απαιτεί η αναπνοή.


Και επειδή μπορεί να μην καταλαβαίνετε τι γράφει οι επιστήμονες αναφέρουν πως:

«Η ανακάλυψή μας δείχνει πως η αερόβια αναπνοή, μία από τις πιο σημαντικές μεταβολικές οδούς, δεν είναι δεδομένη για όλα τα ζώα» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS. 

«Πρόκειται για μία τέλεια απλοποίηση, που αποδεικνύει πως κάποιες φορές, το λίγο είναι πολύ», δήλωσε ο Στίβεν Άτκινσον, επικεφαλής επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Όρεγκον και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας. 

«Όταν σκεφτόμαστε τα ζώα, φανταζόμαστε πολυκυτταρικά πλάσματα, που χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν, σε αντίθεση με πολλούς μονοκύτταρους οργανισμούς όπως τα πρώτιστα και τα βακτήρια», τόνισε ο ίδιος στο CNN, προσθέτοντας: «Στη μελέτη μας αποδείξαμε πως υπάρχει τουλάχιστον ένα πολυκυτταρικό ζώο που δεν διαθέτει τα γενετικά εργαλεία για να χρησιμοποιεί οξυγόνο».

Το συγκεκριμένο παράσιτο διαθέτει λιγότερα από 10 κύτταρα και ανήκει στην κατηγορία των κνιδόζωων, στην οποία ανήκουν, επίσης, οι μέδουσες και τα κοράλια. Ζει μέσα στον σολομό και «κλέβει έτοιμες θρεπτικές ουσίες» από εκεί, αντί να καταναλώνει οξυγόνο το ίδιο, σύμφωνα με τον Άτκινσον. Πιθανότατα, τονίζει, δεν πονάει το ψάρι, παρότι σχηματίζει μικρές λευκές κύστες στους μύες του. 

Η ανακάλυψη αυτή διευρύνει, όπως σημειώνει ο Άτκινσον, ακόμα και την ίδια την έννοια του ζώου.

Δημοσιεύθηκε από: freshmag

Ετικέτες:

karolkarolkarol

Πρόσφατα Άρθρα

Έχεις airBNB; δες τι πρέπει να κάνεις για να αποφύγεις φορολόγηση μέχρι και το 100%

Πως μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν την Α κατοικία. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα γέφυρα.

Γράφει η Μαρία Δαλκίτση Οικονομολόγος ΑΠΘ Λογίστρια Ά Τάξης Νόμο του Κράτους αποτελεί πλέον η δυνατότητα επιδότησης δόσης δανείων με...

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων. Το Παρόν και το μέλλον τους σε μία συζήτηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη

Έχουμε την χαρά να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ κ. Τάκη Αγγελίδη για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, το παρελθόν του,...